... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Pečete chleba ?

28.1.2015 - 8:25Jani
Dostala jsem recept na chleba a od té doby všichni stále pečeme - všechny kamarádky a všichni známí mého manžele.
Už ho nekupujeme a vyrábíme si krásné, voňavé, kmínové bochníčky.
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek chlebové žitné mouky
2 lžičky soli
1/2 sáčku sušeného droždí
1 1/2 hrnku studené vody
drcený kmín nebo semínka dle chuti
zamíchat, zaprášit a zadělat
kyne 3-4 hodiny
péci na 240 o C cca 50 min. - troubu včetně pekáčku a víka předehřát, nejlepší je sklaněný
ještě lepší výsledek je z remosky - péci hodinu, ke konci dát propíchaný alobal.

Příspěvky v diskuzi (43)

Harryeta
Offline
28.1.2015 - 8:57
0|0
 
Harryeta
Týýýjo, super!!!

V neděli to zkusím... :44:

chápu dobře, že to nepeče na otevřeným plechu, ale v něčem s víkem? a pak to odkryju na kůrčičku, nebo ta se udělá i pod víkem? :25:
Upraveno: 28.1.2015 - 8:58, Harryeta 
Jani
Offline
28.1.2015 - 9:18
0|0
 
Jani » Harryeta
Kůrčička se udělá i pod víkem :6:
Jinak se nic nevymazává, nic nepotírá......voní to úžasně a pak všichni chodí mlsně kolem a čekají, až vychladne, aby ukořistili patku :6:
Upečený hned dám na mřížku.
V Makrovegetu jsem koupila Chlebové koření, je to směs, sice dražší, ale voní dvakrát úžasně... :2:
Když jsem pekla v troubě, vykynuté vyklopila na pomoučenou linku, poprášila a tak jako přeložita, tím vznikl bochánek a šup do trouby.
Do remosky to jen vykydnu, jak se to povede a sám se při pečení vytvoří pochníček. DOBROU CHUŤ :5:
Harryeta
Offline
28.1.2015 - 9:27
0|0
 
Harryeta » Jani
takže, když to nakyne, tak už se to dál nezpracovává? už to jen, jak Ty říkáš, přeložíš do tvaru bochánku a dáš do pečící misky...
Jani
Offline
28.1.2015 - 9:40
+1|0
 
Jani » Harryeta
S vykynutým už není nic potřeba dělat, jen dát péci, to si vychytáš, ono se z toho vůbec nestřílí. Pozor-těsto je patlavé, ale tak to má být..... :1:
Kamarádka zapomněla koupit chlebovou mouku, tak rozemlela ovesné vločky, sáček droždí dala celý a chlebíček výborný.
Jiná kamarádka tam dala hrnek mouky navíc, protože jí to přišlo moc patlavé a taky dobrý...... :6:
Harryeta
Offline
28.1.2015 - 9:51
+1|0
 
Harryeta » Jani
...aneb, když nemáš mouku, vraž do toho piliny! :14: :14: :14: to je přesně recept pro mě! :6: :44:
Jani
Offline
28.1.2015 - 9:55
0|0
 
Jani » Harryeta
:10:
Glimmer Man
Offline
28.1.2015 - 10:30
0|0
 
Glimmer Man » Harryeta
Jestli potřebuješ piliny, mám doma pár pytlů a nevím co s něma. :2:
Harryeta
Offline
28.1.2015 - 10:41
0|0
 
Harryeta » Glimmer Man
napeču Ti chleba!!! :6: :10: :10: :44:
Freja
Offline
28.1.2015 - 10:47
+2|0
 
Freja » Glimmer Man
A copak? Nějakej úraz hlavy? :5: :11:
Harryeta
Offline
28.1.2015 - 10:54
0|0
 
Harryeta » Freja
muhehe!!! :14: :14: :14: :14: :44:
Smazaný uživatel28.1.2015 - 11:18
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » Glimmer Man
Jestli to nejsou piliny z jehličnanů mám zájem .-)
Smazaný uživatel28.1.2015 - 11:21
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas)
Nevíš kolik je sáček sušenýho droždí asi normálního droždí ,sušený nemám :33:
Jani
Offline
28.1.2015 - 11:31
0|0
 
Jani » Smazaný uživatel (Libas)
...udělala bych kvásek tak z půlky kostičky normálního droždí, ale tam musí být vlažná voda, studenou jen na sušené.
To bych dala trochu vlažné vody, špetku cukru nebo mouky a to drožní...... :1:
Jani
Offline
28.1.2015 - 11:34
0|0
 
Jani » Glimmer Man
Piliny se vždycky hodí, vnoučata chtějí morče, ale to jsou lelpší hobliny, ty máš taky ?
Piliny se snad i přidávají do záhonu, se mi zdá.... :48:
Glimmer Man
Offline
28.1.2015 - 12:22
0|0
 
Glimmer Man » Jani
Hobliny nemám. Jen piliny... taková směs... většinou jehličnatý dřevo, trocha starýho nábytku a tak... :4:
Glimmer Man
Offline
28.1.2015 - 12:24
0|0
 
Glimmer Man » Freja
Pche... :14:
Glimmer Man
Offline
28.1.2015 - 12:25
0|0
 
Glimmer Man » Jani
To je možný, ale já mám záhon tak 1 x 1,5 m... kdybych to tam nasypal, tak tam několik let nic nevyroste, páč by tam nebyla už žádná hlína, nebo hodně hluboko... :5:
Jani
Offline
28.1.2015 - 14:02
0|0
 
Jani » Glimmer Man
Vlastně se spíš přidávají do kompostu, ale ze starého nábytku ne, to je většinou něčím napuštěný :1:
Budd2
Offline
28.1.2015 - 17:03
0|0
 
Budd2
Tyjo.Na mě moc složek,určitě bych něco zapoměl koupit :22: .
Když už ,tak peču v pekárně.Směs už je namícháná v pytlíku,jen se přidá voda.A výsledek je konstantní :6:,což považuju za žádoucí :5:

Je to asi fuk,ale nekyne to tak dlouho.Za 2,5 hodiny je to i upečený...
Upraveno: 28.1.2015 - 17:06, Budd2 
Jani
Offline
28.1.2015 - 17:26
0|0
 
Jani » Budd2
Všichni známí, co maj pekárnu, ji ani trochu nechválej - tak proto ji nemám - ale, co člověk, to názor. Mám ingredience na chleba ted porád všechny doma..... :5:
Budd2
Offline
28.1.2015 - 17:41
0|0
 
Budd2 » Jani
Ono záleží na tom,kolik chleba a jak často potřebuješ.Pekárna je spíš na menší,já dělám 750g ,dvoukilový bochník v ní neupečeš.Ale pro mě je lepší a úspornější než velká trouba,protože peču jen občas.A ta směs se dobře skladuje a nemusím myslet na to,co ještě musím koupit :18:
Jani
Offline
28.1.2015 - 17:58
0|0
 
Jani » Budd2
no jasně, jak kdo potřebuje, peču obden menší bochníček a to v remosce, ani ji neuklízím, taky je to pohoda....tedy, když mám doma všechny přísady. Hlavně, že nejíme ty kupované, ve kterých jsou rozemlety staré, plesnivé chleby a ještě je nedopékají, aby byl měkký a lépe se prodával, jenomže nedopečený hned zplesniví. :15:
Smazaný uživatel29.1.2015 - 15:52
+2|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » Jani
Díky sem to tam naflákala podle odhadu a výsledek byl do hodiny sežrán . :17:
Jani
Offline
29.1.2015 - 15:55
0|0
 
Jani » Smazaný uživatel (Libas)
Říkala jsem, že se z toho nestřílí, můžeš vyzkoušet cibulový, pohanový, špaldový a pod....... :6:
Harryeta
Offline
1.2.2015 - 16:21
+2|0
 
Harryeta
Uááá!! Povedlo se!!! Můj první chleba v troubě... napřed se mi zdálo, že nevykynul...ale je krásnej! :6: :6: :6:

Tímto veřejně děkuji Libas za konzultaci a duševní podporu :41:
Jani
Offline
1.2.2015 - 16:30
0|0
 
Jani » Harryeta
:6:
Smazaný uživatel4.2.2015 - 22:14
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » Harryeta
:7: :5: :41:
karamelan
Offline
8.2.2015 - 17:37
0|0
 
karamelan
pekávala jsem chleba podle šváry, taky byl dobrý:
1 kg polohrubíé mouky, 1 pivo a 1 kvasnice.Hodinu kynout, hodinu péct.
To byla rychlovka na chatě,když už nebylo co do huby. :4:
Freja
Offline
9.2.2015 - 9:47
0|0
 
Freja » karamelan
Včera jsem jsem byla upozorněná na druhou sérii "Kouzelných bylinek" na ČT1 a zrovna tam taky pekly holky chléb...ale ten teda vypadal náremně.Dávaly do něj i divokou mátu... :13:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3027-bylinkovy-kvaskovy-chleb/
Upraveno: 9.2.2015 - 9:51, Freja 
karamelan
Offline
11.2.2015 - 19:04
0|0
 
karamelan » Freja
jo,jo sledovala jsem i první sérii, dívala jsem se, ale ten kvásek je docela na dlouhý lokte,já nejraději - ingredience zamíchat,prsk na plech a šup do trouby :2: :5:
Freja
Offline
1.10.2015 - 13:37
0|0
 
Freja
Tady přihodim k chlebu vyzkoušnej recept na bezlepkový rohlíci :5: :4:

http://zdravetipy.blog.cz/1107/pohankove-croissanty
fakt dobrý :44:
Harryeta
Offline
1.10.2015 - 13:47
0|0
 
Harryeta » Freja
No pecka!!!!
a co bezlepkový chleba??? zkoušela jsem recept v příspěvku a různě experimentovala s bezlepkovými moukami...ale nekyne to...zkoušela jsem přidat i kukuřičný škrob...

Nemáte někdo nějaký osvědčený recept? (a tím nemyslím namíchanou směs z obchodu...)..

:44: :48:
Freja
Offline
1.10.2015 - 14:30
0|0
 
Freja » Harryeta
No,do toho už se radši ani nepouštím :14:
Já myslim,že z čistý pohankový mouky,bez přidání obyčejný pšeničný neupečeš jedlej chleba.
Tyhle rohlíčky jsou takovej kompromis.
By mě zajímalo,co je v těch bezlepkových směsích.... :31:
Harryeta
Offline
1.10.2015 - 14:48
0|0
 
Harryeta » Freja
Tak to mě taky!!! Pekla jsem bezlepek s Cilkou v Lisabonu...byl moc dobrej...ale je hodně tuhej, prostě nekyne... :22:
Freja
Offline
1.10.2015 - 18:16
0|0
 
Freja » Harryeta
No,však i žitnej je takovej připosraženej :30:
Jani
Offline
2.10.2015 - 10:15
0|0
 
Jani » Freja
Jak je tam málo pšeničné mouky, tř.jen třetina, je to tuhý a těžký...........áááále zdravý :21: ............bohužel pro většinu z nás nepoživatelný, pekla jsem alespoň půl
pšeničné mouky :1:
Harryeta
Offline
2.10.2015 - 12:09
0|0
 
Harryeta » Jani
...a to je zase nepoživatelný pro mě... :14:
Jani
Offline
2.10.2015 - 12:43
0|0
 
Jani » Harryeta
...fakt ??? doma mi to nikdo nejedl, ani já ne :8:
Harryeta
Offline
3.10.2015 - 9:27
0|0
 
Harryeta » Jani
Nojo, já jsem už měsíc na bezlepkové dietě...takže hledám jiný alternativy...kupovanej bezlepkovej chleba je v pohodě...dokonce jsou i bezlepkový směsi na pečení...ale pořád, když kouknu do složení, tam je něco, co tam fakt nemusím mít a nebudu mít, když si tu směs namíchám rovnou do mísy...
Jani
Offline
3.10.2015 - 9:58
0|0
 
Jani » Harryeta
Aha, tak tím se to vysvětluje, právě mimo kamaráda neznám nikoho, kdo by to chtěl pojídat :1: on si také sám míchá všelijaké směsi :5:
Freja
Offline
3.10.2015 - 12:56
+1|0
 
Freja » Harryeta
Tak jsem včera s obavama zahustila pohankovou moukou kuře na paprice a je to gůůůt! :6:
Jani
Offline
7.10.2015 - 7:13
+1|0
 
Jani » Freja
Včera jsem se dozvěděla, že je dobré do chleba a do vánočky nastrouhat na jemno jedno jablko :1: to vyzkouším :46:
Budd2
Offline
7.10.2015 - 13:31
0|0
 
Budd2 » Jani
To ani nemusíš zkoušet a rovnou jich tam nastrouhej několik. Zrovna v sobotu jsem jedl buchtu z jablek a byla :17: . Jo a taky se dá do bábovky nastrouhat několik mrkví, což udělala kamarádka. Kupodivu nikdo tam ty mrkve nepoznal, ale byla výborná.

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -