Hlavní stránkaBoční panel
13.1.2014 - 14:33 | 1krtecek | |
Vše o focení a zpracování fotografii pomocí vysokého dynamického rozsahu. A nejenom to! |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 14:34 | | | ||
1krtecek | ||||
Pro všechny, kteří rádi fotí a chtěli by mít fotografie trochu zajímavější! :) |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 17:43 | | | ||
Pithecanthropus erectus » 1krtecek | ||||
Jestli to dobře chápu, pak při použití úpravy pomocí HDR musí být dvě fotografie...jedna s vypíchnutým světlem a druhá s vypíchnutými stíny.Není mi jasná jedna věc.....jak udělat dva snímky po sobě, aby byly vyjma světla a stínu naprosto stejné...nebo je to tak, že z jednoho snímku se pomocí (třeba Zoneru, či Fotoshopu) vytvoří dodatečně dvě fotografie, z nichž jedna bude upřednostňovat stíny a druhá světla..... ![]() |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 18:09 | | | ||
Glimmer Man » Pithecanthropus erectus | ||||
Myslím, že to musí umět foťák... vyfotit ti sérii naráz, jednu normální, jednu preexponovanou a jednu podexponovou. Tyhle tři stupně jsou asi takový zdravý minimum. A pak čím víc odstupňovanejch fotek máš, čím líp. Víc nevím, já to nedělám, páč to neumím a nemám cit na "vzhled", takže neumím ani fotit, ale líbí se mi to... Krteček má dobrý fotky a určitě vysvětlí líp. |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 18:18 | | | ||
Budd2 » Pithecanthropus erectus | ||||
Musíš mít dvě fotky,na jedné dobře exponované světla,na druhé stíny.V nějakém programu to pak sloučíš do jedné.Problém je,že aby fakt byly stejné,je dobré fotit se stativem a navíc by se na té scéně nemělo nic pohybovat. Subjektivně se mi líbí fotky,kde ani není poznat,že tahle technika byla použita.Když se to přepískne,vypadají fotky dost nepřirozeně.Když se tím jen kompenzuje malý dynamický rozsah čipu,vypadá to dobře ![]() |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 20:32 | | | ||
Pithecanthropus erectus » Budd2 | ||||
no tak to je mi k ničemu, anžto nejsem uměleckej fotograf a voskový figuríny fotit zrovna neuvažuju. ![]() |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 20:42 | | | ||
Stíny i světla se dají upravit odděleně,ale ten postup co píšeš nemá s HDR nic společného-nemůžeš brát tam kde nic není. To není na voskový figuríny,ty si můžeš nasvětlit tak,abys HDR vůbec nepotřeboval.Jukni na fotky zakladatele diskuze ať máš představu o čem to je,jsou parádní ![]() |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 20:47 | | | ||
to s těma figurínama byla nadsázka, páč dost fotím vnoučata, který jsou jak živý stříbro.....takže nějakej stativ je na dvě věci.....Ve focení jsem laik, ale potýkám se někdy s úpravami kdy je něco přepálený, nebo zase tmavý.... tak jsem si výskl, že tohle je řešení.....jak vidím tak pro moje potřeby nejspíš ne.... |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 21:44 | | | ||
Na vnoučata vážně ne ![]() jestli máš možnost fotit do RAWu,tak tam by se to dalo vylepšit,v JPEGu už s tím moc nenaděláš |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 21:54 | | | ||
tak to si budu muset naštudovat....to víš jsem jen blbej uživatel foťáku...prostě blik a je to...jenže pak na to koukám a vidím že je to špatný.... |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 22:05 | | | ||
To máš tak...ve foťáku je jen blbej procesor,kterej neví co se od něj chce a tak to dělá po svém.Čím víc o tom budeš vědět Ty a domluvíš si to s ním,tím lepší bude výsledek.Automatika je nastavená na jakýsi průměr a tak dobrou fotku udělá jen za optimálních podmínek (dostatek světla a ne velké kontrasty). RAW je formát dat přímo ze snímače,nezpracovaný -má větší možnosti úpravy,ale umí ho až trochu dražší kompakty nebo zrcadlovky-ty mají možnost uložit na jednu kartu JPEG,na druhou RAW) |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 22:32 | | | ||
mám Canon PowerShot SX120IS...prošel jsem příručku a na RAW jsem nikde nenarazil....mám smolíka...... ![]() |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 22:57 | | | ||
jsem musel zagůglit...no asi nemá ![]() ![]() zajímavý je např tenhle,má RAW i to HDR,jen ta cena se mi osobně zdá dost vysoká (za stejné peníze je nejlevnější zrcadlovka,ale tu zas nedáš do kapsy...) http://www.megapixel.cz/canon-powershot-g15 |
![]() ![]() | 13.1.2014 - 22:59 | | | ||
no to máš pravdu..ta cena je už dost..... ![]() |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 8:47 | | | ||
1krtecek » Pithecanthropus erectus | ||||
Předem díky všem, že se tu diskuze tak rozjela! A k HDR (vysokému dynamickému rozsahu). Je to technologie focení a zpracování fotografického obrazu, kterým svým způsobem rozšiřujeme možnosti snímání čipu digitálního fotoaparátu a tím pádem se i daleko více přibližujeme reálu dané scény. V podstatě jde o to nafotit danou scénu tak, abychom pokryli vše od světel po stíny (t.j. aby na prvním snímku nebyly podpaly (černá) a na posledním přepaly (bílá)). Počet snímků se tak odvíjí od místa focení, někdy stačí pouze jedna expozice, jindy (např. při focení v protisvětle) je jich málo i jedenáct. Korekci expozice provádíme na foťáku pomocí posunu EV. Je jasné, že při víceexpozičním snímání je lepší mít stativ, ale i bez něho to jde, většina programů na generování obrazu HDR umí snímky i zarovnat, takže mírný pohyb nevadí. |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 8:49 | | | ||
1krtecek » Budd2 | ||||
I můj starý mobilní telefon má korekci expozice, takže to není o drahé technice, ale o přizpůsobení focení možnostem, které jsou... :) |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 9:16 | | | ||
Glimmer Man » 1krtecek | ||||
Safra... to budu muset někdy vyzkoušet... jakej je na to program? Nejlíp nějakej "automat", páč stejně bych nevěděl, co se má nastavit. |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 9:17 | | | ||
Hele a když vyfotím do RAW, má to něco navíc, nebo to je k ničemu? |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 10:50 | | | ||
1krtecek » Glimmer Man | ||||
RAW je samozřejmě lepší než JPG, obsahuje daleko více nekomprimovaných obrazových dat. Takže pokud je možnost fotit do RAWu, výsledky budou o mnoho lepší! |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 10:53 | | | ||
No ale když udělám RAW, tak to nahradí to "víc snímků" nebo to s tím nesouvisí? To mi nějak není jasný... Jednou jsem s tím experimentoval, bylo to zajímavý, že jsem si všechno nastavení nastavoval až vlastně doma... ale nevím, jak z toho vytěžit něco prospěšnýho. | ||||
Upraveno: 14.1.2014 - 10:53, Glimmer Man |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 10:54 | | | ||
Úplný automat na zpracování HDR bychom asi těžko hledali, ale celkem intuitivní je zpracování HDR v Zoneru, fotokrámu, nebo ve spec. programu "DynamicPhoto HDR". Trochu obtížněji nastavitelný je Photomatix, ale zase je to jednička co se zpracování týká, takže pro nejlepší výsledky bych volil tento... |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 10:58 | | | ||
RAW má oproti JPG tu výhodu, že pokrývá právě daleko větší dynamický rozsah, než JPG. Většinou je to rozsah +/- 1EV, což nám hodně v rozsahu pomůže. Díky tomu se dají dělat i docela zdařilé PseudoHDR snímky (nepokrývají celý dynamický rozsah, ale je to stále lepší, než klasická fotografie). |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 11:08 | | | ||
Hmmm, mám na foťáku právě možnost udělat tři snímky naráz s nějakým tím rozdílem v EV. Víc si nepamatuju. Někdy vyzkouším, protože se mi HDR fotky líbí.![]() |
![]() ![]() | 14.1.2014 - 11:28 | | | ||
Pravděpodobně se jedná o expoziční bracketing. Ano i to je vhodný způsob jak fotit vícenásobnou expozici. |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |