Hlavní stránkaBoční panel
10.1.2014 - 20:17 | Střelkyně | |
neboli - inspirace pro mé dcery - studentky, které chtějí žít kulturou ( a vinnými sklípky :-) ) a přitom se i najíst zdravě a levně ( minimálně bez konzerv, uzenin a smažení, ideálně s čerstvými potravinami a šetrnou úpravou ). Poradíte? :-) myšleno je to takto: 40 Kč za hlavní jídlo dne pro jednu osobu bez ceny energií pozn. k příspěvkům : ano, vaří si samy | ||
Upraveno: 16.1.2014 - 12:12, Střelkyně |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
Celkem stránek: 3 | ||||
123 |
10.1.2014 - 22:37 | | | |||
Pan Pavouk | ||||
Chlebová pomazánka: ukrojíme sí 2 krajíce chleba asi tak 1,5 cm tlusté. A mezi ně vložit krajíc chleba o tloušťce 0,5 cm. |
10.1.2014 - 22:42 | | | |||
Miki » Pan Pavouk | ||||
Výborně to mám k snídani a k večeři |
10.1.2014 - 23:01 | | | |||
atraM | ||||
... jít se nadýchat čerstvého vzduchu... třeba |
11.1.2014 - 0:12 | | | |||
Nuna » atraM | ||||
..jiný zdroj energie,než je jídlo.. |
11.1.2014 - 7:32 | | | |||
Mortina | ||||
40,-- kč mi příde jako nemožná hranice...ani nevim jestli za jídlo nebo za den. za 40 se zdravě podle mě žít nedá, pokud je člověk odkázanej na koupený zdroje...ale je tu možnost 4 čínskejch pomst a člověku to vyjde i na den |
11.1.2014 - 9:18 | | | |||
kolacek | ||||
Ať se holky pořádně nadlábnou,na psychický problémy maj dost času |
11.1.2014 - 9:47 | | | |||
Mysterious | ||||
Ale jo, je jeden recept, který se jmenuje "Studentská láska" a dokonce vyhrál svou jednoduchostí, chutností i to, že je levný. Já jej znám již přes 20 let. Studentská láska: Krajíce chleba (může být i tvrdý) cibule vajíčko na zahuštění - sójové vločky nebo sójová mouka hrubá, dětská krupička. Koření - oregáno (nebo saturejka apod.), sůl. Chleba namočíme. Až změkne, vyždímáme z něj vodu a rozmělníme ho na kaši. Přidáme vajíčko,nakrájenou cibulku,okořeníme oregánem, zahustíme vločkama, aby se daly tvarovat karbanátky nebo řízečky a smažíme na oleji. Je to fakt moc dobré a podává se to paradoxně s chlebem, ale i s bramborem. |
11.1.2014 - 10:01 | | | |||
movvin » Mortina | ||||
Ale jo, šlo by to... a líp by se jim hospodařilo, kdyby ty penízky daly holky dohromady a vařili si stejné jídlo společně. To je levnější. jenže by zas musely vynaložit čas... no a ten si myslím využívají mlaďoši jiným způsobem |
11.1.2014 - 10:11 | | | |||
Mortina » movvin | ||||
No nevim...jak řikam, otázka je, jestli 40/den, nebo 40/jídlo. Jasně, dá se najíst i za 40/den ale spíš vyjímečně...si myslim...ale jinak recepty vítám...co píše Nuna zní zajímavě. |
11.1.2014 - 10:25 | | | |||
rotvajler.rocky | ||||
Bamborové lodičky. 8 ks velkých brambor 400 g mleté maso 80 g rajčatového protlaku 3 stroužky česneku trochu oleje, špetka soli, pepře, oregáno, cukr Postup přípravy: 1. Brambory uvaříme ve slupce (25 minut), oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme, takže nám vzniknou takové „člunky“. 2. Na pánvi orestujeme mleté maso, přidáme sůl, pepř, lžíci cukru s rajským protlakem, oregáno a lisovaný česnek. Ještě 2 minutky osmahneme, pak odstavíme. 3. Bramborovou hmotu, kterou jsme vydlabali nakrájíme nadrobno, přidáme k masu a pečlivě zamícháme. 4. „Bramborové loďky“ naplníme směsí, vršíme „do kopečka“. 5. Brambory položíme na plech s pečícím papírem a v troubě pečeme asi 25 minut. aby se brambory nenakláněli, malinko je dole seřízneme. 4 porce |
11.1.2014 - 10:35 | | | |||
rotvajler.rocky | ||||
Rajská omáčka, na tu asi recept nepotřebují. Kuře na paprice-těstoviny rizoto s kuřecím. zeleninové lečo francouzké brambory, nemusí se moc zapékat Mexiko 2 ks cibule 1 plechovka nakládaných červených fazolí 1 plechovka nakládané kukuřice 150 g slaniny 1 menší sklenička rajčatového protlaku koření dle chuti Postup přípravy: Cibulku nakrájíme na drobno, společně se slaninou orestujeme. Přisypeme fazolky a kukuřici, můžeme dát i trochu nálevu z kukuřice. Zalijeme rajčatovým protlakem a trochou vody. Okořeníme směs dle chuti, dusíme ještě cca 5 minut. |
11.1.2014 - 10:54 | | | |||
Miki » rotvajler.rocky | ||||
To se mi líbí, dík |
11.1.2014 - 10:57 | | | |||
rotvajler.rocky » Miki | ||||
není za co, to je jenom takovej nástřel |
11.1.2014 - 11:09 | | | |||
Mihule | ||||
Tak obecně - nevim zda je rozpočet na jídlo, na den, pro kolik osob či porcí...nebo průměr... Vždycky je levnější neplatit cizí práci, kupovat základní potraviny a tu práci si přiinvestovat z vlastních zdrojů, že... Vlítnu do šopu, kouknu do zeleniny po slevách a jedu... Těstoviny, rýže, luštěniny, sojový maso, kuře vcelku rozporcovat a mam řízky, stehna, kostru na polívku...ale s tim se asi holčičkám nebude chtít pidlikat... Receptů je po netu hafo, ale musí mít člověk zájem to dělat, jinak je snadnější koupit si hambáč a myslet na mraky na nebi... |
11.1.2014 - 11:20 | | | |||
rotvajler.rocky » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
nojo, když oni nechtějí smažený |
11.1.2014 - 11:25 | | | |||
nefertari | ||||
Jakákoliv těstovina s čímkoliv,fantazii se meze nekladou,např. s brokolici (vařenou),s brokolici a mrkví dušenou,s květákem, s bramborem (dušeným),s čerstvým rajčetem a paprikou na drobno nakrájeným,špagety s česnekem a trochou feferonky pokrájené na velmi malé kousíčky,s dušenou kapustou,s dušeným zelím na karamelu..+ lžičku olivového oleje do porce |
11.1.2014 - 11:25 | | | |||
Mihule » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
To je mimochodem dost dobrá metoda pro menší počet strávníků, ta regenerace zbytků... |
11.1.2014 - 11:29 | | | |||
atraM » Mihule | ||||
"UŽ MAGDALENA DOBROMILA..." ... takhle regeneračně prej nějak vzniknul recept na bramborovej salát |
11.1.2014 - 12:02 | | | |||
Mihule » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
U nás slépka na paprice, kýbl toho včera byl, s knedlíkem, rozpočet cca stejnej, na dva dny, 12 porcí zhruba...taky dobrý :-) A polífka jako bonus ;-) |
11.1.2014 - 12:18 | | | |||
Freja | ||||
Jé hele...a co takhle kulinářský hit letošného roku-kůžičky?? A mladé pirátky by chtěly papat s masem nebo bez? Já mám třeba ráda dušenou mrkev na kari...stačí jen hodit cibulku na máslo,na to kolečka mrkve,osolit a zaprášit trochu moukou až mrkev změkne...no a hlavně teda to kari Podává se s bramborem,rýží nebo rovnou dohubyzhrnce...jo a jelikož jsem zmlsaná,tak občas tam kápnu ještě trochu smetany na vaření z Kauflandu cca za 15 Kč. |
11.1.2014 - 12:22 | | | |||
Harryeta » Freja | ||||
Ňam kari...na kari cokoliv!!! :))) |
11.1.2014 - 12:25 | | | |||
Freja » Harryeta | ||||
No,já ho jeden čas dávala všude Moje dítě miluje kuře na kari,když byl malej tak vždycky říkal Mami,udělej zelený kuře |
11.1.2014 - 12:27 | | | |||
Harryeta » Freja | ||||
jedna profesorka chemie na netu říkala, že kurkuma (obsažená v kari) je zaručeným protijedem na glutamát a jeho deriváty... |
11.1.2014 - 12:33 | | | |||
Freja » Harryeta | ||||
Fakt jO? Tak to do naší závodky dovalim kari kolečko |
11.1.2014 - 12:48 | | | |||
Mitea - Timea » Freja | ||||
Dobrý je aj mrkvový gulás.. Hodit na cibulku mrkvu na kolieska,asi 1 kg mrkvy,zaliat 2 dcl vody,pridat lyzicu sójovky,lyzicku rozmarínu,sol,korenie,drvený kmín alebo koriander a podusit 15 minút pod pokrievkou,kým sa nespraví povlak.potom to smahnem trochu mixérom,,nie na jemno... mnam.. S tým kari to skúsim,dík za tip | ||||
Upraveno: 11.1.2014 - 12:49, Mitea - Timea |
11.1.2014 - 12:49 | | | |||
Mitea - Timea » Harryeta | ||||
Dobrá správa |
11.1.2014 - 12:52 | | | |||
Freja » Mitea - Timea | ||||
No a já zas vyzkoušim ten gulag Rozmarýn,no,to jsem zvědavá,páč ten jsem snad ještě nikdy nepoužila... |
11.1.2014 - 13:38 | | | |||
gucumatz | ||||
Jak moc to bude zdravý netuším,ale levný určitě. Dělal jsem to jako přílohu k pečenýmu kuřeti,ale dalo by se použít i jako samostatný oběd. 10 dkg slaniny nakrájený nadrobno a osmahlý s jednou cibulí taktéž nadrobno,jsem narval asi tak do dvou kil uvařených šťouchaných brambor. Jo.Je to fakt dobrý i bez toho kuřete. |
11.1.2014 - 13:42 | | | |||
Růžová » gucumatz | ||||
...to bys mohl někdy připravit na Bezdrev...to by mi chutnalo... |
11.1.2014 - 13:46 | | | |||
Růžová | ||||
...já mám ráda takový ty mixy...bulgur, rýže, kuskus, quinoa se zeleninou...takže na pánev hodím cibulku, na to buď zeleninu čerstvou nebo mraženou, podusím, okořením...vedle udělám tu přílohu a smíchám...zakápnu sojovkou a je to mňam ...jinak teda na všechno sypu koření pro zdravý kořínek, kde právě je kari, kurkuma, pískavice, hořčičné semínko a s tím je dobrý úplně všechno... |
11.1.2014 - 13:54 | | | |||
Růžová » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
...takovou zdravou jídelnu tam máte a lidi si toho neváží...ale ono to tak je, všeho s mírou...taky si občas dám něco jinýho, třeba grilovanou cuketu nebo lilek , ale tady v tý diskuzi se šetří, tak jsem to nechala u ledu...no, a což teprve takový horký maliny...hmmmmm |
11.1.2014 - 14:01 | | | |||
Růžová » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
...jako ani horký maliny, ne???...nebo třeba palačinky se zmrzlinou???...tak to já zas joo...maso nemusím, ale jak se něco otře o zmrzlinku, tak už to na mě volá... |
11.1.2014 - 15:55 | | | |||
Mihule » Růžová | ||||
Jo, palačinky taky nejsou cenově náročný, dovnitř tvaroh nebo u nás frčí "nutela" teda ta parodie... Guči, ty erteple s cibulkou to je taky mňamka... Jo a naše anorektičky žily na rýži se sójovkou :-) Ovšem nemohu zcela doporučit skrz výživovou hodnotu... |
11.1.2014 - 16:19 | | | |||
patatina | ||||
zdravě nevím-ale je to mnam,hned a levně..... Nakrájíš krajíce chleba,nejlíp rovnoměrně./žádný šikmáče-to by pak nesedlo na pánef/ Vykrojíš z každého krajíce střenku-přitom si dělej -krajíc-střenka na sebe-aby se ti nepomíchaly..... Namaž střenku obyč majkou/paštikou/a furt si hlídej stranu. Mrskni tu oválnou kurku na pánev s troškou oleje.Rozkvidlej vejce.Nalej ho do tý kůrky....Mezitím namaž tu správnou stranu střenky majkou/sýrem/-a vtlač to zpátky,aby byl zas celej krajíc na pánvi...Jsou to chvilkové záležitosti-takže je lepší to mít připravený.Obrať.Na talíři pak namaž hořčicí a dej cibulku na kolečka-hotovo....jí se hned,teplý-a je to fakt mňam. |
11.1.2014 - 22:56 | | | |||
Freja | ||||
Dneska mi maminka svěřila recept na rychlou zemlbábu Prej mám dát mezi máslem potřený toustový chleby jablka, rozinky,skořici a čokoládu a zapéct to v toustovači |
11.1.2014 - 23:20 | | | |||
edule » Freja | ||||
to je ale fakt dobry moje mamka to take delavala |
11.1.2014 - 23:22 | | | |||
Freja » edule | ||||
Fakt?No,chystám se to zítra vyzkoušet... |
11.1.2014 - 23:26 | | | |||
edule » Freja | ||||
no bez kecani bracha to jedl az mel boule za usima |
11.1.2014 - 23:31 | | | |||
edule » Freja | ||||
tak ted jsi me rozesmala kuzicky!!! teta mi to rikala, jak to ukazovali v cechach v televizi pry je plni jatyrkama tak uz vidim jak jdu do kureciho raje a kupuji dve kuzicky na roladu ale mame naplanovane az prijedu do cech, vyrazime s tetou na nakup pry je to ted nedostatkove zbozi.... |
11.1.2014 - 23:35 | | | |||
Freja » edule | ||||
To nevim,já bych do toho asi nešla.. |
11.1.2014 - 23:40 | | | |||
edule » Freja | ||||
tak jo no dam si radeji tlacu s cibuli |
11.1.2014 - 23:43 | | | |||
Freja » edule | ||||
...to mi připomnělo jeden můj kuchařský experiment Jsem dala tlačenku do toustů a zapekla v toustovači... Nedoporučuju dítě mi to dodnes předhazuje... |
11.1.2014 - 23:48 | | | |||
Freja » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
co nejde uvařit v toustovači,to nežeru!!! |
12.1.2014 - 0:06 | | | |||
Freja » Smazaný uživatel (bubobubo) | ||||
Tobě uvařim v toustovači klidně i svíčkovou Ale svíčky si dones vlastní |
12.1.2014 - 16:17 | | | |||
atraM | ||||
Zkuste nabrat třeba inspiraci na nějaké veganské recepty... http://veganka.cz/kazdodenni-veganska-strava-prakticky-a-levne-zaznam-prednasky/ |
12.1.2014 - 17:48 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Mám takovou technickou...Tofu vyrobit doma mi příde dost náročný...a koupit ho dost drahý...osobně mám dojem, že "nejíst maso" není žádná láce. |
12.1.2014 - 18:10 | | | |||
atraM » Mortina | ||||
Ono tofu taky zdravotně není žádná výhra a jíst ho furt je blbost - pro některé dokonce opravdu nezdravé... Stěžejní věc, jen pokud jde o bílkoviny, je kombinace LUŠTĚNINA+OBILNINA... (seskládají se všechny aminokyseliny) a to alespoň jednou denně (celkem i v malém množství). Obilninou se ale nemyslí pečivo. Vem si, kolik stojí kilo čočky a na jak dlouho to při vaření vydrží Luštěnina samozřejmě není jenom čočka, žejo (hrách, cizrna, spousta druhů fazolí či čoček)... s tou sojou spíš zvolna aopatrně ... |
12.1.2014 - 18:15 | | | |||
atraM » Mortina | ||||
Jo a třeba z pytlíku mouky (1kg) jde pěkně vyrobit i doma ... zajímavě využitlná 100% bílkovinná hmota zvaná makrobiotiky SEITAN (výsledný produkt odhaduju tak na 300g, tak třeba taky už jen cenově porovnej s masem)... Dělá se z toho výborná vege svíčková třeba, dá se to různě nakládat, dochucovat... Recept určitě kdekoli na netu a pokud někdy někdo zavítáte osobně na návštěvku, demonstruji a naučím v přímém přenosu |
12.1.2014 - 18:18 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Tak jasně, že to není jen o tofu...jen mi to napadlo, jako takoej typickej zástupce bezmasý stravy...stejně jako soja apod. Ostatní - luštěniny, zelenina, ovoce...to je pro všežravce...tofu a soju ti všežravec jen tak nevyhledává... |
12.1.2014 - 18:18 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Seitan- slyším prvně...pohledám. |
123 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |