Hlavní stránkaBoční panel
9.6.2015 - 23:57 | 10_GOTO_10 | |
Je tezke prijmat cizi nazory. Protoze: muj nazor -> moje naplnovani tohoto nazoru -> tedy moje skutky z toho plynouci -> tedy moje zodpovednost za vykonane. U prijeti ciziho nazoru toto neplati - Plmite cile nekoho jineho, ale zodpovednost nesete jen vy.. A presto casto delame i toto. (Rodice, skoly, autority..) Tusite Proc? |
Celkem stránek: 2 | ||||
12 |
![]() | 10.6.2015 - 0:22 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
A který názor je skutečně můj ? |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 6:32 | | | ||
Jani » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
Někdy ani nevíme, že jsme názor od někoho převzali ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 6:33 | | | ||
Jani | ||||
Že by ze strachu ? ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 11:34 | | | ||
Neferlin | ||||
Možná proto, že to dělají ostatní, že se to má, zajeté koleje.... Jsme k tomu donuceni.... vlivem vnějšího světa, vlastního přesvědčení.... |
![]() | 10.6.2015 - 11:46 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Neferlin | ||||
A jak se pozná vnější svět? |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 13:41 | | | ||
Háňa | ||||
Proč hned přijímat ? Nestačí si cizí názor prostě jen vyslechnout a vzít ho navědomí ? Tu skutečnost, že ho prostě má ? Jestli je jiný, než můj, no a co - to přece ničemu nepřekáží ![]() Jedině snad, pokud tu skutečnost neumí přijmout on a pokud naši "existenci" nebo pohodlí ovlivní, jak mu na něj zareagujeme (je to třeba šéf v práci). Ale tam přece stačí jen lehce neurčitě pokývat a myslet si dál to své. Není potřeba nic, s čím nesouzním, přijímat" ? ![]() | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 13:50, Háňa |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 14:56 | | | ||
Budd2 | ||||
Ono je přijetí a "přijetí". U toho prvního pak není rozdíl mezi mým a cizím. U druhého jde o rozpor, který se navenek jeví jako přijetí, ve skutečnosti je to přijetí "nutného zla". (Ale to jsem vyrobil další pojem- ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 15:06 | | | ||
10_GOTO_10 » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
ten který nepřeberu, ale vytvořím si jej až na zákládě vlastních prožitků? (je to něco jako obdoba "vymýšlet si vlastní kolo") ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 15:09 | | | ||
10_GOTO_10 » Neferlin | ||||
jj, ale nějaký smysl to mít bude - mne napadá právě třeba ten proces "učení se z chyb či úspěchů druhých" - ten má myslím velký význam, protože by bylo nepraktické vymýšlet vše odznovu. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 15:13 | | | ||
10_GOTO_10 » Háňa | ||||
Stačí (si jej jen vyslechnout), ale já právě řešil spíše tu situaci, kdy cizí názory příjmáme a dokonce se jimi i řídíme (jednáme) - nemyslím si, že by to bylo vždy špatně, spíše to bude souviset s osobou, která nám (svůj) názor sděluje - takže s autoritou. Pokud příjmáme cizí názor, je ta osoba pro nás autorita, které vlastně plně důvěřujeme. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 15:17 | | | ||
10_GOTO_10 » Budd2 | ||||
ano - v tom prvním případě se řídím svým názorem (a také si za něj odpovídám) - pokud někdo jiný příjde na totéž - pak vlastně jen "dva dělají totéž" na co si každý z nich přešel nezávisle na tom druhém. U druhého o rozpor může jít, ale také nemusí - pokud příjmu názor od autority - o rozpor se nejedná. Pokud je mi "autorita" někám vnucena (pak to vlastně ani žádná autorita není) a jsem v názorovém rozporu. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 15:18 | | | ||
10_GOTO_10 » Jani | ||||
jj, i to může být důvod - příjmeme cizí názor, protože si myslíme, že se tím vyhneme nějaké nepříjemnosti. |
![]() | 10.6.2015 - 15:42 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » 10_GOTO_10 | ||||
Princip kola už je daný. Vlastně jde o modifikaci dle tvého "názoru" Teď je další otázka, jaké použiješ modifikační prvky? ..jaké použiješ modifikace modifikačních prvků? Dlouhou dobu se živým "vymýšlením" tak se to obecně bere. Ale když to vezmu do důsledků, tak vlastně jen měním tvary už vymyšlených principů. I když tvar vymyslím nový, jednotlivé uzly jsou převzaté se vším všudy. A celek jako systém musí splňovat podmínky předem dané. Jinak by to třeba spadlo. Možná že vlastně své názory nemáme. Jen umíme pracovat s převzatými názory jako se stavebnicí. Někdo vůbec... Někdo méně... Někdo více... | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 15:48, |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 16:38 | | | ||
Budd2 » 10_GOTO_10 | ||||
Pokud přijmu názor za svůj (a je jedno od koho) je můj ![]() Hele, píšem - a nejspíš i myslíme- to samé ![]() ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 16:51 | | | ||
Budd2 » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
V podstatě souhlasím, jen mi tam něco chybí. Napadá mě jeden příklad s kolem, když už jsi ho zmínil. Kdyby všichni po objevu kola používali JEN kolo , měli bysme dvoukolák, čtyřkolky i osmikolové náklaďáky. Ale neměli bysme tank na pásech - to už není jen modifikace kola. Kolikrát se stane, že si hraješ se stavebnicí a náhle tě napadne něco, o čem ani její tvůrce nevěděl - děti tohle mají, nejsou zatížené tím , co je a co "není" možné. |
![]() | 10.6.2015 - 16:53 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Budd2 | ||||
Úřad na zaregistrování "patentů" Možná trochu vyvrací co jsi teď napsal. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 16:55 | | | ||
Můžeš upřesnit ? |
![]() | 10.6.2015 - 16:56 | | | ||
To co píšeš umí vlastně had. A to ještě možná ani lidi nebyli..... Ano, i ten co vynalezl kolo, třeba před tím pozoroval sněhovou kouli a nebo kutálejícího se ježka. |
![]() | 10.6.2015 - 16:59 | | | ||
Hodně názorů co přijmeš, můžeš v rámci určitých mezích "svobodně " používat. To možná dělá dojem že je "tvůj" Já ti teď napíšu: Rujd, goraji kokrkoň a brkoň: To je můj názor. |
![]() | 10.6.2015 - 17:01 | | | ||
Ale je tu ta stavebnice. Předem definované uzly. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 17:03 | | | ||
Asi ti pořád nerozumím ![]() Had přece nepoužívá kola. Jo had namotaný přes dva kutálející se ježky - to by byla jiná ![]() ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 17:08 | | | ||
S tím hadem jsem myslel - princip odvalování. Pás se po zemi odvaluje pomocím kol. Plazení je pojem trošičku zavádějící. Jinak se plazí člověk , jinak had. |
![]() | 10.6.2015 - 17:13 | | | ||
On totiž vlastně z lidí nikdo nic nevymyslel. Jen hodně bystrý lidé dokázali vidět , převzít a definovat, co třeba jiný nejsou schopný takto převzít. Z hlediska používání toho co nás učí ve škole: Každý má asi takové vzdělání , podle toho kolik je toho schopen převzít a používat. |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 17:18 | | | ||
Ty to znáš jako konstruktér, já zas umím ze stavebnice složit elektronický obvod. V podstatě je tam k dispozici jen pár součástek s pomocí kterých můžeš vytvořit spoustu obvodů s různou funkcí. Ale občas někdo přijde s novou součástkou (elektronka, tranzistor) a možnosti se v kombinacích neuvěřitelně rozšiřují. Jo, možná namítneš, že příroda něco podobného už dávno používala, ale to se většinou zjistí až zpětně (jako třeba ten motor bičíku) - takže to podstatné je nový pohled na věci, který v důsledku umožní víc, než by umožnila pouhá modifikace stávajících principů. To samé si myslím platí třeba i pro Junga a jeho "sexuální optiku" ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 17:24 | | | ||
Mne elektrotechnika nikdy nebavila. Měl jsem stabilně čtverec. Pamatuju si, když byli laboratoře a měl jsem zapojit nějaký obvod. Nelámal jsem si hlavu. Každou díru jsem propojil kabelem co ležel v krabici. Přišel učitel, prohlédl to, koukl na mne velmi zle, vytrhal kabely , hodil je na stůl a rázně řekl: No to ani náhodou! Asi ve mne nevěřil! ![]() PS: Zabedněný ateisti!!!!! | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 17:27, |
![]() | 10.6.2015 - 17:29 | | | ||
A ještě jsem si vzpomněl na Leonarda da Vinci. Ten se dostal k informacím v době, kdy nebyl potenciál jich většinu technicky, materiálově a technologicky realizovat. Další takový člověk Jules Verne - Meziplanetární let raketou...atd.... |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 17:29 | | | ||
To je důsledek toho, že jsi nepřijal obecně rozšířený názor, že drátem se dá vyzkratovat jakýkoli obvod ![]() ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 17:32 | | | ||
Tak s tím Vernem bych úplně nesouhlasil - vystřelit člověka na Měsíc velkorážním kanonem ![]() ![]() | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 17:35, Budd2 |
![]() | 10.6.2015 - 17:38 | | | ||
No, Laboratorní práce a protokoly měření jsem paicoval na záchodě. Vlastně slepě obkresloval včetně textu. Elektřina. V době kdy jsem byl ženatý, jsem se rozhodl že vyměním zásuvku ze zdi. Žena má s elektřiny hrůzu. Starostlivě se zeptala : máš vypnutý jistič? Otráveně jsem jí řekl: to je přece jasný, nejsem blbej! Jistič jsem skutečně vypl. Ale ten jistič nesouvisel s tou zásuvkou. Po vyndání staré zásuvky jsem potřeboval povytáhnout ven dráty. Fortelně jsem je chytl oběma rukama, s pocitem bezpečí a jistoty. To co se dělo v životě nezapomenu. Jak ta síla probíhala mým tělem a rukama. Po krátkém tanci jsem odpadl od zdi. ![]() Tři dny mi bylo divně a zašel jsem si raději na EKG. Vzpomněl jsem si i na větu učitele: To ani náhodou! ![]() | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 17:49, |
![]() | 10.6.2015 - 17:44 | | | ||
Tady to máš. Chodí tam delegace na měsíci totálně na pohodu ![]() https://www.youtube.com/watch?v=7JDaOOw0MEE |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 17:54 | | | ||
Mi jeden elektrikář, s praxí asi 30 let vyprávěl, jak vyráběl prodlužovačku na míru. Zapojil kabel do zástrčky, pak to vrazil do zásuvky, natáhl to kam pořeboval a nůžkama to ustříhl - po tom kopanci odletěl prej až k protější zdi ![]() ![]() ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 17:59 | | | ||
Náš pes před lety kousl do kabelu s lampou na konci když byl bratr pod autem a svítil si. Pes zavil a odskočil. Ten pes měl pelech v garáži, kde byl smotaný ten dlouhý kabel. Ráno když bratr přišel za psem, tak pes unavený spal, a dlouhý kabel s lampou na konci rozkousal a rozkouskoval na krátké kabelové "pendreky" "Pomsta byla sladká" ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 18:06 | | | ||
https://www.youtube.com/watch?v=tw3BVAXbQ60 |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:13 | | | ||
![]() škoda že Verne neviděl Startrek ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:18 | | | ||
Ten pes asi měl trénink s ruskou hračkou ![]() ![]() ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 18:19 | | | ||
Startrek okopírovali od "nás" !! ![]() https://www.youtube.com/watch?v=frnIJu5wfmE Jsou tam všichni i s robotem! |
![]() | 10.6.2015 - 18:22 | | | ||
Rozkousal to, když to bylo smotané v klubu bez proudu. ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:37 | | | ||
Háňa » Budd2 | ||||
Nejschůdnější chování nemá ale s přijetím nic společného - alespoň pro mě. To je jen "spotřební" žádaná reakce - divadlo ![]() |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:38 | | | ||
Háňa » 10_GOTO_10 | ||||
Hm - tak to neznám ![]() Přijmu určitou informaci - podloženou důkazy, dlouholetým výzkumem, měřením, ale to zase není pouhý názor. Například "blondýny jsou blbé" považuji za názor, ale "blondýny mají tenčí vlasy, než zrzky", za informaci - změřenou na mnoha "vzorcích", ověřenou. | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 18:44, Háňa |
![]() | 10.6.2015 - 18:41 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Háňa | ||||
Jak to vidíš třeba u řízení tramvaje? Když to převedu obecně na "to co mne živí" Osobně zastávám názor, že práce jako taková je většinou "divadlo" V práci vlastně děláme to, o co nás žádají. | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 18:43, |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:43 | | | ||
Budd2 » Háňa | ||||
Hani, musíš to číst celý ![]() |
![]() | 10.6.2015 - 18:46 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
Když si vezmu tu tramvaj. Tak řidič tramvaje veze třeba 40 lidí. Napadne třeba někoho z těch lidí, že se najednou řidič neztotožní s určitým "pravidlem - uzákoněným názorem" ? ![]() | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 18:52, |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 18:46 | | | ||
Háňa » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
Tam jsem přece šla s tím, že budu jezdit tramvají, co je to za pitomost ? Tam nejde o názory, ale o smluvní vztah, předem dohodnutý. | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 18:48, Háňa |
![]() | 10.6.2015 - 18:51 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Háňa | ||||
Veškeré podmímky jsou asi soubor názorů s kterých se stala pravidla. Pokud bych je nebyl schopen převzít. Nemohu to dělat. Dám ti nabídku: Dělat nájemného vraha za 1 000 000 kč za jeden kus. Ne ženy a děti. Začneš si na to dělat názor? Než to vezmeš a nebo odmítneš? | ||||
Upraveno: 10.6.2015 - 19:00, |
![]() ![]() | 10.6.2015 - 20:55 | | | ||
Freja » Smazaný uživatel (JurajJanosik) | ||||
![]() ![]() ![]() začínám tý tvojíé ex trochu závidět ![]() s tebou musela bejt děsná ![]() ![]() |
![]() ![]() | 11.6.2015 - 9:10 | | | ||
Budd2 » Freja | ||||
kdyby Tě nestressovala role potenciální vdovy při každé elektroopravě .... ![]() |
![]() | 11.6.2015 - 12:42 | | | ||
Smazaný uživatel (JurajJanosik) » Freja | ||||
Šuplík v prádelníku měl vypadlé dno. Takový ten "tvrzený papír" Po půl roce co na mne byl vyvíjen tlak jsem se rozhodl že ho opravím. Při tom vyřešeno to bylo, vnitřek šuplíku se prostě nepoužíval. Opravu jsem začal realizovat večer někdy před vánocemi. Během mé velice odborné práce, jsem zjistil že nemám malé samořezné šroubky. Můj soused v důchodu je vyhlášený kutil. Tááák jsem se rozhodl , že k němu zajdu pro šroubky. Člověk by měl domýšlet do důsledků termín "zajde" Na opravu jsem byl velice soustředěn a rozhodl jsem se že k sousedovi zajdu přes plot u pergoly, jinak bych musel obcházet půl vesnice. Jelikož terén znám, realizoval jsem cestu po tmě. Na mé straně jsem použil lešenářský zedník. Cesta k sousedovi se povedla, měl i šroubky. Při cestě zpátky jsem podklouzl při prvním šlápnutí na žebřík. Smýknul jsem se...skalpoval kůži na břiše a silně narazil žebra , odřel tvář . Ležel jsem chvíli na zemi a měl pocit že asi zajdu. Když jsem se přibelhal domů se šroubky , ...bledý, zkrvavený, roztrhaný , tak se potvrdilo, že ta oprava šuplíku není až tak jednoduchá. Často jsem na to upozorňoval ![]() |
![]() ![]() | 11.6.2015 - 13:25 | | | ||
Budd2 » Budd2 | ||||
![]() ![]() Opravuju "elektroopravu" na "opravu" ![]() |
![]() ![]() | 11.6.2015 - 14:09 | | | ||
Freja » Budd2 | ||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 11.6.2015 - 14:09 | | | ||
10_GOTO_10 » Háňa | ||||
Myslím, že znáš :) ..názor pramení z přijetí informace (nechání se informovat, tedy zformovat se k určitému postoji či názoru).. I ta informace (pokud jí přiřadíš důležitost) tak začíná tvořit/měnit Tvuj názor. možná jde teď o "slovíčkaření", ale pokud tvrdíš, že příjmeš jen informaci podloženou důkazem, pak je ten, kdo Ti tent důkaz předkládá pro Tebe zárověň i autorita (např. dlouholetý výzkum, či metodika měření a zpracování dat do příslušné informace) Pokud nepovažuješ blondýny za blbé, znamená to jen, že nedůvěřuješ autoritě, která toto prohlašuje. Stejně tak, pokud příjmeš názor o jejich tenčích vlasech, pak autorita je pro Tebe asi nějaká (zase jinou autoritou) ověřená studie s mnoha vzorky. mmchdem..kde´s o tom četla? Já to nevěděl ![]() |
12 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |