... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Sucit a pomoc

19.1.2014 - 9:20Tulinka
Ako vy vnimate tieto slova.Ked pocuvam Mooja ucitela tak s nim suhlasim.Pacia sa mi jeho vysvetlenia a jeho vnutorne hlboke myslienky,pretoze mi to pripomina moje detstvo a dospievanie.Urobila som a dalej som sa tym nezaoberala.Proste vsetko som brala ako samozrejmost.Tu prikladam niektore jeho videa.
http://www.youtube.com/watch?v=gf7JqpQwCVQ
http://www.youtube.com/watch?v=sqjUGXYu2eY

Příspěvky v diskuzi (12)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Smazaný uživatel20.1.2014 - 10:38
0|0

Smazaný uživatel (silentium)
Soucit a pomoc jsou dvě , myslím velmi odlišné věci. Soucítit s někým můžu, ale pokud mu neumím či nechci pomoci, projevy ve smyslu "jak mě to mrzí" raději polknu (případný pohled do očí většinou stačí). Pokud pomoci dovedu a chci - není co řešit a tím to končí.
Nevím jistě, jestli jsem neměl reagovat na promluvu Mooja (bohužel, neviděl jsem), předpokládám jeho moudrá slova a jistě pravdivá - ale jeho, a hodnotit je nedovedu. Velmi dobré a široké filozofické téma. :34:
Tulinka
20.1.2014 - 14:23
0|0

Tulinka » Smazaný uživatel (silentium)
Dakujem za odpoved a skor aby kazdy svojimi slovami to vyjadril a ako to vnima.Mooji je premna ucitel,ktory vie nasmerovat ale zase neodvazim sa ho hodnotit.Sucitim,ked ho viem pochopit cim prechadza,mozem jedine stat prinom.Pomoc je premna,ze pomozem a dalej sa uz tym nezaoberam.Zase sucit je,ze mozes s nim zdielat ale nezasahujes.Pomoc je,ze pomozes a pustis to.
Háňa
20.1.2014 - 15:35
0|0

Háňa
Soucit definovat neumím - asi ho nemám. Když, tak vcítětí. Pro mě je soucit něco jako litování - a to je k ničemu, myslím - nic přínosného v něm nevidím. Nelituji - buď pomůžu, když můžu a je zájem nebo se vcítím, což je spíš obdiv než litování pro mě - řeknu si něco jako "teda, to je situace, co ten člověk prožívá - to je frajer, že ho ještě nevezou ... nebo třeba vnímám jeho případný výbuch vzteku směřovaný ven tak, že si ho neberu osobně, jen si řeknu "taky toho má asi plný zuby už, člověk se nediví, že vystříkl jak švestkový knedlík" :4:
Upraveno: 20.1.2014 - 15:39, Háňa 
Pithecanthropus erectus
20.1.2014 - 17:59
0|0

Pithecanthropus erectus » Háňa
:44: vidím to podobně... soucítění je v podstatě porozumění tomu co se v tom druhém děje nebo s tím, do jaké situace se dostal.....pomoc jako taková s tím může a nemusí souviset.Může být reálná a může být psychická....v žádném případě by ale toho, komu chceme pomoci, neměla k ničemu zavazovat.....vyžadování vděčnosti každou pomoc, byť účinnou, vždycky nakonec neguje.Osobně mám problém s tím, když moje pomoc je odmítána.Vyrovnat se s tím,je jeden z úkolů, který jsem dosud nezvládnul. :3:
movvin
20.1.2014 - 18:01
0|0

movvin
Soucit je pro mě to, že se dokážu vcítit do něčích emocí. A to jen tehdy pokud mám tu samou zkušenost. Jinak je to klišé, otřepané a neupřímné.
A pomoc ... to je široká škála. Pokud si někdo natluče nos, tak mu samozřejmě pomohu. Ale pokud na mně někdo bude chtít třeba peníze, tak to už si rozmyslím. No a určitě nebudu pomáhat někomu, kdo to ani nechce.
šamanka.Janka
20.1.2014 - 18:44
0|0

šamanka.Janka » Háňa
Soucit patří k jedné z kladných energijí. Napsala jsi to správně vcítění, to znamená uvedu na příkladu, když vidím slepce, zeptám se ho zda chce pomoci převést přes cestu. Není v tom žádná emoce lítosti(negativní energie.) Soucítit znamená nebýt nevšímaví k potřebám jiných, pomoci pokud je to v mých silách a pokud člověk má o pomoc zájem. Přitom mám v sobě klid a mír a žádné emoce.I pomoc má své hranice, nesmí být na úkor sebe, pak se pomoc mění v sebeobětování.
Tulinka
20.1.2014 - 19:07
0|0

Tulinka » Háňa
Je to aj moja chyba,lebo som mala to napisat z viac uhlov pohladu a rozpisat.Lenze ked citam tak kazdy to pochopil,len to napisal svojim vnimanim a ako to vidi.Niekedy mam teraz problem to vsetko rozpisat akoby som hladala slova.Lenze podstata je ta ista :1:
allinone
18.2.2014 - 15:12
0|0

allinone
Osho má takýto názor na súcit:

Když se staneš vědomým a bdělým, meditativním, může být sex proměněn v lásku. Dosáhne-li tvoje meditativnost totálnosti, absolutna, může být láska proměněna v soucit. Sex je semenem, láska květinou, soucit vůní.
Buddha definoval soucit jako "láska plus meditace". Když tvá láska není jen touhou po druhém, když tvá láska není jen potřebou, když tvá láska je sdílná, když tvá láska není žebrácká, královská, když tvá láska nic nežádá a chce jen dávat - dávat pro pouhou radost z dávání - přidej k ní meditaci a uvolní se čistá vůně.
To je soucit. A soucit je ten nejvyšší jev.
http://karty.atarot.cz/osho-zen-tarot/milenci

myslím,ale že si treba dať pozor aby sme si súcit nezamenili s ľútosťou...tj. ak napr. vidíme bezdomovca, tak by sme mali rozlíšiť, či máme k nemu súcit, alebo len ľútosť :)

a pomoc? tá by mala byť nezištná...neočakávať za ňu nič, anilen poďakovanie.
Mnohí pomáhajú aby "iní videli", alebo majú nejaké výčitky svedomia atd.
Akonáhle očakávame za tú pomoc niečo, konáme pre vlastné ego. :1:
allinone
18.2.2014 - 15:13
0|0

allinone » šamanka.Janka
Janka..čo je potom empatia? ..pretože mne sa ten príklad so slepcom zrkadlí skôr ako prejav empatie :)
Harryeta
18.2.2014 - 15:44
0|0

Harryeta
soucit - to slovo to v sobě obsahuje, s někým cítit, tj. nezachraňovat, neměnit situaci, ale přitom neodvracet pohled. Pro mě to definuje věta: "vidím Tě v Tvé bolesti".

Pomoc je něco, co mění situaci, stav. Je možno někomu pomoct nabídnout. Někdy je fér se zeptat, zda o pomoc vůbec stojí. Pokud pomoc nabízíme, je nutno respektovat rozhodnutí toho, kdo pomoc nechce přijmout.

Pro mne tedy:
soucit - emoční, prožitkový přístup
pomoc - aktivní počin

Napadl mě příměr tarotu: soucit - element vody, pomoc - element ohně.

:48:
Mermaid of Carribbean
18.2.2014 - 16:15
0|0

Mermaid of Carribbean
ta pani v tom prvnim videu co klade otazku se nedokaze oddelit od obecneho "utrpeni", protoze v obraze sveta hleda "milujici matku", kterou nikdy nemela, tim ze ji nemela, nenaucila se od ni ani oddelit a vytvorit si ego sebelasky

jejim nedoresenym tematem - karmicky, je oddelenost

Osho mluvi o soucitu milencu, nemluvi o sexu-lasce-soucitu k bezdomovcum..
Upraveno: 18.2.2014 - 16:17, Mermaid of Carribbean 
allinone
20.2.2014 - 11:49
0|0

allinone » Mermaid of Carribbean
ja myslím, že Osho hovorí o súcite všeobecnom...bez rozlíšenia
súcit predsa nerozlišujeme..tak ako ani lásku
buď to je, alebo nie je :31:

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022