... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Když už jsme u těch lží

24.1.2014 - 12:41catibones
Tohle téma bude pěkně ojeté ale třeba něj budou jiné názory než v minulosti.
Jak to máte s milosrdnou lží?Používáte ji?Nebo jste upřímní ať se děje co se děje?
Vidíte rozdíl v používání lží v kruhu rodiny a cizími lidmi?
Je správné aby např.rodiče ve vyšším věku tajili před dětmi třeba zdravotní problémy a děti v dospělém věku před rodiči třeba rodinné?
Zatím mám jednoduchou poučku-není z mé hlavy:"říkej pravdu jen tomu kdo si o ni požádá a kdo to vydrží".
Co si o tom myslíte?

Příspěvky v diskuzi (77)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Celkem stránek: 2
12
Freja
24.1.2014 - 13:13
0|0

Freja
Já mám zas poučku - co sám nerad,nečiň druhému. :5:
Ale je fakt,že s určitýma věcma je potřeba zacházet opatrně.
Jak třeba sdělit kamarádce,že se do vás zamiloval její přítel? :30:
Glimmer Man
24.1.2014 - 13:22
0|0

Glimmer Man » Freja
"Hele, mám pocit, že se do mě tvůj přítel zamiloval."
Freja
24.1.2014 - 13:23
0|0

Freja » Smazaný uživatel (bubobubo)
No,to je fakt malá pravděpodobnost :5:
Freja
24.1.2014 - 13:25
0|0

Freja » Glimmer Man
hmmm,v reálu to taková sranda není a jedna oznamovací věta to nepořeší...
Freja
24.1.2014 - 13:25
0|0

Freja » Smazaný uživatel (bubobubo)
Jo takhle...no to by ovšem spoustu věcí vysvětlovalo :14: :10:
Glimmer Man
24.1.2014 - 13:27
0|0

Glimmer Man » Freja
Není. Ale tahle oznamovací věta začne delší debatu... to si piš. :5: A v tý debatě se pořeší už ledacos...
Glimmer Man
24.1.2014 - 13:28
0|0

Glimmer Man » Smazaný uživatel (bubobubo)
Já jsem všude zdejší!! :12:
Mortina
24.1.2014 - 13:40
0|0

Mortina
No...vyloženě nelžu...některý věci neřikám a když už musim, vhodně to podám. :2: To mi docela de. :44:
Pithecanthropus erectus
24.1.2014 - 13:56
0|0

Pithecanthropus erectus
...na přímou otázku nedokážu lhát, ale nehýřím nikdy informacema, o kterých vím že druhého budou traumatizovat a navíc se tím nic nevyřeší.....popř.mlžím, aby na takový informace nepřišla řeč. :4:
Smazaný uživatel24.1.2014 - 14:31
0|0

Smazaný uživatel (hanka1948)
Je to těžké protože někdy nezalhat by třeba znamenalo vzít člověku víru.Příklad někdo je nemocen tak ,že vím o tom člověku že nepřežije.Ale ten člověk má víru že ano.Co mi zbývá ?Lhát mu a podpořit ho v jeho víře.Ve svém životě jsem se setkala s těmito příklady dost. :41:
Budd2
24.1.2014 - 14:40
0|0

Budd2 » Smazaný uživatel (hanka1948)
A jak to můžeš vědět ? Je dost případů,kdy už "odepsaný" odešel po svých :1:.A troufám si říct i díky tomu,že neuvěřil těm,co "věděli" ale sobě. :1:
Glimmer Man
24.1.2014 - 14:48
0|0

Glimmer Man » Budd2
No, myslím, že většinou je to naopak... že je člověk plnej víry (protože mu už nic jinýho nezbejvá) a nakonec odjíždí na vozíku nohama napřed a pod dekou...
Budd2
24.1.2014 - 15:06
0|0

Budd2 » Glimmer Man
vím jak to myslíš,ale já to myslel trochu jinak - ale těžko hledám slova,abych popsal ten "drobnej" rozdíl
Smazaný uživatel24.1.2014 - 15:37
0|0

Smazaný uživatel (hanka1948) » Budd2
já neřeším jak to mohu vědět já myslela tím že nemohu nezalhat člověku o tom že zemře.Musím mu tu jeho víru nechat i když vím že to už nepřežije.Prostě mu musím zalhat a tu jeho víru posílit.Tak jsem to myslela. :49:
Mortina
24.1.2014 - 16:41
0|0

Mortina » Smazaný uživatel (hanka1948)
Tak tohleto nevim...asi bych taky lhala...ale fakt nevim...možná bych řekla "doktoři řikaj, tohle a tohle ale já jim nevěřim"...fakt nevim jestli bych dokázala říct "sorry umřeš"...ale vim, že lhaní je na mě vidět...tudíž, kdyby to byl někdo blízkej, což se dá předpokládat, že jo, protože nějakýmu cizímu člověku bych to asi těžko sdělovala já, tak mám obavy, že by to na mě stejně poznal.... :3:
Upraveno: 24.1.2014 - 16:42, Mortina 
movvin
24.1.2014 - 16:45
0|0

movvin
A kde je psáno, že musím svůj zdravotní stav konzultovat s dětmi, nebo jak píšeš, že mi musí děti hlásit každý večer z jejich manželského života. To je přeci každýho soukromá věc. To i ono. Pokud to bude chtít někdo někomu svěřit a vypovídat se, tak to udělá. Víš ono, setkala jsem se i s tím, že i doktoři lžou o zdravotním stavu... a tam bych je nakopala do :36:
A milosrdnou lež všeobecně bych jako termín ani nepoužívala... ono každý má své důvody proč neřekne víc. A je to opravdu jen jeho věc, za kterou si taky nese odpovědnost.
Miluška medvídková
24.1.2014 - 17:02
0|0

Miluška medvídková
my si v celé rodině říkáme všechno a nemoci si nezamlčujeme, jelikož kdo jiný by nás měl podpořit, než blízcí. Takže se opečováváme, můžeme si naříkat jak potřebujeme a vždycky se hladíme. :25:
Smazaný uživatel24.1.2014 - 17:08
0|0

Smazaný uživatel (hanka1948) » Mortina
Znám to ze svého života kdy jsem přistupovala k lůžku blízkých a nebylo to jedenkrát a nikdy bych jim to nedokázala říct do očí a nevím kde se ve mě brala ta síla jim tu víru nebrat.To pak člověk je asi nejlepší herec v životě.A vlastně existuje i lež příjemná :6: .Když říkáme Ježíšek přinese dárky.A vůbec nemáme pocit ,že lžeme nepříjemný :10: to jen tak pro odlehčení . :6: :34:
Mortina
24.1.2014 - 17:32
0|0

Mortina » Smazaný uživatel (hanka1948)
No, já tuhle situaci nezažila...takže fakt nevim...a s tim Ježíškem, jo! Jo, máš pravdu...vlastně lžeme všichni. :44:
šamanka.Janka
24.1.2014 - 17:55
0|0

šamanka.Janka
myslím, že každy člověk má nárok na pravdu. Otázka je ovšem co je pravda? Co je pro mně pravda , nemusí byt pro druhého, jelikož každy máme v sobě nějaké přesvědčení. Co se tyka zdravotního stavu, tak doufám , že již lékaři nelžou . Vždyt je to moje tělo a mám nárok vědět jak na tom ve skutečnosti jsem. Nikdy v životě jsem nelhala , teda kromně Ježíška,i dítěti které máme adoptovany jsem pravdu říkala od malička, nejdřív formou pohádky. Když jsem nechtěla , aby mi dítě lhalo, tak jsem nemohla lhát ani já.
Smazaný uživatel24.1.2014 - 18:51
0|0

Smazaný uživatel (hanka1948)
Nevím kde je pravda o lhaní.Přemýšlím o tom když někdo řekne že nikdy nelže.Tak v tom mám pocit že už ten člověk neříká pravdu .Představte si ,že dostanete punc lháře .Narodíte se do rodiny kde je otec lhář -podvodník.A v tom okamžiku to začne .To co páchá dítě v normální slušné rodině je v pořádku .Ale vy jako dítě musíte mnohdy tu svou pravdu obhajovat-dokazovat ,že nejste jako ten otec co tolik lhal.Protože jste dostali punc lháře po otci ,nebo jak chcete po rodiči.Mnohdy Vás pak okolí zažene do situace kdy raději zalžete protože Vaše okolí si to tak přeje slyšet.Dám příklad ,,Jako děcko jsem chodila na náboženství.Bylo mi devět let.Před svatým přijímáním byla zpovědi´.Na papírek jsme si museli napsat všechny naše hříchy a hlavně nelhat.Tak jaké asi může mít děcko hříchy Sedla jsem a psala10krát jsem chodila babičce na cukr.20krát jsem se nepomodlila večer 30krát ráno a jiné a jiné hříchy pro mě tehdy -Hříchy jen abych jsem nešla do pekla za to že lžu.Pochopitelně raději jsem hříchy zvětšila ,aby náhodou to na mě nikdo nepoznal.Raději jsem zalhala.Dle mě to byl menší hřích než kdybych náhodou zalhala že jsem na ten cukr byla třeba jenom pětkrát.Protože kdyby s to provalilo tak už ten punc lháře nikdy nesmažu.Dávám sem tyto příklady jen tak ne důležité ,ale k zamyšlení ,že mnohdy nás sama společnost nutí lhát at´chceme nebo ne.A tak dle mého mínění je to s každou pravdou a lží.Možná na jiné téma ale lež je vždy lež a pravda je mnohdy i lež. :30:
10_GOTO_10
24.1.2014 - 19:15
0|0

10_GOTO_10
jsem kdesi četl, že lidé, kteří umějí vědomě lhát, jsou inteligentnější, protože si musí "pamatovat" souběžně dva příběhy a udržet jejich vzájemnou konzistenci :23: .

Já si úplně pamatuji na okamžik, kdy jsem jako dítě začal lhát (dost jsem to celé vnímal)- týkalo se situací, kdy mne "souška učitaelka" v MŠ tzv. pokárala a já to bezelstně řekl doma...no a když jsem pak musel pokaždé vysvětlovat a slibovat(že se polepším :5:), napadlo mne takhle jednou: "co kdybych to neřekl"? Byla v tom spousta otazníků a obav, ale riskl jsem to a světe div se, měl jsem ten den klid :6:
No a od té doby jsem vlastně začal lhát :33:

Pamatujete si vy na svoji "první lež"?
Kiára
24.1.2014 - 20:54
0|0

Kiára » 10_GOTO_10
Já si to nepamatuju, ale jako dítě jsem lhala docela dost, páč jsem musela.. :4: :12:
Miki
24.1.2014 - 21:04
0|0

Miki » 10_GOTO_10
Pamatuju si svou první lež naprosto přesně :31:
Jsem závislák na bonbonech, jednou (bylo mi 8 let) jsem vzala ze stolu v kuchyni 2,- za ty jsem si koupila dva gumové hady (bylo možno koupit i 4x eskymo, 2x mejdlíčko, 2x pytlík hliněnek apod)
prošlo mi to. :6: za čas jsem na stole ráno našla opět 2kč...sbalila jsem je do kapsy a náhle stál vedle mě táta :22: s otázkou - proč jsi je vzala? Krve by se ve mě nedořezal a začala jsem si vymýšlet...potřebuju je na sešit, do školy a jiný kraviny a nakonec mi říká, řekni mi doopravdy NA CO potřebuješ peníze!!! S pláčem jsem se přiznala, že na bonbony :30: Tato příhoda mi byla vekým poučením, že říct pravdu je odvážnější, než lhát :7:
Háňa
24.1.2014 - 22:43
0|0

Háňa
Než milosrdnou lež, to raději mlčím - není důvod někomu něco nalhávat, když jde držet hubu :4: - ale i to je třeba trénovat - za prvé je třeba si do té huby "vidět" a za druhé udržet kolikrát její nevymáchanost, kterou mnozí mylně považují za upřímnost, na uzdě, protože tím, že někoho zbytečně zraním, ničemu nepomůžu- jedině snad sobě ... k pocitu, jak jsem mu to nandala - a ten já k ničemu nepotřebuju :4:

Pokud se ale vysloveně někdo přímo zeptá, nelžu
Upraveno: 25.1.2014 - 7:40, Háňa 
catibones
24.1.2014 - 23:34
0|0

catibones » Freja
Já osobně mám raději pravdu.Aspoň pak vím jak se zařídit.
Není moc horších věcí,co se týče ega,než se dozvědět na dámském WC,v poloze tureckého sedu na míse :6: ,fakta o sobě v podání kolegyň :22:

Od kamarádky bych se snažila vyzvědět,zda je ve vztahu spokojená.To je právě ten případ,jak jsem psala-neříkat pravdu někomu,kdo o to nestojí.
Ovšem kdyby se zeptala-asi bych odpověděla. :30:
catibones
24.1.2014 - 23:54
0|0

catibones » Smazaný uživatel (hanka1948)
Proto jsem položila tu otázku právě teď.Nedávno jsem přišla o tatínka,za takových nejasných okolností a doktoři dodnes nejsou schopni podat nám nějaké srozumitelné závěry.Měla jsem s taťkou hodně dobrý vztah,tím pádem jsem věděla dost o tom,jak je na tom zdravotně,i když taky asi ne úplně všechno.Jenže jaksi jsem se po kozorožím způsobu mohla připravit na to že brzy může odejít.Často mi říkal jak už ho život nebaví a že chce odejít-to mi pomohlo překonat tu situaci a sestru,která to tak zle nesla,přesto,že se tak často nestýkali,jsem mohla lépe uklidnit a utěšit,že se vlastně stalo to co taťka už dlouho chtěl.
Proto jsem se ptala jestli byste chtěli vědět jak na tom rodiče jsou.Díky tomu,že jsem věděla,navštěvovala jsem taťku často a teď jsem ráda,že jsem stihla si ho užít.
Nevím,proč na to děcka přicházejí tak pozdě..jak jim budou rodiče chybět. :8:
catibones
25.1.2014 - 0:00
0|0

catibones » Smazaný uživatel (hanka1948)
Myslím,že je bláhové,říkat někomu,že nezemře.Tomu snad může věřit jen malé dítě.
Mám takový dojem,že větě"to bude dobrý"je naděje i pravda.

Já osobně si myslím,že jsme jen pokusný materiál pro vědecký výzkum,akorát nám to zapomněli říct :9: a pokud tu lékařskou péči náhodou přežijeme,je to vlastně úspěch konkrétního člověka a může děkovat jen předkům za dobré geny.
catibones
25.1.2014 - 0:11
0|0

catibones » movvin
Psáno to samozřejmě není nikde,a"hlásit"-to je snad trošku ironie,že jo?.... :22: spíš jsem se ptala,jak to má doma kdo zařízeno.Zda se svěřují-nemyslím vyzvídají,zda se podporují-nemyslím tím lžou si do kapsy.
Řídím se heslem kdo je připraven,není překvapen a proto jsem teď hledala pomoc,tady mezi snad přáteli,po tom co se stalo v naší rodině.Samozřejmě,jsou na světě autonehody,úrazy...
Myslím,že to píše Medvídka výše,tak je to fajn,tak by se mito líbilo :44:
No a milosrdná lež je snad termín pro uvedení člověka v omyl z nezištných důvodů,což zaslouží asi více pochopení,než lež s cílem někoho poškodit,nebo sobě polepšit.
Nebo ty nevnímáš tohle jako rozdíl? :30:
catibones
25.1.2014 - 0:14
0|0

catibones » šamanka.Janka
No možná jsem nechtěla tak psát o pravdě,která je jak známo relativní.Spíš teda o upřímnosti,o vlastním názoru,který samozřejmě nemusí být objektivně pravda,přesto může tazateli objasnit situaci :44:
catibones
25.1.2014 - 0:17
0|0

catibones » Kiára
Musela???
Tak to je fujky :33:
marhon
25.1.2014 - 0:17
0|0

marhon
milosrdná lež? no, nevim, přemýšlím, jestli mluvit je tak důležitý. neni jednodušší mlčet a prostě se k některým věcem nevyjadřovat?
catibones
25.1.2014 - 0:19
0|0

catibones » Háňa
S tou nevymáchaností jsi mě dostala :5:
Balancuju :21: i když s věkem se to snad zlepšuje.Teda doufám :11:
catibones
25.1.2014 - 0:22
0|0

catibones » marhon
Jednodušší to určitě je.Jenže já jsem měla na mysli spíš případ přímé konfrontace.
Nebo taky jestli se rozlšuje rodina a cizí.
marhon
25.1.2014 - 1:31
0|0

marhon » catibones
no, právě, přímá konfrontace. jestli je třeba za každou cenu mluvit. jestli je nutný za každou cenu někoho přesvědčovat o svý pravdě.
ale možná sem v tuhle chvíli už asi někde trochu jinde.
rotvajler.rocky
25.1.2014 - 9:12
0|0

rotvajler.rocky
V podstatě je prolhaný celý svět, reklamy , přátelé, nepřátelé,
rodiče, děti, vnoučata, nadřízení, podřízení, sousedé a co já vím kdo ještě. Příklad: rozchází se pár, vyslechneme variantu ženy která tvrdí že je to tak jak říká, partner ale tvrdí že to tak není a oba si myslí že mluví pravdu. Žena říká , on lže a on zase říká , že lže ona. Takže pravdy jsou minimálně 2 a lži taky. :20:
Mortina
25.1.2014 - 9:19
0|0

Mortina » 10_GOTO_10
Ja ti nevim....si nepamatuju...me pride, ze nelzu...jasne, pred rodicema clovek klickoval, v praci se usmivas na ty co bys nejradsi poslal do :36: atd...to je taky lhani...ale zavazny lzi si nevybavuju...myslim v dospelosti.
Ale mam jednu fakt skvostnou z puberty:
Nasi odjeli kamsi, ja 14 zvedava, co ze na tech cigarech maj. V kuchyni krabicka s jednou posledni...samoozzrjme nastrazenou...vzala sem ji a kus vyhulila. Po navratu hovor jak z filmu...
Kde je ta cigareta?
Kterra?
Tady byla cigareta...posledni...
Jo tahle...no, ja zkousela jestli hori filtr.
Mam otevrela kosz: a kde je?
Noooo...sem ji hodila z okna...
Marnej pohled z okna na asi miliardu vajglu naseho 10 patrovyho panelaku...
A horel?
Moc ne...blbe...smrdel...

...ona vedela ze kecam, ja vedela ze ona vi...ale to bylo tak vsechno co sme s tim mohly delat :10:
Smazaný uživatel25.1.2014 - 10:28
0|0

Smazaný uživatel (hanka1948) » rotvajler.rocky
:44: :44: :44: :34:
kristinka5
25.1.2014 - 10:48
0|0

kristinka5
Nalžu. :7: Občas upravuju :10: :6:
Mortina
25.1.2014 - 11:08
0|0

Mortina » Háňa
Driv se nosila takova hezka vec...rikalo se ji takt....dneska vladne "uprimnost" ve jmenu cehosi...chce to neco mezi. :23:
Háňa
25.1.2014 - 11:23
0|0

Háňa » Mortina
Dřív ... dnes .... o tom to přece není - je to o člověku - jestli si do huby vidí nebo ne

Myslím, že s trochou citu lze sdělit potřebné a přitom nikoho nezranit :4:
Upraveno: 25.1.2014 - 11:24, Háňa 
Mortina
25.1.2014 - 14:10
0|0

Mortina » Háňa
Ja v tom vnimam rozdil...lidi sou dnes "neurvalejsi"...samozrejme ze charaktery jako takovy zustavaj ale je vetsi cast tech co se nechaj "strhnout"....
Mortina
25.1.2014 - 14:14
0|0

Mortina » Smazaný uživatel (bubobubo)
Ty jo...a co kralici? Drzeli s vama basu a vydrzeli, nebo to praskli a zabaliili to? :14:

...a cos jim dal? :22:
Jenom zelenou a modrou :35:
Mitea - Timea
25.1.2014 - 16:27
0|0

Mitea - Timea
Je to naozaj tak,ze lzeme ,ked nechceme niekomu ublízit???
My sme si to pomenovali lzou,lebo z násho pohladu nieco nezodpovedá realite..???
Vsetko je subjektívna projekcia a my hráme role a manévrujeme medzi emóciami,citmi,názormi nasimi i tých druhých..
Ja osobne nepoznám cloveka,ktorý by nezaklamal,ked je to potrebné napríklad ,ked má pocit,ze by ublízil sebe,
alebo tomu druhému,niekomu blízkemu..
Preco máme taký reflex sebaobrany alebo obrany druhých a zacneme lhát???
Ten reflex prichádza niekde z vnútra,ved nechceme niekomu,alebo sebe ublízit (cit)..srdce.. :24: je toto lez ???
Pokial prichádza z cistého úmyslu,z citu,nemala by to byt podla mna lez.. :4:
Len pokým to neprichádza s cistého úmyslu,nejde to z vnútra,len z mysle a ega,to je podla mna lez..vedomá ..svedomie sa ozve a my sa musíme vysporiadat s tou lzou,lebo sme ju prijali....
Mysel a ego nase klamstvo prijímajú ale nasa dusa to odmieta..clovek sa necíti dobre,ked musí zaklamat..
Zaujímavé je,ze nemáme az také výcitky svedomia,ked lzeme z milosrdenstva,z citu,nie z nejakého poskodzovacieho úmyslu..

To ja sa len tak nad tým zamýslam... :23:
Mortina
25.1.2014 - 16:34
0|0

Mortina » Mitea - Timea
...mas asi pravdu....cim vic nad tim premejslim, tim vic zjistuju, ze lzu...
...asi jako kazdej...
...nemuzeme prece na kazdyho vybalit de faacto svoje domnenky...protoze co jinyho to je, kdyz treba budu nekomu tvrdit neco neprijemnyho? Je to jen muj nazor...a kdyz ho zjemnim, nebo nevyslovim, je to vlastne lhani...kdyz ho vyslovim, druhymu treba ublizim...

...lez asi proste patri k zivotu...

...jina lez je zla, naprostej vymysl, kterej jen zpusobi nejaky zlo a nekomu jinymu poteseni...

...a nebo lez neni...stejne jako neni jedna pravda...

...docela zajimava vec...zda se mi.... :33:
Růžová
25.1.2014 - 16:44
0|0

Růžová
...no, takhle, kdybych tvrdila, že nelžu, tak bych lhala :34: ...jsem poměrně přímý člověk a většinou, co mám na srdci, to mám na jazyku...když nechci něco říct přímo, raději neřeknu nic...lež používám ve smyslu legrácek, takže se nakonec stejně dostanu k jádru věci...pokud jde o vážné věci, tak jsem pro nelhaní...ať už jde o zdravotní či jiné problémy...mnoho věcí se dá řešit, když se o nich mluví...ale neříkám, že jsem borec, co všechno řekne na rovinu, to ne...někdy tu sílu na to prostě nemám... :48:
Mitea - Timea
25.1.2014 - 16:47
0|0

Mitea - Timea » Mortina
Vies,je to na zamyslenie..Ked som si cítala diskuziu,natrafila som na Hankin príspevok,ze lhala cloveku,o ktorom povedali lekári,ze zomrie,ze niet pomoci..jej srdce jej nedovolilo,povedat pravdu tomu dotycnému,lebo mu nechcela vziat vieru...a to je to,co ma zastavilo...
Clovek je tvorca a moze pretvorit realitu ....Nezoberie cloveku vieru,lebo je to jedna velmi silná energia a velakrát sa stalo,ze pacient sa uzdravil...toto nie je pre mna loz,lebo to ide zo srdca,len zmenenie reality k lepsiemu,obrat k nádeji...
Výcitky nemás,skor naopak,más pocit,ze si urobila dobre..mozno niekedy aj zachránila zivot..
Sú ludia,ktorí keby poculi,ze uz sú na umretie,prestali by bojovat..vsak my tvoríme realitu,my ju mozme kedykolvek zmenit..Takze mi vychádza,ze milosrdná loz ani lzou nie je..v tomto prípade,ako som uz napísala vyssie...neviem,treba sa zamysliet nad svojimi pocitmi,co nám hovorí srdce a to predsa neklame..
:4:
marhon
25.1.2014 - 16:47
0|0

marhon » Mortina
"...jina lez je zla, naprostej vymysl, kterej jen zpusobi nejaky zlo a nekomu jinymu poteseni.."
to mi připomělo jeden vtip, ten byl o pravdě.
chlap říká manželce:
"že mě nedokážeš potěšit a zároveň nasrat?" :14:
"máš ho většího než Pepa z vedlejšího baráku" :6:
:21: :22:
Mortina
25.1.2014 - 16:51
0|0

Mortina » marhon
...to by mohlo pokracovat : Ze jo? Jeho Marena to taky rikala... :10:
Mortina
25.1.2014 - 16:54
0|0

Mortina » Mitea - Timea
Je fakt, ze to bysme se asi museli doprAcovat k definici lzi a to se obavam dost dobre nejde.... :33:
Upraveno: 25.1.2014 - 18:20, Mortina 
12

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022