Hlavní stránkaBoční panel
28.1.2014 - 8:10 | Freja | |
Zajímavý pohled na "bytí teď a tady"... ![]() Útěk do přítomnosti Jednou ze zásadních tezí humanistické a spirituální psychologie je rada: snažte se žít více v přítomnosti. Neodkládejte věci na jindy. Nebraňte kvůli starostem o zítřek kvalitnímu prožití dneška. Avšak jako se všemi moudrými radami, jsou-li vytrženy z kontextu, i tato se někdy stává předmětem nepochopení nebo nekritického zbožného uctívání. "Být teď a tady" pak jako univerzální klišé nosí na klopě svých hábitů guruové, kteří jinak příliš nemají co říci, nebo se tato formulka mění v dojnou krávu lenivců, jimž slouží k rafinovanému útěku před vlastní zodpovědností. Mnozí čtenáři mě jistě znají jako neúnavného propagátora významu přítomnosti a uvědomění našich možností teď-a-tady. Poslední dobou jsem si však s údivem uvědomil, jak mnohotvárně si mnozí lidé tuto radu zaměřit se na současnost vysvětlují. Žít tady a teď se totiž může stát velmi pohodlným útěkem od vlastních závazků. Proč bych měl plnit ten obtížný úkol? Raději si zamedituji a uvařím lotosový čaj! Proč bych měl zavolat známému, s nímž jsem měl nedávno konflikt? Daleko pravověrnější z hlediska tady-a-teď je zajít si na procházku a vnímat oblaka, jak plynou! Mnozí lidé začali používat přítomnost jako náhražku vlastní odvahy, jako výmluvu před vlastní neschopností pustit se do práce. Podobně jako jakýkoli jiný nástroj – nůž, lék nebo oheň – je i přítomnost skvělým pomocníkem v životě, ale o to horším pánem. Máme ji totiž užívat, nikoli jí předat svou moc. Ze svého okolí známé také mnohé případy těch, kteří jsou "překvapeni": Jsou překvapeni, že jsou najednou nemocní (i když desítky let jejich nezdravého životního stylu k tomu neodvratně směřují). Diví se, že jim žena utekla z domu (a léta hádek a neohleduplností považovali za vedlejší produkt zdravého vztahu). Tito lidé žili báječně v pohodlné, příjemné ulitě přítomnosti. Dát si další štamprličku. Zatočit válcem automatu. Ukrojit si další kolečko bůčku. Zůstat raději o hodinu déle s partou Na růžku, než si jít povídat domů s manželkou. Být tady-a-teď. Lidé sociálně dobře postavení, úspěšní v pracovním i osobním životě, si obvykle uvědomují horizont času velmi dlouhodobý. Ptají se: Co bude za rok? Za deset let? Na co se zaměřit tento měsíc? Čemu věnovat tento rok, tuto dekádu? Šetří malému dítěti na vysokou školu. Myslí už nyní, co bude v důchodu... celý článek:http://psychologie.cz/utek-do-pritomnosti/ |
Celkem stránek: 3 | ||||
123 |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 9:09 | | | ||
Tulinka | ||||
Nemyslim,zeby pritomnost teraz a tu bol utek.Podla mojho pohladu zit v pritomnosti je jednoduhsie a pokojnejsie.Tvoje mysliennky sa nezatuzuju,ked treba riesit okamzite to vyriesis.Nezatazujes si mysel a tym sa nestresujes.Vecsinou zijeme v minulosti alebo planujeme buducnost aten okamzik nam uteka a potom prehliadneme aj to riesenie,ktore by nam pomohlo ale zaroven aj ta krasa,ktora je okolo nas.Skor prechadzam na tuto pritomnost,pretoze mi to ulahcuje zivot. |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 10:31 | | | ||
Háňa | ||||
Souhlasím s tím článkem, víceméně. Žít přítomným okamžikem je určitě základ ... umět jím žít, umět vnímat krásy a zázraky okamžiku, žítí jako takového, ale pokud je to jen jako útěk od reality, starostí a povinností, je to choroba podle mě - myslím, že nejdůležitější není žít stále JEN v přítomném okamžiku, ale žít v harmonii - rovnováze ... umět se postavit k životu a umět i přes některé věci nepříjemné a otravné, které k němu neodmyslytelně patří, stále vnímat i to zázračno .... prostě umět "být ve všem zároveň" ... neutápět se v povinnostech a starostech, ale ani se od nich neodvracet. Cestou se složenkami na poštu, kde mě čeká fronta otrávených lidí a netěším se na to, mohu zároveň vnímat krásu mraků a štěňata, bezstarostně si hrající na trávníku, kvetoucí stromy, a ostatní zázraky. Můžu se cítit skvěle a plně si tu krásu kolem sebe přožít a zároveň neutíkat od praktického života. To si o tom myslím já - a dá se říct, že to tak většinou mám - ikdyž je fakt, že jsou chvíle, kdy z toho člověk vypadne a na něčem ulpí - pokud se ale umí vrátit zpátky, myslím, že je všechno v pořádku ![]() | ||||
Upraveno: 28.1.2014 - 23:53, Háňa |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 11:26 | | | ||
10_GOTO_10 | ||||
to je strašný (ale fakt - teď bez prdele) úplne se v tom poznávám. Také si teď (poslední dobou) čím dál častěji kladu otázku, proč si tzv. "neužívat" a proč záměrně vyhledávat nepohodlí a tzv. "trnité cesty osudu", když dnes je tááák krásně ![]() Blbý, že tohle čtení(pro pionýry ![]() ![]() (to asi jó) - otázka, zda je to také cesta ke spokojenosti ![]() Jsem nakonec zakotvil v režimu, že práce(rozumněji lopota), starosti a další nepohodlí si mne nakonec najdou sami - tak proč jim ještě naivně chodit naproti, neřku-li nastavovat dobrovolně hřbet ![]() Jinak ono to "tady a teď" já chápu spíš tak, že když se člověk něčemu CHCE věnovat, tak to má dělat naplno (tady a teď) - tj. nevnímat nic okolo, nenechat na sebe působit žádné "rušivé" vlivy a být maximálně soustředěn v aktuálním čase i prostoru na to co dělám a nebýt tzv. "duchem nepřítomen" - ať už se věnuji čemukoli (..hihi mám v té větě něják moc záporů..). Ono to také bude hodně souviset s typem/osobností člověka a s tím co ho vlastně opravdu baví. Jsou lidé, kteří jsou schopni vyvinout aktivitu teprve až jsou pod stressem (musí na ně začít působit tlak, aby se pohli) a jsou jiní, co tzv. "nevydrží sedět s rukama v klíně" a stále musí vyvijet nějakou činnost ![]() Celé to ještě pak bude souviset s motivací - co koho motivuje(vybudí k aktivitě) a jak moc ona motivace(intenzivně) na koho musí působit, aby dotyčný "něco začal dělat". ![]() | ||||
Upraveno: 28.1.2014 - 11:37, 10_GOTO_10 |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 11:34 | | | ||
Harryeta | ||||
Moje zkušenost je, že k tomuhle úniku do přítomnosti se uchylují lidé, co nejsou uzemnění. Chtějí být v přítomnosti, ale tak od čtvrté čakry nahoru, protože to je bezpečné. Být v přítomnosti v první čakře (mimochodem právo být tady a teď je přímo její téma), totiž znamená přítomně sestoupit do svého fyzického těla, tj. cítit ho, cítit emoce, které v něm probíhají...a to někteří považují za dost nebezpečné (byť podvědomě). Protože být v přítomnosti v první čakře (tj. být uzemněný) v sobě nese i kvalitu důvěry, stability, kontakt s osobní vitalitou a silou...a pak není třeba utíkat před úkoly (výzvami, příležitostmi - každý tomu říkáme jinak), které přirozeně do našeho života přicházejí, do jakéhosi odpojeného pseudo tady-a-teď. ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 11:51 | | | ||
10_GOTO_10 » Harryeta | ||||
tím máš na mysli, že tito lidé nejsou spokojeni se svým fyz. tělem a proto se brání "za něj" mluvit? Vyjadřovat jeho pocity, ..atd? Ale jsou vůbec pocity(emoce) to, čím se máme zabývat a co máme v sobě rozvíjet? Rozvíjet něco, co nám bráni v logickém uvažování a co nám tak defakto zatemňuje rozum, takže se stáváme otroky emocí, nikoli svobodnými pány vlastního těla? Já to spíš vidím tak, že je třeba posilovat city (naši senzitivitu), přes kterou se pak vždy rozhodujeme "správně"(k našemu prospěchu). ..ale možná to je jen slovíčkaření a jiná terminologie téhož.. |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:08 | | | ||
Harryeta » 10_GOTO_10 | ||||
nejen to...pro tyto lidi je z nějakého traumatického důvodu velmi nebezpečné, takzvaně se vtělovat. Nejsou schopní se uzemňovat, tj. jejich energie je většinou od pasu (spíše hrudi nahoru) - jsou odpojeni od tzv. nižších čaker. V reálném životě se to pak projevuje tak, že popírají nebo nejsou v kontaktu s kvalitami, které tyto čakry nabízí - stabilita, důvěra, potěšení, schopnost udržet si osobní hranice...atd...atd., případně pohrdají fyzickým světem, sexem, penězi...apod. A k Tvému dotazu: pro mne jsou emoce nedílnou součástí reality i energetického pole každého jedince (druhá čakra souvisí s emocemi a je propojena s druhým, emočním tělem). To, že s někým emoce smýkají, pohlcují jej, zatemňují mozek a nelze je kontrolovat, je jen dalším důkazem, že není schopen se uzemňovat a procházet emocemi vědomě. ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:13 | | | ||
Freja » Tulinka | ||||
No,ono jde o to,aby žití v přítomnosti nebylo na úkor žití v budoucnosti,tak to autor myslel.... ![]() Při pozorném čtení zjistíš,že autor sám se považuje za "propagátora přítomnosti",ale v tomto článku upozorňuje na to,že pro mnohé je to jen zástěrka vlastní lenosti nebo nezodpovědnosti...zkrátka ukazuje druhou stranu mince. |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:18 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Přesně tak,ten první odstavec,do kamene tesat ![]() ![]() Co se týče emocí,řekla bych,že i ony nás můžou učit být "přítomný",zvlášť pokud pracujeme na tom,aby s námi nesmýkaly-správné sebereflexi a přiměřeném ovládání... |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:24 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
bať... když na kurzu probíráme druhou čakru, tak dělám se frekventanty jedno boží cvičení...hrajeme si na podvodní rostlinu: nohy/kořeny máme v zemi a zbytek těla rostliny se úplně povolený a nechá se ovládat vodou/emocemi... sdílení bývá hodně zajímavý - vyvolává to v lidech spoustu strachu, že přijdou o kontrolu ve svém životě apod., jen při té představě se některým udělá vyloženě fyzicky špatně...já to říkám furt- tělo je prostě boží nástroj - je v něm všechno uloženo, obsahuje všechny odpovědi a zároveň všechny nástroje na léčbu... ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:34 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
A co je to za kurz? ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:36 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
http://upe.unas.cz/uvod_do_prace_s_energii_upe.html |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:43 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Jáákto,že 108 minut sametové evoluce nebylo v kalendáři akcí?? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:45 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
protože to byla soukromá akce pro ty, co už mají za sebou kurz UPE ![]() je totiž sofistikovaná energetická párty ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:48 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Jo takhle...vy si tam soukromničíte! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:49 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
ale do března můžeš chodit ke mě na další kurz...a pak si můžeš i vyhodit ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:50 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Leda,že by to byl korespondenční kurz a ze známosti mi Salamandra udělala cenu ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 12:56 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
no bať...dyk já su dobrák od K ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 13:13 | | | ||
Tulinka » Freja | ||||
Precitala som si toho pana a podla mna si protireci.Viac pouziva rozum a preto sa ktomu stavia takto.Nemyslim,ze zije v pritomnosti a dokonca ani moc nepochopil.Premna je pritomnost bytie vo svojom vnutri v bohu.Takze ked pise o buducnosti tak skor uz pouziva mozog viac.Dalej porovnal nieco neporovnatelne a dokonca ponizil Boha.Pretoze to prirovnal k alkoholikom atd,ktori ziju na okraji spolocnosti.Podla mna on hodnoti svojim povrchnym pohladom.To je moj pohlad a nazor,urcite by som k nemu neposlala svojich blizkych a ani svoju rodinu |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 13:45 | | | ||
Freja » Tulinka | ||||
Vážně?A můžeš mi říct,kde konkrétně si protiřečí a ponižuje Boha? |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 13:53 | | | ||
10_GOTO_10 » Tulinka | ||||
ahoj, na mne tyto "rady" (a nesetkávám se s nimi poprvé) působí také spíše tak, že mají především zajistit úspěch a dosažení nějakého cíle (podle momentálních či trendových norem). Nikoli osobní spokojenost (štěstí) - o tom se v článku dokonce ani nepíše ![]() Ono jak také může být člověk štastný, pokud se začne srovnávat s těmito "ideály"? To snad ani nejde, zvlášť když pak u toho začne pociťovat provinění, že nepostupuje tak jak by "měl" (respektive, jak je mu doporučováno). |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 13:58 | | | ||
Freja » 10_GOTO_10 | ||||
No a není spíš "trendy" to žití v přítomnosti? ![]() A proč by se mělo v článku psát o osobní spokojenosti?A o ideálech se píše kde? Sakra,nečetli jste něco jinýho? ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 14:43 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
...aneb jak říká můj učitel: "jóóó, tady a teď...to je to, jak vo tom všichni mluví a nikdo to ještě nikdy neviděl!"![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 14:53 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Jo EZOterika už nejni co bejvala před staletíma ![]() Proto o ní všichni mluví strašně zasvěceně,každej to ví nejlíp...lidi hodně čtou a kolikrát přebírají ty informace,jako nějaký dogmata,aniž by o nich trochu kriticky přemýšleli. A tak se postupně stává z ezoteriky sprostý slovo a označení ezoterik je jiný výraz pro blba. :-x |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 14:56 | | | ||
Freja » Tulinka | ||||
... a že pán použivá rozum?Nač mu ho Pánbůh nadělil? ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 15:29 | | | ||
Tulinka » Freja | ||||
Vidis zaujimava otazka? Vidis a vnimas co sa deje teraz a kde tento svet dospel? Takze to ten nas rozum a myslienky ho stvorili.Mozno keby sme viac vnimali srdcom tak by to vypadalo inac. |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 15:37 | | | ||
Freja » Tulinka | ||||
Možná kdyby rozum byl v souladu se srdcem,tak by to vypadlo jináč... No,to už je ale dost velký odbočení od tématu... ![]() Rozum je jen nástroj. | ||||
Upraveno: 28.1.2014 - 15:38, Freja |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 15:40 | | | ||
Tulinka » Harryeta | ||||
Neviem ci sa da vidiet ale skor precitovat a byt vnutorne vyrovnana.Byt tu a teraz je to pocit stastia a pokoja.Takze pozdravujemn ucitela ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 15:42 | | | ||
Tulinka » Freja | ||||
V tomto mas pravdu,mozno keby to bolo v sulade tak by to vypadalo inac ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 15:45 | | | ||
Harryeta » Tulinka | ||||
To je vtip ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 16:01 | | | ||
10_GOTO_10 » Freja | ||||
to nevím, trendy je teď psát tyhle bláboly, které jsou navíc nelogické..tu nelogičnost jsem tu sepisoval asi 30min v msg, ale pak mne to fucklo, že jsem už odhlášen na timeout, tak to znovu psát nebudu. Vzpomenu třeba na to, že autor vůbec nedefinoval co to je vlastně to "sociálně dobré postavení". ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 16:03 | | | ||
Aha,no to ses chyt pěkný hovadiny,no nic... ![]() A piš česky,porušuješ povidla ![]() ![]() | ||||
Upraveno: 29.1.2014 - 7:26, Freja |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 18:59 | | | ||
Mitea - Timea | ||||
Je to zaujímavý pohlad na bytie " teraz a tu.. Prítomný okamzik je podla mna sloboda..odvracia sa od vzorcov násho myslenia ... ega.. Natolko sme uverili v reálno vsetkého okolitého diania,ze sme zabudli,ze je virtuálny. Prtíomný okamzik je pre mna napríklad byt niekedy zo sebou sám.. Sám v lese,na prechádzke ,zastavit sa a privonat kvetu,zastavit sa pozerat oblaky,pozorovat zivot a odnaucit sa stále mysliet,byt ako v hypnóze..v naprostom tichu....je to len o vnímaní... nie je to o tom,ze by sa clovek vzdával svojej zodpovednosti,práv a naopak...prijíma vtedy bozskú pravdu.. Len nase ego sa má stále tendenciu hrabat v minulosti,alebo v strachu o budúcnost...je to moj názor,mozno podla Henriety nie som uzemnená a lietam..ale ten prítomný okamzik je tak slobodný a príjemný,ze sa ho snazím udrziavat co najdlhsie,pretoze mi prinása radost a spokojnost.. ![]() | ||||
Upraveno: 28.1.2014 - 19:11, Mitea - Timea |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 19:19 | | | ||
Tulinka » Mitea - Timea | ||||
Milka nelietas,len si vychutnavas vnutornu radost a harmoniu.Je to pokoj a ticho ![]() |
![]() | 28.1.2014 - 19:54 | | | ||
Smazaný uživatel (alassea) | ||||
dospela som k názoru,ktorý nikomu nevnucujem,že budúcnosť ani minulosť neexistujú-aj keď máme na ne pomenovanie z hladiska spomienok,či budúcich spomienok ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 20:05 | | | ||
Mitea - Timea » Smazaný uživatel (alassea) | ||||
Je to tak ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 21:49 | | | ||
Neferlin » Freja | ||||
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 21:51 | | | ||
10_GOTO_10 » Freja | ||||
jak nic, tak debatujem, ne? ![]() "Psychologické výzkumy ukázaly, že čím je člověk sociálně lépe postavený, tím delší horizont času bere do svého uvědomění. A nehovoříme teď pouze o bohatství či společenské třídě." Už tahle věta je perla sama o sobě. Jaké jsou, ty psychologické výzkumy? autor používá účelovou manipulaci - (zobecňování, generalizace), aniž by předložil konkrétní fakta o tomto výzkumu, nebo odkaz na něj. Navíc silně pochybuji nad samotnou metodikou tohoto měření, když už v tomto uvedeném výroku chybí zpětná implikace. Tedy, nejenom že existuje přímá úměra mezi "Těmi co jsou sociálně lépe postavení" a "těmi co si uvědomují delší horizont času", ale že totéž platí i opačně. Dále se poukazuje na to, že: "budoucnost nemusí nutně znamenat ani nekonečné starosti a ruminace o tom, co přijde, ani podrobné plánování každého dalšího kroku do příštích deseti let, ani fatalistickou rezignaci. Uvažování v dlouhodobém horizontu znamená: buďme připraveni na vše, co může přijít. "Počítejte s nejhorším, a očekávejte to nejlepší," radí budhistický mistr, "pak vás nic nepřekvapí." ??který mistr to byl?? - to by mě fakt také zajímalo, spíš to vypadá opět na nějaké story JPP. ??jak mohu být připraven na vše co může přijít?? Připravit se nemohu na nic - VÚBEC na nic - mohu maximálně omezit své nagativní projevy a vybrat správné řešení - ALE teprve až to příjde, dopředu se připravit nemohu. No a úplně na závěr: Lidé sociálně dobře postavení, úspěšní v pracovním i osobním životě, si obvykle uvědomují horizont času velmi dlouhodobý. Ptají se: Co bude za rok? Za deset let? Na co se zaměřit tento měsíc? Čemu věnovat tento rok, tuto dekádu? Šetří malému dítěti na vysokou školu. Myslí už nyní, co bude v důchodu... Opět se tu míchá příčina a důsledek. ??platí to i obráceně? Lidé kteří se ptají, jsou sociálně dobře postavení? ![]() Nicméně by mne zajímalo, když "se tedy ptají", tak koho se ptají? a hlavně, jaké dostávají odpovědi. Myslím, že žádné, jen je tyto otázky připravují na to, že mají myslet tzv. "na zadní kolečka". Takže pro mne to je pouze "návod" na to jak si plnit své cíle. Celé to šlo napsat jednou větou: "Jestli chcete něčeho dosáhnout, musíte na tom soustavně, systematicky a dlouhodbě makat v přítomném okamžiku" ![]() To ale asi není pro nikoho nic nového. |
![]() ![]() | 28.1.2014 - 23:52 | | | ||
šamanka.Janka | ||||
žít tady a ted , je pro mně to že se nezatěžuji myšlenkama na minulost a ni budoucnost, vše co dělám at je to jakákoliv práce,nebo činnost dělám ji ráda a s láskou. Prostě si to užívám a vychutnávám. Je to dosti náročné žít tady a ted a málo kdo to umí. Takže se nejedná o utíkaní od reality , ale tady a ted mám něco vyřešit, tak to řeším a neodkládám. |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 5:35 | | | ||
movvin | ||||
Žít tady a teď ..... s přijmutím všeho dobrého i zlého, se všemi důsledky našeho chování a postojů. Ono to opravdu nejde vytrhnout z kontextu. Páč pak to spíš vypadá žít tady a teď a po mně potopa ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 7:25 | | | ||
Jestli chcete něčeho dosáhnout, musíte na tom soustavně, systematicky a dlouhodbě makat v přítomném okamžiku ![]() ![]() ![]() No,tak vidíš....o tom to celý je ![]() Já si nemyslím,že by se autor až tak provinil účelovou manipulací,jako spíš tím,že je plísní společnosti ,co? ![]() ![]() ![]() ![]() Jinak,já sem nedala ten článek,abyste se mi sem přišli prsit,jak žijete v přítomnosti nebo kázat,či vysvětlovat,co je bytí tady a teď. To jste si mohli ušetřit a místo toho si pořádně přečít o co autorovi šlo,pár z vás je lehce mimo ![]() ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:19 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
těm mým jedničkám by trochu prsení neuškodilo... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beztak ze všech nejlíp žiju v přítomnosti já! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:25 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Tak to já se klidně prásknu,že já tedy ne!!! ![]() A dokonce mám i stavební spoření ![]() ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:25 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
jenže když spoříš v přítomnosti a nemyslíš u toho na budoucnost, tak je to oukej! :+))) ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:28 | | | ||
Freja » Freja | ||||
A nebo prostě jen nemám ten kontrast srovnání před a po jako Eckhart Tolle: ÚVOD ... Vznik této knihy(moc přítomného okamžiku) Ačkoli jen málokdy přemýšlím o minulosti, rád bych vám řekl, jak jsem se stal duchovním učitelem a jak vznikla tato kniha. Do třiceti let jsem žil v téměř ustavičném strachu a sebevražedné depresi. Dnes mám pocit jako bych hovořil o nějakém minulém životě nebo o životě někoho jiného. Jedné noci krátce po svých devětadvacátých narozeninách jsem se probudil s pocitem naprosté hrůzy. S podobnými pocity jsem se v té době probouzel dost často, ale tentokrát to bylo mnohem intenzivnější než kdykoliv předtím.. Noční ticho, nejasné obrysy nábytku v temném pokoji, vzdálený hluk projíždějícího vlaku - to všechno mi připadalo tak cizí , tak nepřátelské a tak naprosto nesmyslné , že jsem začal nenávidět svůj život. Ze všeho jsem nenáviděl svou existenci.Proč žít v takovém utrpení? Proč neustále o něco usilovat ? Cítil jsem že hluboká touha po sebezničení, po neexistenci začíná převažovat nad mou insiktivní touhou žít. "Už dále nemohu žít sám se sebou" Tuhle myšlenku jsem si v duchu stále opakoval. Pak jsem si náhle uvědomil, jak je ta myšlenka podivná. "Jsem jeden nebo dva? Jestliže nemohu žít sám se sebou, pak musíme být dva . Já které odmítá žít s tím druhým Já. Je možné, že jen jedno z nich je skutečné." Toto náhlé uvědomění mě tak ohromilo, že jsem nebyl schopen myslit.Byl jsem při plném vědomí, ale všechny myšlenky zmizely - Cítil jsem, že jsem vtahován do jakéhosi víru energie.Ten pohyb se stále zrychloval. Začal jsem se třást strachy. Jakoby z nitra své hrudi jsem uslyšel slova "Ničemu se nebraň" Měl jsem pocit, že jsem vtahován do naprosté prázdnoty. Tato prázdnota však byla spíš v mém nitru než v okolním světě.Najednou můj strach zmizel a já se do té prázdnoty ponořil.Nic dalšího si nepamatuji. Ráno mě probudilo švitoření ptáka za oknem. Nikdy předtím jsem takový zvuk neslyšel. Měl jsem ještě zavřené oči a v duchu jsem viděl obraz drahého diamantu. Ano, kdyby diamant mohl vydát zvuk, tak by to byl tento zvuk. Otevřel jsem oči.Záclonami do pokoje pronikalo první světlo úsvitu. Okamžitě jsem cítil, okamžitě jsem věděl, že světlo je něčím víc, než si uvědomujeme. To měkké světlo naplňující pokoj byla sama láska. Do očí mi vyhrkly slzy. Vstal jsem a začal se procházet po pokoji. Znal jsem ji, ale uvědomil jsem si, že jsem ji nikdy doopravdy nevnímal. Včechno bylo čisté a svěží, jako by to právě vzniklo. začal jsem sahat na různé věci, zvedl jsem tužku, prázdnou lahev a obdivoval jejich krásu. Toho dne jsem chodil ulicemi města v naprostém úžasu nad zázrakem života na zemi, jako bych se právě narodil do tohoto světa. Následujících pět měsíců jsem žil ve stavu hlubokého klidu a blaženosti. Později ten pocit trochu zeslábl, nebo se mi to jen zdálo, protože to byl můj přirozený stav. Byl jsem schopen normálně fungovat, ačkoliv jsem si uvědomoval, že nic z toho co dělám, nemůže přidat nic k tomu, co už nám. Samozřejmě jsem věděl, že se mi stalo něco hluboce významného, ale vůbec jsem to nechápal. Teprve po několika letech, když jsem přečetl mnoho duchovních knih a hovořil s duchovními učiteli, jsem si uvědomil, že to, co každý hledá, se mi už stalo. Pochopil jsem, že pod nesmírným tlakem utrpení té noci se mé vědomí vzdalo ztotožnění s mým bázlivým a nešťastným já, které je pouhým výplodem mysli. Moje falešné, trpící já okamžitě splasklo, jako když vypustíte vzduch s nafukovacího paňáka. Zbyla jen moje skutečná přirozenost, moje vždy přítomné já : vědomí ve svém čistém stavu před ztotožněním formou. Později jsem se naučil vstupovat do oné mimočasové a nepomíjející sféry, kterou jsem zpočátku vnímal jako prázdnou.Prožíval jsem stavy nepopsatelné blaženosti a posvátnosti, při jejichž srovnání blende můj první zážitek, který jsem právě popsal. Přišel čas, kdy mi nezbylo nic na materiální úrovni. Neměl jsem žádné přátele, žádné zaměstnání, žádný domov. A neměl jsem žádnou společenskou definovanou identitu. Téměř dva roky jsem strávil na lavičkách v parcích ve stavu nejhlubší blaženosti. Avšak ani nejkrásnější zážitky netrvají věčně. Mnohem důležitější než jakýkoliv zážitek je hluboký vnitřní klid, který mě nikdy neopustil. někdy je velice silný, skoro hmatatelný, takže jej cítí i druzí. Někdy je někde v pozadí jako vzdálená melodie. Později mi občas někdo řekl: " Chtěl bych to,co máš ty. Můžeš mi to dát nebo mi aspoň ukázat, jak to získat?"Na to jsem odpovídal: "Už to máš. Ale neuvědomuješ si to, protože tvá mysl je příliš hlučná." Tato odpověď se později stala námětem této knihy. Než jsem si to stačil uvědomit, měl jsem opět vnější identitu. Stal jsem se duchovním učitelem. Více zde: http://glamour.webnode.cz/moc-pritomneho-okamziku/ ![]() | ||||
Upraveno: 29.1.2014 - 8:29, Freja |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:34 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Hmmm,mě zrovna napadlo,že tohle vnímání prožívání přítomnýho okamžiku je hrozně subjektivní...asi to záleží taky na tom,s jakým stavem to člověk porovnává.Když si přečtu toho níže uvedenýho Tolleho,tak většina lidí přeci nežije v sebevražedný depresi a to,že se dokáže poránu zastavit a sledovat svítání,nepovažuje za nějakou "duchovní disciplínu",protože je to to pro ně úplně přirozený odjakživa... ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:40 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
je to naprosto subjektivní...už jenom proto, že každý z nás v sobě má esenci, která je naprosto jedinečná...takže všechno prožíváme naprosto jedinečným způsobem. Podle mě jsou jisté nástroje, jak někoho inspirovat, co to znamená žít v přítomnosti, ale zbytek, samotný prožitek už je na každém z nás... ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:40 | | | ||
Mitea - Timea » Freja | ||||
Myslím,ze zit v prítomnosti je prirodzenostou väcsiny ludí... Len casto nevedome.... a treba to preniest do VEDOMÈ uzívanie dneska..ako staré kmene "som dnesok" .Tá duchovná disciplína mozno tkvie v tom "vedome".... ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:42 | | | ||
Freja » Mitea - Timea | ||||
No,ale to přeci neznamená,že si u toho musíš říkat: Tak,teď vnímám přítomný okamžik,jupí ![]() ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 8:45 | | | ||
Mitea - Timea » Freja | ||||
Ale to si neríkas,len vedome cielis energiu ako pozorovatel na dnesok,nedovolís mysli,aby sa furt hrabala inde a porovnávala... ![]() |
![]() ![]() | 29.1.2014 - 9:49 | | | ||
Freja » Mitea - Timea | ||||
No,s tím se nedá nesouhlasit. ![]() Ovšem já jsem pro to,že když se řekne A ,je dobrý říct taky B. A pro mne ten článek byl tím B... ![]() ![]() |
123 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |