... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

RECEPTY:zdravě-levně(max.do 40Kč-ideálně i za míň)

10.1.2014 - 20:17Střelkyně
neboli - inspirace pro mé dcery - studentky, které chtějí žít kulturou ( a vinnými sklípky :-) ) a přitom se i najíst zdravě a levně ( minimálně bez konzerv, uzenin a smažení, ideálně s čerstvými potravinami a šetrnou úpravou ). Poradíte? :-)
myšleno je to takto: 40 Kč za hlavní jídlo dne pro jednu osobu bez ceny energií
pozn. k příspěvkům : ano, vaří si samy
Upraveno: 16.1.2014 - 12:12, Střelkyně

Příspěvky v diskuzi (120)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Celkem stránek: 3
123
Pan Pavouk
Offline
10.1.2014 - 22:37
0|0
 
Pan Pavouk
Chlebová pomazánka:
ukrojíme sí 2 krajíce chleba asi tak 1,5 cm tlusté. A mezi ně vložit krajíc chleba o tloušťce 0,5 cm.
:6: :6: :6: :6: :5: :5: :5:
Miki
Offline
10.1.2014 - 22:42
0|0
 
Miki » Pan Pavouk
Výborně :10: :10: :10: to mám k snídani a k večeři :17:
atraM
Offline
10.1.2014 - 23:01
0|0
 
atraM
... jít se nadýchat čerstvého vzduchu... třeba :13:
Nuna
Offline
11.1.2014 - 0:12
0|0
 
Nuna » atraM
:1:

..jiný zdroj energie,než je jídlo.. :1:
Mortina
Offline
11.1.2014 - 7:32
0|0
 
Mortina
40,-- kč mi příde jako nemožná hranice...ani nevim jestli za jídlo nebo za den. :33:
za 40 se zdravě podle mě žít nedá, pokud je člověk odkázanej na koupený zdroje...ale je tu možnost 4 čínskejch pomst a člověku to vyjde i na den :14:
kolacek
Offline
11.1.2014 - 9:18
0|0
 
kolacek
Ať se holky pořádně nadlábnou,na psychický problémy maj dost času :18:
Mysterious
Offline
11.1.2014 - 9:47
0|0
 
Mysterious
Ale jo, je jeden recept, který se jmenuje "Studentská láska" a dokonce vyhrál svou jednoduchostí, chutností i to, že je levný. Já jej znám již přes 20 let.
Studentská láska:
Krajíce chleba (může být i tvrdý)
cibule
vajíčko
na zahuštění - sójové vločky nebo sójová mouka hrubá, dětská krupička.
Koření - oregáno (nebo saturejka apod.), sůl.

Chleba namočíme. Až změkne, vyždímáme z něj vodu a rozmělníme ho na kaši. Přidáme vajíčko,nakrájenou cibulku,okořeníme oregánem, zahustíme vločkama, aby se daly tvarovat karbanátky nebo řízečky a smažíme na oleji. Je to fakt moc dobré a podává se to paradoxně s chlebem, ale i s bramborem. :5:
movvin
Offline
11.1.2014 - 10:01
0|0
 
movvin » Mortina
Ale jo, šlo by to... a líp by se jim hospodařilo, kdyby ty penízky daly holky dohromady a vařili si stejné jídlo společně. To je levnější. jenže by zas musely vynaložit čas... no a ten si myslím využívají mlaďoši jiným způsobem :5:
Mortina
Offline
11.1.2014 - 10:11
0|0
 
Mortina » movvin
No nevim...jak řikam, otázka je, jestli 40/den, nebo 40/jídlo.
Jasně, dá se najíst i za 40/den ale spíš vyjímečně...si myslim...ale jinak recepty vítám...co píše Nuna zní zajímavě. :44:
rotvajler.rocky
Offline
11.1.2014 - 10:25
0|0
 
rotvajler.rocky
Bamborové lodičky.

8 ks velkých brambor
400 g mleté maso

80 g rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
trochu oleje, špetka soli, pepře, oregáno, cukr
Postup přípravy:
1. Brambory uvaříme ve slupce (25 minut), oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme, takže nám vzniknou takové „člunky“.
2. Na pánvi orestujeme mleté maso, přidáme sůl, pepř, lžíci cukru s rajským protlakem, oregáno a lisovaný česnek. Ještě 2 minutky osmahneme, pak odstavíme.
3. Bramborovou hmotu, kterou jsme vydlabali nakrájíme nadrobno, přidáme k masu a pečlivě zamícháme.
4. „Bramborové loďky“ naplníme směsí, vršíme „do kopečka“.
5. Brambory položíme na plech s pečícím papírem a v troubě pečeme asi 25 minut.

aby se brambory nenakláněli, malinko je dole seřízneme.
4 porce :1:
rotvajler.rocky
Offline
11.1.2014 - 10:35
0|0
 
rotvajler.rocky
Rajská omáčka, na tu asi recept nepotřebují.
Kuře na paprice-těstoviny
rizoto s kuřecím.
zeleninové lečo
francouzké brambory, nemusí se moc zapékat

Mexiko
2 ks cibule
1 plechovka nakládaných červených fazolí
1 plechovka nakládané kukuřice
150 g slaniny
1 menší sklenička rajčatového protlaku
koření dle chuti
Postup přípravy:

Cibulku nakrájíme na drobno, společně se slaninou orestujeme.
Přisypeme fazolky a kukuřici, můžeme dát i trochu nálevu z kukuřice.
Zalijeme rajčatovým protlakem a trochou vody.
Okořeníme směs dle chuti, dusíme ještě cca 5 minut.

:15:
Miki
Offline
11.1.2014 - 10:54
0|0
 
Miki » rotvajler.rocky
To se mi líbí, dík :44:
rotvajler.rocky
Offline
11.1.2014 - 10:57
0|0
 
rotvajler.rocky » Miki
není za co, to je jenom takovej nástřel :5:
Mihule
Offline
11.1.2014 - 11:09
0|0
 
Mihule
Tak obecně - nevim zda je rozpočet na jídlo, na den, pro kolik osob či porcí...nebo průměr... Vždycky je levnější neplatit cizí práci, kupovat základní potraviny a tu práci si přiinvestovat z vlastních zdrojů, že... Vlítnu do šopu, kouknu do zeleniny po slevách a jedu... Těstoviny, rýže, luštěniny, sojový maso, kuře vcelku rozporcovat a mam řízky, stehna, kostru na polívku...ale s tim se asi holčičkám nebude chtít pidlikat... Receptů je po netu hafo, ale musí mít člověk zájem to dělat, jinak je snadnější koupit si hambáč a myslet na mraky na nebi...
rotvajler.rocky
Offline
11.1.2014 - 11:20
0|0
 
rotvajler.rocky » Smazaný uživatel (bubobubo)
nojo, když oni nechtějí smažený :20:
nefertari
Offline
11.1.2014 - 11:25
0|0
 
nefertari
Jakákoliv těstovina s čímkoliv,fantazii se meze nekladou,např. s brokolici (vařenou),s brokolici a mrkví dušenou,s květákem,
s bramborem (dušeným),s čerstvým rajčetem a paprikou na drobno nakrájeným,špagety s česnekem a trochou feferonky pokrájené na velmi malé kousíčky,s dušenou kapustou,s dušeným zelím na karamelu..+ lžičku olivového oleje do porce
Mihule
Offline
11.1.2014 - 11:25
0|0
 
Mihule » Smazaný uživatel (bubobubo)
To je mimochodem dost dobrá metoda pro menší počet strávníků, ta regenerace zbytků... :4:
atraM
Offline
11.1.2014 - 11:29
0|0
 
atraM » Mihule
"UŽ MAGDALENA DOBROMILA..." ... takhle regeneračně prej nějak vzniknul recept na bramborovej salát :5:
Mihule
Offline
11.1.2014 - 12:02
0|0
 
Mihule » Smazaný uživatel (bubobubo)
U nás slépka na paprice, kýbl toho včera byl, s knedlíkem, rozpočet cca stejnej, na dva dny, 12 porcí zhruba...taky dobrý :-) A polífka jako bonus ;-)
Freja
Offline
11.1.2014 - 12:18
0|0
 
Freja
Jé hele...a co takhle kulinářský hit letošného roku-kůžičky?? :10: :10:

A mladé pirátky by chtěly papat s masem nebo bez? :13:
Já mám třeba ráda dušenou mrkev na kari...stačí jen hodit cibulku na máslo,na to kolečka mrkve,osolit a zaprášit trochu moukou až mrkev změkne...no a hlavně teda to kari :5:
Podává se s bramborem,rýží nebo rovnou dohubyzhrnce...jo a jelikož jsem zmlsaná,tak občas tam kápnu ještě trochu smetany na vaření z Kauflandu cca za 15 Kč. :17:
Harryeta
Offline
11.1.2014 - 12:22
0|0
 
Harryeta » Freja
Ňam kari...na kari cokoliv!!! :)))
Freja
Offline
11.1.2014 - 12:25
0|0
 
Freja » Harryeta
No,já ho jeden čas dávala všude :33:
Moje dítě miluje kuře na kari,když byl malej tak vždycky říkal
Mami,udělej zelený kuře :5: :5:
Harryeta
Offline
11.1.2014 - 12:27
0|0
 
Harryeta » Freja
jedna profesorka chemie na netu říkala, že kurkuma (obsažená v kari) je zaručeným protijedem na glutamát a jeho deriváty...
Freja
Offline
11.1.2014 - 12:33
0|0
 
Freja » Harryeta
Fakt jO?
Tak to do naší závodky dovalim kari kolečko :5:
Mitea - Timea
Offline
11.1.2014 - 12:48
0|0
 
Mitea - Timea » Freja
Dobrý je aj mrkvový gulás..

Hodit na cibulku mrkvu na kolieska,asi 1 kg mrkvy,zaliat 2 dcl vody,pridat lyzicu sójovky,lyzicku rozmarínu,sol,korenie,drvený kmín alebo koriander a podusit 15 minút pod pokrievkou,kým sa nespraví povlak.potom to smahnem trochu mixérom,,nie na jemno...
mnam.. :17:

S tým kari to skúsim,dík za tip :48:
Upraveno: 11.1.2014 - 12:49, Mitea - Timea 
Mitea - Timea
Offline
11.1.2014 - 12:49
0|0
 
Mitea - Timea » Harryeta
Dobrá správa :44:
Freja
Offline
11.1.2014 - 12:52
0|0
 
Freja » Mitea - Timea
No a já zas vyzkoušim ten gulag :4: Rozmarýn,no,to jsem zvědavá,páč ten jsem snad ještě nikdy nepoužila...
:44:
gucumatz
Offline
11.1.2014 - 13:38
0|0
 
gucumatz
Jak moc to bude zdravý netuším,ale levný určitě.
Dělal jsem to jako přílohu k pečenýmu kuřeti,ale dalo by se použít i jako samostatný oběd.
10 dkg slaniny nakrájený nadrobno a osmahlý s jednou cibulí taktéž nadrobno,jsem narval asi tak do dvou kil uvařených šťouchaných brambor.
Jo.Je to fakt dobrý i bez toho kuřete.
Růžová
Offline
11.1.2014 - 13:42
0|0
 
Růžová » gucumatz
...to bys mohl někdy připravit na Bezdrev...to by mi chutnalo... :17: :12:
Růžová
Offline
11.1.2014 - 13:46
0|0
 
Růžová
...já mám ráda takový ty mixy...bulgur, rýže, kuskus, quinoa se zeleninou...takže na pánev hodím cibulku, na to buď zeleninu čerstvou nebo mraženou, podusím, okořením...vedle udělám tu přílohu a smíchám...zakápnu sojovkou a je to mňam :1:

...jinak teda na všechno sypu koření pro zdravý kořínek, kde právě je kari, kurkuma, pískavice, hořčičné semínko a s tím je dobrý úplně všechno... :46:
Růžová
Offline
11.1.2014 - 13:54
0|0
 
Růžová » Smazaný uživatel (bubobubo)
...takovou zdravou jídelnu tam máte a lidi si toho neváží...ale ono to tak je, všeho s mírou...taky si občas dám něco jinýho, třeba grilovanou cuketu nebo lilek :10: , ale tady v tý diskuzi se šetří, tak jsem to nechala u ledu...no, a což teprve takový horký maliny...hmmmmm :25:
Růžová
Offline
11.1.2014 - 14:01
0|0
 
Růžová » Smazaný uživatel (bubobubo)
...jako ani horký maliny, ne???...nebo třeba palačinky se zmrzlinou???...tak to já zas joo...maso nemusím, ale jak se něco otře o zmrzlinku, tak už to na mě volá... :5:
Mihule
Offline
11.1.2014 - 15:55
0|0
 
Mihule » Růžová
Jo, palačinky taky nejsou cenově náročný, dovnitř tvaroh nebo u nás frčí "nutela" teda ta parodie...
Guči, ty erteple s cibulkou to je taky mňamka...
Jo a naše anorektičky žily na rýži se sójovkou :-) Ovšem nemohu zcela doporučit skrz výživovou hodnotu...
patatina
Offline
11.1.2014 - 16:19
0|0
 
patatina
zdravě nevím-ale je to mnam,hned a levně.....

Nakrájíš krajíce chleba,nejlíp rovnoměrně./žádný šikmáče-to by pak nesedlo na pánef/
Vykrojíš z každého krajíce střenku-přitom si dělej -krajíc-střenka na sebe-aby se ti nepomíchaly.....
Namaž střenku obyč majkou/paštikou/a furt si hlídej stranu.
Mrskni tu oválnou kurku na pánev s troškou oleje.Rozkvidlej vejce.Nalej ho do tý kůrky....Mezitím namaž tu správnou stranu střenky majkou/sýrem/-a vtlač to zpátky,aby byl zas celej krajíc na pánvi...Jsou to chvilkové záležitosti-takže je lepší to mít připravený.Obrať.Na talíři pak namaž hořčicí a dej cibulku na kolečka-hotovo....jí se hned,teplý-a je to fakt mňam. :2:
Freja
Offline
11.1.2014 - 22:56
0|0
 
Freja
Dneska mi maminka svěřila recept na rychlou zemlbábu :10:
Prej mám dát mezi máslem potřený toustový chleby jablka, rozinky,skořici a čokoládu a zapéct to v toustovači :27:
edule
Offline
11.1.2014 - 23:20
0|0
 
edule » Freja
to je ale fakt dobry
moje mamka to take delavala :44:
Freja
Offline
11.1.2014 - 23:22
0|0
 
Freja » edule
Fakt?No,chystám se to zítra vyzkoušet... :13:
edule
Offline
11.1.2014 - 23:26
0|0
 
edule » Freja
no bez kecani
bracha to jedl az mel boule za usima
edule
Offline
11.1.2014 - 23:31
0|0
 
edule » Freja
tak ted jsi me rozesmala
kuzicky!!!
teta mi to rikala, jak to ukazovali v cechach v televizi
pry je plni jatyrkama
tak uz vidim jak jdu do kureciho raje a kupuji dve kuzicky na roladu :10: :10:
ale mame naplanovane az prijedu do cech, vyrazime s tetou na nakup
pry je to ted nedostatkove zbozi.... :10: :6:
Freja
Offline
11.1.2014 - 23:35
0|0
 
Freja » edule
To nevim,já bych do toho asi nešla.. :10:
edule
Offline
11.1.2014 - 23:40
0|0
 
edule » Freja
tak jo no
dam si radeji tlacu s cibuli :17: :17: :17:
Freja
Offline
11.1.2014 - 23:43
0|0
 
Freja » edule
...to mi připomnělo jeden můj kuchařský experiment :7:
Jsem dala tlačenku do toustů a zapekla v toustovači...
Nedoporučuju :19: dítě mi to dodnes předhazuje...
Freja
Offline
11.1.2014 - 23:48
0|0
 
Freja » Smazaný uživatel (bubobubo)
:10: :10: :10: co nejde uvařit v toustovači,to nežeru!!! :14:
Freja
Offline
12.1.2014 - 0:06
0|0
 
Freja » Smazaný uživatel (bubobubo)
Tobě uvařim v toustovači klidně i svíčkovou :41:
Ale svíčky si dones vlastní :5: :2:
atraM
Offline
12.1.2014 - 16:17
0|0
 
atraM
Zkuste nabrat třeba inspiraci na nějaké veganské recepty...
http://veganka.cz/kazdodenni-veganska-strava-prakticky-a-levne-zaznam-prednasky/
Mortina
Offline
12.1.2014 - 17:48
0|0
 
Mortina » atraM
Mám takovou technickou...Tofu vyrobit doma mi příde dost náročný...a koupit ho dost drahý...osobně mám dojem, že "nejíst maso" není žádná láce. :45:
atraM
Offline
12.1.2014 - 18:10
0|0
 
atraM » Mortina
Ono tofu taky zdravotně není žádná výhra a jíst ho furt je blbost - pro některé dokonce opravdu nezdravé...
Stěžejní věc, jen pokud jde o bílkoviny, je kombinace LUŠTĚNINA+OBILNINA... (seskládají se všechny aminokyseliny)
a to alespoň jednou denně (celkem i v malém množství).
Obilninou se ale nemyslí pečivo.
Vem si, kolik stojí kilo čočky a na jak dlouho to při vaření vydrží :4:
Luštěnina samozřejmě není jenom čočka, žejo (hrách, cizrna, spousta druhů fazolí či čoček)... s tou sojou spíš zvolna aopatrně ... :1:
atraM
Offline
12.1.2014 - 18:15
0|0
 
atraM » Mortina
Jo a třeba z pytlíku mouky (1kg) jde pěkně vyrobit i doma ... zajímavě využitlná 100% bílkovinná hmota zvaná makrobiotiky SEITAN (výsledný produkt odhaduju tak na 300g, tak třeba taky už jen cenově porovnej s masem)...
Dělá se z toho výborná vege svíčková třeba, dá se to různě nakládat, dochucovat...
Recept určitě kdekoli na netu a pokud někdy někdo zavítáte osobně na návštěvku, demonstruji a naučím v přímém přenosu :10:
Mortina
Offline
12.1.2014 - 18:18
0|0
 
Mortina » atraM
Tak jasně, že to není jen o tofu...jen mi to napadlo, jako takoej typickej zástupce bezmasý stravy...stejně jako soja apod.
Ostatní - luštěniny, zelenina, ovoce...to je pro všežravce...tofu a soju ti všežravec jen tak nevyhledává...
Mortina
Offline
12.1.2014 - 18:18
0|0
 
Mortina » atraM
Seitan- slyším prvně...pohledám. :44:
123

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -