... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Blog

Hlavní stránkaBoční panel

10. listopadu 2021 - OUTSIDER

10.11.2021|Harryeta|Osho Zen karta na každý den

Obrázek k článku

KARTA PRO DNEŠNÍ DEN: 10. listopadu 2021
OUTSIDER
 
Dítě stojí smutně u branky, rádo by šlo ven za duhou, ale nemůže. Někdo větší a silnější než ono určil pravidla, jasně vymezil, co dítě může a nemůže. A tak tam stojí, paralyzované vlastní bezmocí. Jaká paralela k dnešním dnům.
 
Pětka Duhy naprosto přesně vystihuje naši roli oběti. Někdy do ní vklouzneme nechtěně, ale častěji vyloženě vyhledáváme. Za každým nemůžu, rád bych, ale, nejde to stojí malé dítě, které buď nechce zklamat nebo se dokonce bojí svého dospělého.
 
Příběh na obrázku zdaleka ještě nekončí (i když některé chronické oběti by si tímto potvrzením vlastního stavu uspokojeně chrochtly). To, co totiž roli oběti a její přístup definuje naprosto přesně, symbolika zámku, který není zamčený.
 
A tak je to s naší obětí. Je to iluze. Jsou pochopitelně situace, které změnit nejdou a upřímně vyvolávají stavy bezmoci a frustrace, ale se svobodně rozhodujeme nad tím, jak se v takové situaci budeme cítit. Náš vnitřní prostor je jen a jen naše hájemství a my určujeme atmosféru. Je možno se cítit jako tvořitel v naprosto omezených podmínkách, stejně jako lze cítit se jako to největší oběť systému uprostřed hojnosti. Je to otázka přístupu.
 
Až dnes zase budeme s nudlí u nosu zběsile lomcovat brankou a vykřikovat, že nás někdo zamknul a nechce pustit ven, ujistěme se, zda je doopravdy zamčená. Někdy je zkrátka jednodušší tomu pouze věřit.
 
Pěkný den.
 
Autorka textu: Samandra Ozt
 
Zobrazeno: 357 ×diskuze (0)

Také můžete...

Napsat článek

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -