... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Vege - poradna

14.1.2014 - 20:12atraM
Vítám všechny
v poradně vegatariánského či veganského vaření, mlsání, stravování... a konec konců i věcí přidaných

:1:
Upraveno: 14.1.2014 - 20:46, atraM

Příspěvky v diskuzi (581)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Celkem stránek: 12
12345678910
atraM
Offline
14.1.2014 - 20:23
0|0
 
atraM
Milá Zue, jak jsem slíbila,
ráda bych vás s dcerou nějak užitečně podpořila - a tak jsem si říkala, že na začátku by možná bylo lepší něco pro orientaci, než našoupat sem hned haldu receptů, mezi kterými by se člověk marně brodil...
Prostě na začátku to vzít trochu povšechněji. Pro mě to snad bude taky inspirativní v tom, že si takto budu muset některé věci utřídit, zopakovat, popřemýšlet.

Protože není samozřejmě vegetatiánství jako "vegetariánství hranolko-Coca-colo-koblihové" či české restaurační "vegetariánství smaženého sýra"... :4:
Upraveno: 14.1.2014 - 20:48, atraM 
atraM
Offline
14.1.2014 - 20:43
0|0
 
atraM » atraM
Jak jsem četla v původní diskuzi, ze které tenhle impulz vlastně vzešel, zaznělo tam překvapivě od kohosi cosi o "bordelu v hlavě" - ale když se tak zamýšlím, opravdu nebude marné i trochu posondovat, jak k tomu dcera vlastně přistupuje (protože pokud to má člověk aspoň jakž takž srovnané, při setkáni s blbcem je to nedocenitelná věc - a buďte si jisté, že jako vegetariáni jich pravděpodobně potkáte trochu víc, než jste čekali - lidi reagujou různě...)

Každopádně ať už má důvody jakékoli, je to asi fuk a můžeš být úplně klidná. Zvládnout se to dá velmi dobře. Před dvaceti lety tu byla ještě těžká divočina, kdy děti odebírala vegetariánům sociálka, dneska už jsem nenarazila ani na pediatra, který by měl výhrady k takto se sravujícím dětem, či těhotným ženám...

Tak nějak pro jistotu - jeden nikdy neví, kdo sem koukne - sem někam můžu umístit třeba i link na vyjádření Světové zdravotnické organizace..., oficiální pohled České pediatrické společnosti... Každopádně, když už nic, třeba to pomůže trochu uklidnit příbuzné rozdivočelé nezvyklou situací a rebelstvím v rodině :5:


Stanovisko české společnosti pro výživu zde:
http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=85
Stanovisko České pediatrické společnosti zde: http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=85
Stanovisko Americké dietetické asociace zde:
http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=94&Itemid=85

Ani nevím, jestli to někdo čte, ale vzhledem k tomu, že jako společnost máme bohužel pořád podvědomí řádně zamořeno hláškama "kdo nejí maso, nebue zdravý... nebo ... není normální"... tak jsem si říkala, že to snad aspoň trochu vyklidní prostor (a ušetříme zbytečného dohadování)

Každopádně osobně za daleko důležitější považuji, co z úst vychází, než co do nich vchází :4:
Upraveno: 14.1.2014 - 21:12, atraM 
Miki
Offline
14.1.2014 - 21:00
0|0
 
Miki » atraM
Čím jsem "starší" tím méně jíme maso :5: Vlastně už jen v neděli, protože potom jdu spát :4: Vegetariánské recepty rozhodně uvítám :44:
atraM
Offline
14.1.2014 - 21:03
0|0
 
atraM » Miki
:24:
Na recepty taky dojde (a doufám, že v tom nebudu sama :6: )
Miki
Offline
14.1.2014 - 21:11
0|0
 
Miki » atraM
bezva :44: díky :15:
můj osobní názor je, že pokud člověk "poslouchá" svoje tělo pozorně, samo si řekne :25:
téměř 20let jsem nepila alkohol, na prevenci jsem zjistila, že mám vyšší tlak, EKG v poho a najednou jsem dostala chuť na červené víno, tak si denně s chutí :15: dvě deci dám a tlak mám nízký :10:
Takže poslouchám ještě pozorněji :24: :5:
atraM
Offline
14.1.2014 - 21:13
0|0
 
atraM » Miki
:15: :1:
atraM
Offline
14.1.2014 - 21:43
0|0
 
atraM » atraM
Takže - když to vypukne... pro rozum pobírající dítě určitě skvělá příležitost se trochu povzdělávat o základech výživy.
Pro vařícího rodiče určitě skoro povinnost ...(ale jasně - kdo z nás maminek by nebyl nervózní "aby broučkovi něco nechybělo"? ) :4:

Můžu třeba pro začátek doporučit nějaké knížky, kde zbytečně neskáčou okolo horké kaše. Info z nich se hodí určitě pro stravování dětí od narození (či prenatálu) až k dospělosti, protože základní principy jsou dost podobné:

VEGETARIÁNSTVÍ A DĚTI (Sharon K.Yntemová a Christine H.Beardová):
...Tuhle knížku mi před narozením Aničky doporučil předseda České Společnosti pro Výživu a Vegetariánství MUDr. Zbyněk Luňáček, na základní orientaci opravdu moc fajn.

RADOST ZE ZDRAVÝCH DĚTÍ (Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán):
.... Autorka je lékařka, která čas od času pořádá po republice semináře o výživě a jejích zdravotních vlivech (naše úžasná pediatra jezdí s celou ordinací), knížka je víc na principu makrobiotiky, oficiálně se k vegetariánství nijak nehlásí, ale není tam jediný recept z masa, které jednak u dětí nepodporuje a v celé knížce navíc není ani stopa mléka - a hlavně se vysvětluje proč. V případě jakýchkoli zdravotních trablíků můžu jen doporučit nakoukat principy receptů a skladby jídla. Pro dospělé pak mají verzi RADOST Z JÍDLA.

Sem tam se hodí nějaké ty nutriční tabulky či seznamy surovin, obsahující určitý prvek nebo vitamín a ty jsou docela pěkně a přehledně vypracované v knize VEGETARIÁNSKÁ KUCHAŘKA (Inga-Britta Sundgvistová) - autorce soukromě sice říkám paní Sambal-Oeleková, protože je to evidentně její oblíbená ingredience a podle receptů se díky té exotice nevaří zrovna pohodově, ale zase... :17: ... ty luxusní fotografie :5:
Pokud jde o informace o nutričních hodnotách potravin a surovin v úplně luxusně bohaté podobě, tak asi nejlíp je podle mého názoru zpracovává (nelekněte se) VAŘÍME NEMOCNÝM RAKOVINOU (MUDr.Vilma Partyková) - knížka sice není nic pro vegany, protože je lakto-ovo-vegetariánská, ale zajímavá a šikovná je každopádně dost.
Upraveno: 14.1.2014 - 21:45, atraM 
atraM
Offline
14.1.2014 - 22:07
0|0
 
atraM » atraM
No, tak něco načtete... ale teď k jádru pudla prakticky:
JAK UVAŘIT VEGETARIÁNOVI?
(Pro babičky a některé ty vaše příbuzné doplňuji "Jak uvařit chudáčkovi vegetariánovi?" :10: )

Nic složitého, největší síla je často v jednoduchosti a kvalitních základních ingrediencích.

Pokud jde o úvahy typu" "Čím nahradit maso?", tak nahrazovat ho až tak není třeba, jde spíš čistě o nějakou tu bílkovinu. Či několik typů bílkovin, které si tělo může bez zátěže poskládat, jak samo potřebuje. Ideálně z kombinace LUŠTĚNINA + OBILNINA.
Kdybych to měla hoodně zjednodušit, tak určitě v daleko menších dávkách, než se v masité kuchyni traduje. Na přesném "tabulkovém" množství nutné bílkoviny se dokonce neshodnou ani jednotlivé země, tak na něj radši zapomeňte... (jako zajímavost dodávám, že třeba v normách školního stravování, které je pro kuchařky závazné, u nás stále panují data z padesátých let, které několikanásobně překračující DDD stanovovanou v našich sousedních státech! Nevím, jestli si nedokážeme představit dlouhodobější dopad nadměrného příjmu bílkovin... navíc převážně živočišných... osobně mě to trochu děsí)
Upraveno: 14.1.2014 - 22:09, atraM 
atraM
Offline
14.1.2014 - 22:15
0|0
 
atraM » atraM
Takže, pojďme na to - zdroje bílkovin pro vegetariány či vegany:
atraM
Offline
14.1.2014 - 22:19
0|0
 
atraM » atraM
LUŠTĚNINY:
hrách zelený / žlutý
hrachová mouka
čočka zelená, červená čočka loupaná / neloupaná / žlutá čočka
fazole černé / bílé / strakaté / červené / malé / velké....
fazole Adzuki
fazole Mungo (vigna)
cizrna
sója

Speciálně ze sóji je pak k mání celkem velká škála mezisurovin, polotovarů a prospěšných fermentovaných vychytávek:

tofu (je ho mnoho druhů od natural, bylinkového, zeleninového, s mořskými řasami, s ořechy, uzené, marinované,...)
tempeh
natto
sójové mléko (často bývají různě obohacená i dochucená - s Kalciem, vit.D. B12, Vanilkové, čokoládové, jahodové, banánové,...)
sójové jogurty (taky extra nepřeberná škála příchutí a úprav)
sójové "maso" (v různých formách a velikostech od pidí-granulátu až po ohromný stejko-placky)

Z těch polotovarů:
klaso, ďobačky, robi,...
dělají se i různé ulítlé vege "salámy", párky, karbenátky, sekané...
Upraveno: 15.1.2014 - 10:42, atraM 
Mitea - Timea
Offline
14.1.2014 - 22:22
0|0
 
Mitea - Timea
Tesím sa tomuto kútiku :44: ,lebo vegetaránska recepty nejaké mám a varím..len som si musela obcas v poslednom case dat mäsko alebo rybu,lebo som mala velmi zlé krvné výsledky..
stále vsak uprednostnujem vegetaránsku kuchynu..
Nedávno som cítala,ze olomoucké syrecky nahradia hodne mäso..obsahujú hodne zeleza,bielkovín a iné..privítala by som nejaký recept.. :4:
atraM
Offline
14.1.2014 - 22:28
0|0
 
atraM » Mitea - Timea
A chceš hned nějaký recept na doplnění železa? :5:
(Každopádně díky za podnět - důležitá věc - speciálně aspoň jednou za měsíc) :1:
Upraveno: 14.1.2014 - 22:33, atraM 
atraM
Offline
14.1.2014 - 23:40
0|0
 
atraM » Mitea - Timea
Ještě tak na Tebe myslím s těmi "zlými krvnými výsledkami"...
Možná by stálo zapátrat po skutečné příčině.
Ono sice železo ve stravě je přesně ten snad jedinej bod, po kterým oficiální medicína v současné době pokukuje jako že ho vegetariáni můžou mít snad trochu míň, ale v praxi je překvapivě mezi vegetariány úplně stéjné procento anemických lidí jako mezi masomilonou populací, tak by mě samotnou zajímalo, jak ono to s tím železem vlastně kruci je...

ŽELEZO
prý se z rostlinných zdrojů o kapku hůř vstřebává než z těch živočišných ...a jeho vstřebávání ještě podporuje vitamín C.

Pokud je situace s nedostatkem železa akutní, i masojedícím se podávají železité tablety. Což se stalo přesně mně po porodních poraněních s velkou ztrátou krve. Nějak se mi do těch (na poporodním nemocničním oddělení naordinovaných) chemických tablet nechtělo - obzvlášť, když člověk uváží drsné doprovodné vedlejší účinky v okolí čerstvě šitých ran... No a vzpomněla jsem si díky tomu dost rychle na Spirulinu...
Což je sladkovodní řasa - superpotravina, kterou jsem v těhu tu a tam ďobla. Když jsme pixlu s čistou lisovanou Spirulinou ukázali tenkrát ošetřujícímu doktorovi, chvilku si četl cedulky, přepočítával... a došel k závěru, že množstvím železa se to absolutně vyrovná jejich tabletám - a bez vedlejších účinků :6:
Od těch dob nějak nedám na tenhle poklad dopustit. Zobkala jsem to chvíli místo té chemie a za krátko jsem měla zase ukázkový krevní obraz.
Zkrátka Spirulina je určitě jeden ze zázraků, který bych na akutní nedostatek železa s nejlepším svědomím mohla doporučit...
I MELASU! (Například připravovat si ji jako pití - rozpuštěnou v horké vodě, s kokosovým nebo jiným mlékem je moc dobrá, nebo zařadit ji i jinak při vaření)
Upraveno: 14.1.2014 - 23:45, atraM 
atraM
Offline
14.1.2014 - 23:57
0|0
 
atraM » atraM
Další bíkloviny:

Seitan (což je vpodstatě čistý obilný protein, který vypadá a dá se použít v některých receptech jako alternativa masa, celkem slušně se dá vyrobit i podomácku za levný peníz)...

Pro lakto-ovo-vegetariány samozřejmě i různá vejce,
mléka, sýry, jogurty, tvarohy, syrovátka,...

Houby - "maso lesa" ...


Za velkou zmínku stojí i ořechy a semínka: mandle, lískáče, vlašské, kokos, buráky, kešu, pistácie, slunečnicové semínka, mák, dýňové, para ořechy, pekanové ořechy, jedlé kaštany,...
z toho všeho ořecho-semínkového nadělení se i dělají různé pasty, pomazánky, a "mléka"...
Což je nejenom velká mňamka, ale taky super, pokud máte vařit pro někoho, kdo je třeba alergický na kravské mléko a nebo ho odmítá konzumovat z etických důvodů.
Upraveno: 15.1.2014 - 0:42, atraM 
atraM
Offline
15.1.2014 - 1:07
0|0
 
atraM » atraM
OBILNINY:

Pokud možno spíš z celého zrna (bílá mouka či rýže má odstraněnou povrchovou vrstvu, ve které byla i spousta šikovných minerálů a vitamínů, co by se jinak pěkně hodily - bez nich tam zbývá jen něco proteinu a hlavně sacharidy)...

pohanka (mouka, vločky, celé zrno, mléko)
kukuřice (mouka, polenta, škrob, instantní kaše Mišutka)
oves (vločky, kroupy, mléko, mouka)
rýže (zrna loupaná, natural-neloupaná, předvařená, rýžová mouka, papír, nudle, mléko...)
proso (jáhly, vločky, instantní kaše, mléko)
žito (mouka, vločky)
pšenice (i špalda, mouka, krupice, vločky, klíčky, kuskus, semolina - těstoviny, ...)
ječmen (kroupy, mouka)
amarant (mouka, šrot, pukance)
quinoa (zrna)
Upraveno: 15.1.2014 - 1:08, atraM 
Smazaný uživatel15.1.2014 - 7:29
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » atraM
Naše normy školního stravování sou k vzteku ,zvlášť když se někde asi sekli v desetinné čárce a děti pak maj 2x denně mléčný nápoj,nebo nápoj a jogurt na svačinku + maso na oběd .
Děti to samozřejmě nechtějí :21:
Smazaný uživatel15.1.2014 - 7:34
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » atraM
Tohle skvělej nápad :44: :44: :44: už se těším na pokračování :41:
Freja
Offline
15.1.2014 - 8:19
0|0
 
Freja » Smazaný uživatel (bubobubo)
No,ono přijde na to CO uvaříš.Takovej Šmakoun pro 6 lidí vyjde třeba docela draho,zelenina je v létě zadara,když máš zahrádku.Luštěniny a pod. - podle toho jestli kupuješ obyč.nebo BIO
atraM
Offline
15.1.2014 - 8:50
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (Libas)
Libásku, to s těmi školními jídelnami je samo o sobě velké téma.
Zatím netuším, jak to dělají ty osvícenější školní jídelny (a že jich pár vlaštoviček v ČR je!), ale kuchařky s těmi normami nadělají akorát to, že je musí plnit a šlus... "SPOTŘEBNÍ KOŠE" ber kde ber - tedy spíš narvi kam narvi :14:

Ono se to do těch norem dostalo úplně seriózně a vážně - žádná chyba v desetinné čárce. Základ toho výpočtu je pořád z tabulky z padesátých let, kdy množství hospodářstvím vyprodukovaného a lidem spořádaného masa, mléka a vajec bylo známkou rozkvětu národního hospodářství a blahobytu socialistického pracujícího, který se měl mít exhibičně sakra líp, než "kapitalisty vykořisťovaný chuáček Američan", tak si na tom dali extra záležet... a pořád nás to dohání i dnes. (I v té podobě celé palety civilizačních chorob - přirozeně).
Však i ty "srandovní" starobylé reklamní kampaně spousta z nás určitě pamatuje.

Celé generace pak z toho ještě teště teď máme vyšplouchlé hlavy, jak nám tam nahustili, že třeba MUSÍME pít mléko a jíst spoustu mléčných výrobků, jinak snad bídně zahyneme, ale ještě předtím se nám úplně rozpadne kostra - no a u dětí - nedat mléko = nepředstavitelný zločin! Uf.
Upraveno: 15.1.2014 - 8:51, atraM 
Mihule
Offline
15.1.2014 - 9:07
0|0
 
Mihule
Tady se mi líbí! Jen to pak půjdu rozdejchat do lednice kouskem uzenýho... :35:
Každopádně ocením informace, trochu se v tom teď plácam, počet a skladba mých strávníků a stav peněženky mně jaxi nutí v kuchyni používat místo vařečky kouzelnou hůlku...
atraM
Offline
15.1.2014 - 9:08
0|0
 
atraM » atraM
Jo a v případě vegetaránů ve školní jídelně... je to ještě divočejší! :22:

Málo kdo ví (dokonce někdy ani samy vedoucí školních jídelen ne), že v našich normách pro školní stravování dokonce už asi 10 let existuje i oficiálně schválený vegetariánský spotřební koš! Ale ten háček, co to má... není ani tak háček, jak spíš hák, na který povesili Jánošíka za rebro...
:33:
On to tento koš totiž pojímá tak, že co nesní dítě na mase, dorvou do něj ještě zvýšenějším množstvím mléka, mléčných výrobků a vajec!!!
To, že dobrá čtvrtina (teď nevím přesně, asi i víc) dětské populace má s metabolismem mléka nějaký vážnější problém a v tom stravování se tomu vůbec nikdo moc nevěnuje a nedbá... mi přijde hodně strašidelný.
Nehledě na důsledky konzumace takovýho urputnýho množství živočišných prouktů - a to myslím na všechny strany, nejen ten dlouhodobý dopad na lidský zdraví...

Normální a informovaný vegetariánský rodič nikdy nebude tlačit na školní jídelnu, ať ty vege-spotřební koše používá... A tiše a smutně zařídí potomkovi stravování někde mimo. Tak o nich prostě nikdo neví a jako by neexistovali...
:20: Asi bychom s tím měli přestat...
Myslím, že nazrál čas, o tom veřejněji mluvit. I pro nevegetariánské rodiče...
Upraveno: 15.1.2014 - 9:27, atraM 
Smazaný uživatel15.1.2014 - 9:10
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » atraM
Máš pravdu to by bylo na dlouho a na naštvání .Výživový tabulky a spotřební koše jsou k smíchu když se pak dostaneš do závodky nebo restaurace . Navíc fungují jen papírově aby byl úřední šiml spokojen .Zažila jsem ve školní kuchyni i sojovou éru. :19: Taky dobrá komedie .
Mihla sem se teď ve školství po 14 letech a je to ještě horší . Tolik polotovarů a glutamátu co jsem tam dostala za týden jsem snad nesnědla ani za půl roku . A reakce "kuchařek " když sem jim to řekla . Však si odhlaš obědy když ti nechutná .
Já ti mám pocit že ty osvícenější školky nejsou pod školstvím ,protože tam sou na všechno předpisy a lidi co to hlídaj :22: Kdyby radši ty platy přidali na stravu bylo by to lepší . :31:
Za vege recepty i osvětu budu ráda s tím teprve sbírám zkušenosti :25:
Smazaný uživatel15.1.2014 - 9:16
0|0
 
Smazaný uživatel (Libas) » atraM
Tak přesně nad tím sem kdysi kroutila hlavou a říkala si panebože. Tohle by si měli ti debilové zkusit dva dny jíst . :33:
atraM
Offline
15.1.2014 - 9:34
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (Libas)
Ony sice nejsou pod školstvím (jakože státní školka nebo jídelna), ale ty výživové normy jsou nějak kontolované hygieniky nebo jinak ze zákona.

Vím třeba o jedné úplně vzorové školce v Brne - stojí za tím dlouholetí leadeři a průkopníci zdravého vegetariánského stravování u nás, manželé Škvařilovi, jestli se nepletu.
Zkusím na tu kauzu najít link, protože TOTO by si člověk nepředstavil ani ve zlém snu - ten člověk, co sestavuje pro tu školku jídelníček je absolutní špička v oboru u nás.
Ovšem pak jsou tu jakési diletanty vytvořené uzákoněné normy, přicházející na "ochranu" dětského zdraví, aby jako školní jídelny aspoň držely nějakou jednotnější laťku... A tam se to střetlo. Vím, že kvůli tomu hodněkrát horzilo i uzavření té škoky, nevím, jak jsou na tom dnes,
každopádněnějaký ten pohyb v tom zákoně s tou blbou normou pro vege-vaření už je dlouho na spadnutí.
Akorát má málo bojovníku, protože se o tom buď málo ví, nebo je to lidem šumafuk - naposled to prosazovali a předpřipravili akorát "Zelení" no a v tom politickém šrumci to zas nedošlo, kam mělo...
Upraveno: 15.1.2014 - 9:36, atraM 
atraM
Offline
15.1.2014 - 9:41
0|0
 
atraM » atraM
tak tohle by mělo být ono:
http://www.vegetarian.cz/alternativa/first.html
atraM
Offline
15.1.2014 - 9:44
0|0
 
atraM » atraM
Ale to jsou taková samonaštvávací temata, uff...
atraM
Offline
15.1.2014 - 9:56
0|0
 
atraM » atraM
RADŠI BYCHOM MOHLI ASPOŇ TROCHU AKTIVNĚ NĚCO UDĚLAT!
Iniciativa:
http://www.skutecnezdravaskola.cz/co-prosazujeme/


(Toto sice není vyloženě vege-záležit, spíš konečně věc trochy zdravého rozumu - tímto prosím i nevegetariánské rodiče, tety, strýce, babičky, rodiče potenciální či plánovaně bezdětné... - tady je petice, ve které jde i o většinově se stravující děti - zkrátka abychom rozpohybovali to, že těma praštěnýma nevhodnýma normama se někdo bude zabývat a co nejdřív se to šílenství konečně stopne! Autorem této iniciativy je Mgr.Margit Slimáková. Nebo případně udělejte i nějaké své vlastní akce...)
:1:

pro podporu pošlete mail:
http://www.skutecnezdravaskola.cz/podporuji-nas/
Upraveno: 15.1.2014 - 10:39, atraM 
Smazaný uživatel15.1.2014 - 10:12
0|0
 
Smazaný uživatel (zua)
..no vidím..že tady to frčí a já nestíhám číst..díky za tuto diskuzi :44:
atraM
Offline
15.1.2014 - 10:20
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (bubobubo)
Bubo, Freja už Ti určitě částečně odpověděla.

Pokud nebudeš koukat na dlouhoobější výsledek, finančně to možná bude (nalej-vylej) podobný.
A pokud v kuchyni nechceš strávit moc času, tak se to polotovarama poněkud prodraží (ale určitě ne víc než masomilům).
Bohužel, ale úplně informovaně a přesně Ti asi o financích neodpovím, protože nemám s čím srovnávat - na vege-vaření jsem najela ještě dřív, než jsem měla vlastní domácnost a ani v těch cenách masitých se vůbec neorientuju...


S těmi cenami - čehokoli - je to asi celé jaksi komplexnější. Určitě jste už někdy narazili na pěkná grafická znázornění toho, kolik zdrojů je třeba k vyprodukování 1 kg masa hospodářského zvířete... a kolik by se z toho jinak uživilo lidí celý rok...
Ona sice ta velká poptávka a mašinérní velkoprodukce sice tlačí ceny masa trochu dolů, ale zas za jakou cenu (výsledkem jsou ty nejzvrácenější továrno-koncentráky, co o nich nikdo nechce slyšet a rozhodně ne vidět, protože to, co se tam s těmi bytostmi děje dokáže obrátit žaludek i nejotrlejším drsoňům)... ale jejda, o tom jsem tu radši mluvit nechtěla...

Furt odbočuju - prostě ráda bych trochu udržela myšlenky v tom směru, jak si poradit s vegetariánstvím, jak se zorientovat, neublížit si... a ještě si to užít
:17:
atraM
Offline
15.1.2014 - 10:22
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (zua)
Však v klidu... :1:
Podívej, to, co tu tak postupně šoupám (a snad ještě budu), jsou věci, které mi tak nějak krystaliovaly zhruba 22 let
:10:
To by bylo hezký, kdyby se to vešlo třeba do pěti řádků... :6:
Ale co, možná jednou....
:4:
Kažopádně: proč se nepodělit o zkušenosti ...
Nechci to pojímat jako nějakou vlastní mudrlantskou exhibici - jakékoli další přispívající osoby vítány!
:34:
Upraveno: 15.1.2014 - 10:29, atraM 
Smazaný uživatel15.1.2014 - 10:38
0|0
 
Smazaný uživatel (zua) » Miki
..jj ač jsem pozadu ze čtením tak jsem na tom stejně..maso už připadne jen na víkend a odlehčená strava je mi ku prospěchu :44:
Smazaný uživatel15.1.2014 - 10:42
0|0
 
Smazaný uživatel (zua) » atraM
..jj a jen co jsem chtěla dodat..dcera to má v hlavince teda dobře srovnané a můžu říct, že je někdy hezké poslouchat její názory a poučit se :4: tak jdu zase nasávat dál :4:
Freja
Offline
15.1.2014 - 10:45
0|0
 
Freja » atraM
No,ono šikovný kuchařce stačí na kotel omáčky mimimum masa.
Já zas udělám hrnec omáčky z natrhanýho kopru,takže v podstatě si vystačím s trochou cibule a smetanou na vaření...ale kolik lidí zbaští s chutí koprovku...notabene bez masa..? :4:
atraM
Offline
15.1.2014 - 10:48
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (zua)
To je krásný :25:
Však já to tam stejně psala spíš obecně. Jako reakci na ten jeden ošklivej výpad vůči Tobě.
Ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že u vegetariána skoro furt někdo permanentně sonduje, jak že to má v hlavně srovnaný, a přitahuje právě spoustu těch, který to v těch svých šiškách srovnaný nemají a nejvíc vykřikujou. Člověka to, konec konců docela pěkně zocelí
:12:
atraM
Offline
15.1.2014 - 10:49
0|0
 
atraM » Freja
:44:
(a notatotabene i bez masa a mlíka! :10: )
Smazaný uživatel15.1.2014 - 10:58
0|0
 
Smazaný uživatel (zua) » atraM
..ja fííííííííííím jen jsem to tady taky hodila :1: :1: :1: protože ten článeček pobavil teda i mou dceru, která si to včera četla a nechápala :33: ale tohle je v pořádku vím co dělám ..jj tohle nemůže třeba pochopit mé rodičovstvo..vzhledem k tomu, že jsou zvyklí jíst maso,salámy, klobásky a jiné zajímavosti..taky podle toho vypadají...a nevysvětlíš jim to...pak se divý že má dnu atd...
atraM
Offline
15.1.2014 - 11:09
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (zua)
Víš, toto jim stejně asi musíš nechat bez komentáře - konec konců, nikomu není příjemný, když mu někdo rozšťourává jídelníček (ať už ho má zdravý nebo ne).
Stejně k nějakým změnám musí člověk dojít tak nějak sám o sobě a zevnitř - a oni jsou svéprávní, dospělí, mají přístup k informacím...
i když teda, bohužel, zažili tu dobu, kdy se to dlouho nepodporovalo. Taky mají tu smůlu, že už jde i o zvyk...

A s tím zvykem si nedělám srandu - i svoje těla zvykáme na to, jak a z čeho si dobývat živiny, kompenzovat některé druhy energií, vyrovnávat nerovnováhy...
Proto i docela věřím tomu, že člověka uvyklého nadměrné konzumaci masa není možné okamžitě vrhnout do 100% vege-vod a očekávat, že se mu fajn poplave...
Smazaný uživatel15.1.2014 - 11:14
0|0
 
Smazaný uživatel (zua) » atraM
..jj to je nechávám .. přesně jak píšeš k tomu musí člověk dojít sám..jen třeba nadhodím a pošlu informaci..že by se dalo něco dělat jinak..a jestli ji zachytí to už nechávám na nich :1:
atraM
Offline
15.1.2014 - 11:39
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (zua)
Každopádně - úplně lehký to nebude a tolerantní budete muset být určitě obě dvě strany...

Oni:"Když vidím tu vaši zelenou brokolici, dělá se mi blbě - to do mě rozhodně nedostanete."
Vy: "Když vidím tu vaši šedočernou tlačenku, dělá se mi blbě - to do mě rozhodně nedostanete."

A teď, babo raď, co by jste tak vymysleli, aby jste byli spokojení všichni :13:

Obzvlášť na návštěvách je to hodně tenký led...
Mihule
Offline
15.1.2014 - 11:46
0|0
 
Mihule » atraM
No ono je to i pro hostitele poněkud stresík, když mi dojde, že v čemkoli co podávám je nějaký zvíře...minule mi Štefan taky v něčem podle mně zcela nevinym našel aspoň vejce... :9:
atraM
Offline
15.1.2014 - 11:57
0|0
 
atraM » atraM
Si pamatuju, že pro moji rodinu to bylo dost těžký, to moje vegetariánství zprvu nějak strávit. Jsem k příbuzným pak asi rok ani radši nejezila...
Pak si nějak na ten fakt už zvykli a bylo to na druhou stranu strašně dojemný.

Třeba moje úžasná teta, která v té době vařila pro 6 lidí (a každému z nich ještě jeho extra libůstky - myslím sólově úplně odlišná jídla), se rozhodla, že do toho všeho ještě mně připraví tehdejší "hit" - sójové maso... a ani ho neuměla udělat a divila se, že to vůbec jím, když je to hnusný...
:10: :41:
(Z té lásky převeliké jsem ani nekomentovala, že to celou dobu dělala na Masoxu)
:5:

Ono je nakonec nejlepší, přivézt s sebou rovnou svoje jídlo - nebo aspoň nějaké ty polotovary aspoň takhle na cesty...
atraM
Offline
15.1.2014 - 11:59
0|0
 
atraM » Mihule
Tož, jak říkám - buď v tu chvíli nekafrat a vstřícně co hostitelský dům dal - nebo navařit a přivést svůj kotlík ... :6:
Ony ty kompromisy jsou stejěn na svatou trpělivost obou stran :26:
Mihule
Offline
15.1.2014 - 12:09
0|0
 
Mihule » atraM
Já otvírám lednici k dispozici a doufám, že se návštěva nezdrží tak dlouho aby stihla umřít hlady... :18: Sama celkem snim cokoli, ne mnoho, mně je radost hostit :12:
Smazaný uživatel15.1.2014 - 12:13
0|0
 
Smazaný uživatel (zua) » atraM
:5: :5: :5: to ano ...prostě švédský stůl a ať si každý vybere na co má chuť a je to
atraM
Offline
15.1.2014 - 12:26
0|0
 
atraM » Mihule
Mihu, Ty seš poklad :1:

:13: ... tak ono to aspoň prakticky odfiltruje lidi, kteří by se třeba na návštěvu přišli nedejbože akorát najíst :15:
Takhle víme, že jsou tam, miláčci, vždycky kvůli nám, ne? :4: :24:
Upraveno: 15.1.2014 - 12:27, atraM 
atraM
Offline
15.1.2014 - 12:27
0|0
 
atraM » Smazaný uživatel (zua)
:5: Tys na to normálně přišla! :6:
Mihule
Offline
15.1.2014 - 12:32
0|0
 
Mihule » atraM
No jo! To je fakt...aspoň že přišedší vegouši neodmítaj koláčky... Bych se stejně cítila blbě...já mam holt ten atavismus - co dojde, nakrmit... :35:
atraM
Offline
15.1.2014 - 17:27
0|0
 
atraM
Tak zase trochu popojedem ... :4:

Pořád zatím chodíme kolem toho, jak teda navařit... aby to bylo vege... a člověk si neubližoval tím, že něco zanedbá.

Jednorázově určitě žádná křeč (třeba při vaření pro návštěvy na to zas tak koukat nemusíte - teda pokud u vás nehodlají zůstavat půl roku :13: ), ale z dlouhodobějšího hlediska je asi nejjednodušší a nejpraktičtější držet se grafické zkratky, které se říká "Zdravý talíř"
http://www.healthyplate.eu/cz/
(taková šikovná vychytaná věcička, která by ideálně měla platit jak pro masomily tak pro vege-strávníky - stačí si jednoduše vybrat podle osobní filozofie).
Už jsem to tu někde zmiňovala, ale připadá mi, že sem do úvodu to prostě nějak patří...
:1:
Tahle grafická pomůcka je příjemná v tom, že díky ní není třeba vyšilovat, polehávat v tabulkách a grafech a nic přepočítávat - v základu jednoduše stačí to za den nějak takhle proporčně dodržet. Plus mínus kosínus...

(Jinak samozřejmě taky není od věci naučit se poslouchat i nějakou tu osobná vnitřní navigaci...)
atraM
Offline
15.1.2014 - 17:39
0|0
 
atraM » atraM
Při sestavování jídelníčků se taky tu a tam ohromně hodí nějaké ty makrobiotické znalosti - nikde není psáno, že tyto zásady při vaření pro vegetariány člověk dodržovat MUSÍ,
ale kdyby už nic jiného, je to skvělý nástroj, pokud chcete brát ohledy na něčí aktuální zravotní specifika nebo nerovnováhy...

Přiznávám, že i pro mě bylo první setkání s makrobiotickými tvory a jejich systémem nejdřív docela :33: ,ale ... díky moc za to :6:

(Tu základní orientaci člověk u nás asi nejlépe pochytí ve včera zmiňované literatuře p.Strnadelové a p.Zerzána - ono se tak vlastně dá i vařit v souladu s principy tradiční čínské medicíny... a dost toho nenásilně ovlivnit stravovací cestou, když už nedejbože někde nastane nějaký problém...)
Upraveno: 15.1.2014 - 17:43, atraM 
atraM
Offline
15.1.2014 - 18:06
0|0
 
atraM » atraM
Další ohromný (až ohromující) zdroj inspirace, zkušeností a nápadů, je samozřejmě internet.
Určitě nebudu schopná povzpomínat najednou na všechno, ale tak aspoň namátkou:

http://www.vegan-fighter.com/cz-jak-bez-masa.html
http://soucitne.cz/
http://www.rostlinna-mleka.cz/
http://www.vitarecepty.cz/jak-dojit-ke-zdravemu-stravovani/
http://www.veganza.cz/
12345678910

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -