... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Blog

Hlavní stránkaBoční panel

20. září 2018 - ODKLÁDÁNÍ

20.9.2018|Harryeta|Osho Zen karta na každý den

Obrázek k článku

KARTA PRO DNEŠNÍ DEN: 20. září 2018
ODKLÁDÁNÍ
 
Všichni určitě známe ten otravný pocit, když před sebou máme úkoly, které nás nebaví, a tak je odkládáme, vymýšlíme náhradní činnosti, zkrátka, moderně řečeno prokrastinujeme. Všimli jste si ale někdy, že odkládáním jakéhokoliv druhu povinnosti prodlužujeme agónii, a i když si vytvoříme časový prostor, ve kterém se můžeme věnovat něčemu jinému, stejně nás to neuspokojuje?
 
Čtyřka Mraků zdaleka není jen o odkládání čehokoliv na později. Umí totiž pojmenovat ty opravdové vnitřní proudy a motivace, proč se něčemu vyhýbáme a oddalujeme to. Ve skutečnosti totiž oddalujeme prožití emoce spojené s určitou činností. Na jednu stranu se bojíme zklamání, že něco nezvládneme tak, jak máme, že nás to bude stát více energie a času, než jsme aktuálně ochotni investovat a na druhou stranu zároveň odkládáme i osvobozující pocit, že jsme něco zvládli.
 
Ať už před sebou dnes hrneme cokoliv, zkusme se na chvíli zastavit a prozkoumat, o co jde ve skutečnosti – jaké nepříjemné pocity se snažíme odsunout, jaké další nepříjemné pocity toho rozhodnutí vyvolá a nakonec, co pro sebe dobrého ve výsledku odkládáme. Nejde totiž o to, že prokrastinujeme, jde o to, že si nestojíme za to dopřát si pocit zadostiučinění a vítězství nad komplikovanou nebo nepohodlnou situací.
 
Pěkný den.
 
Zobrazeno: 450 ×diskuze (0)

Také můžete...

Napsat článek

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -