... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Blog

Hlavní stránkaBoční panel

29. května 2015 - POTLAČENÍ

29.5.2015|Harryeta|Osho Zen karta na každý den

Obrázek k článku

KARTA PRO DNEŠNÍ DEN: 29. května 2015
POTLAČENÍ

Od malička jsme vychováváni, že se máme ovládat. Jsou jasně definovány emoce a chování, které ve společnosti vhodné jsou a které ne. Rodič, který řekne svému dítěti: ovládej se, mu ve skutečnosti říká: potlač to! Potlač smích, potlač radost, potlač pohyb, potlač smutek! Tohle se TEĎ nehodí!

Co se ale ve skutečnosti stane tím vším, co stále potlačujeme a popíráme? Zašlapáváme to hlouběji a hlouběji do sebe a myslíme si, že když se budeme tvářit, že to tam není, jsme v bezpečí. Opak je pravdou. Cokoliv potlačíme, stává se naší součástí. Čím více potlačujeme, tím více se potlačené dere na povrch a nás stojí více a více úsilí zadupat svůj vnitřní svět hlouběji.

Desítka Ohně symbolizuje pomyslné dno, na kterém se ocitáme. Dobrá zpráva je, že hlouběji už to nejde a tak nezbývá než se odrazit a zase stoupat. V tomto případě má odraz ode dna podobu jasného vzkazu, který říká: okamžitě s tím přestaň!

Ať se dnes objeví cokoliv, co máme jako obyčejně tendenci spolknout, zkusme to vyjádřit – únavu, smutek, vztek, radost či vášeň… Cokoliv se objeví, dovolme si být autentičtí a uvolnit se do pocitů, které jsou aktuální. Je to jediná cesta, jak je transformovat v něco jiného. A pokud se potlačujeme, protože jsme přesvědčeni, že když vyjádříme, co v sobě neseme, tak ublížíme vlastnímu okolí, mějme na paměti, že pokud potlačujeme, ubližujeme vždy. Ve skutečnosti může vědomé prožití aktuální emoce zranit jen ty, kteří je sami potlačují.

Pěkný den.

 
Zobrazeno: 1139 ×diskuze (1)

Také můžete...

Napsat článek

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -