Hlavní stránkaBoční panel
26.2.2014 - 4:20 | Mortina | |
...tak tohle me teda zajima Prave sem shlidla reportaz o nejaky akci, kde servirovali hmyzaky...prej to ma budoucnost...prej je to vyzivny a rychle se to mnozi... No tak jak jako...zvire to je...ovsem maso to neni...tak co vy zeleni mirumilovni lide...do jaky stravy to spada? |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
Celkem stránek: 2 | ||||
12 |
26.2.2014 - 4:23 | | | |||
Mortina | ||||
....a bude to tu nekdo jist? Ja teda urcite ne |
26.2.2014 - 10:18 | | | |||
karamelan » Mortina | ||||
fúúj, drž se staré pravdy : zemňáky a zelé, živobytí celé . |
26.2.2014 - 10:26 | | | |||
Mortina » karamelan | ||||
V klidu...já řízek nedám. Ale zajímaj mě vegetariáni...odkud pokud je to eště zvíře |
26.2.2014 - 10:31 | | | |||
Glimmer Man » Mortina | ||||
Jo to je zajímavý... protože pokud je někdo vegetarián proto, že chce chránit životy, ale klepnout komára nebo zamordovat klíště mu nevadí, tak to je divný. A myslím, že cokoliv je v říši "Živočichové", už je zvíře. |
26.2.2014 - 10:38 | | | |||
Mortina » Glimmer Man | ||||
No...zvíře to je...takovej šváb (pro mě teda ne) ale masa na sobě moc nemá...takže teoreticky je to vegetariánský jídlo. |
26.2.2014 - 11:02 | | | |||
No, kdyby vegetariáni nejedli jenom maso ve smyslu svaloviny, tak by klidně mohli jíst kůže nebo jiný orgány. A to si myslím, že taky nedělaj. |
26.2.2014 - 11:13 | | | |||
No nevim...v tomhle já rozdíl nedělám...maso myslim jako maso...součást zvířete...jestli je to ryba nebo kuře, to už bych nerozlišovala. Ale hmyz já moc za zvířata nepovažuju no...brekeke...ale maso to rozhodně neni! |
26.2.2014 - 12:02 | | | |||
Kuřecí kůže nebo vepřový játra taky nejsou maso... |
26.2.2014 - 13:31 | | | |||
Budd2 | ||||
No,jestli to budeš třídit takhle,pak očekávám další hloubavou úvahu kolem Velikonoc . Téma: Jí ortodoxní vegetariáni čokoládové zajíce ? |
26.2.2014 - 13:32 | | | |||
ila | ||||
Taky jsem ten dokument viděla a dost se mi ta představa ekluje...jako člověk nikdy neví, k čemu by ho opravdový a dlouhodobý hlad donutil, ale protože nám zatím skutečný hlad nehrozí, nehrozí ani , že bych do sebe cpala šesti, osmi a vícenožce. Fuj, to se raděj budu týden postit. Neláká mě to ani jako ochutnávka. |
26.2.2014 - 14:01 | | | |||
Freja » Budd2 | ||||
26.2.2014 - 14:02 | | | |||
Freja » ila | ||||
Jsem chvíli přemýšlela,nad spojením slov představa ejakuluje,ale už je jasný,že jsem slepoň. A na ty brouky se doma zeptám,jak to maj vegouši |
26.2.2014 - 16:05 | | | |||
atraM | ||||
šiš... Morti myslím, že pro vegetariány to žádné dilema není | ||||
Upraveno: 26.2.2014 - 16:07, atraM |
26.2.2014 - 16:14 | | | |||
Pithecanthropus erectus | ||||
fíííha...tak s touhle módou měli přijít po druhý světový, kdy sem amíci zavlekli mandelinku bramborovou nemuselo se všechno zasvinit DDT a občanstvo by mělo zdravou, křuplavou výživu....... |
26.2.2014 - 18:01 | | | |||
karamelan » Pithecanthropus erectus | ||||
zas máš pravdu předsedo , jenom jestli by jim moc nepadali ty proužkovaný krovky z huby, ale z mladých mandelinek by šel tatarák ne? |
26.2.2014 - 18:07 | | | |||
Mortina » Budd2 | ||||
No a co teprve piškotovej beránek...takový mláďátko.... |
26.2.2014 - 18:21 | | | |||
Budd2 » Mortina | ||||
toho bych obětoval |
26.2.2014 - 18:31 | | | |||
Mortina » Budd2 | ||||
Já to tušila, že seš krvelačná bestyje. |
26.2.2014 - 18:50 | | | |||
charri | ||||
konečně plodná diskus a zas tu nikdo nejni já se na to velebnosti vyprdnu Morti tohle snad ani v televizi nevymyslí |
26.2.2014 - 18:58 | | | |||
karamelan | ||||
tak hmyzzz asi maso nejni : Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofagie) je zcela běžná záležitost ve většině zemí světa – tedy až na onen „vyspělý“ Západ. V Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky nejen že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Je otázkou, proč i v bohatých průmyslových státech není entomofagie rozšířená a neobohacuje tak jídelníček spousty lidí – vždyť kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu… Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami, držící si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat. Zajímavých je několik čísel – entomofagie je rozšířena ve 113 zemích světa a počet etnických skupin živících se hmyzem se blíží číslu 3000. Dosud je známo přes 1400 druhů jedlého hmyzu, což jistě není vzhledem k celkové početnosti druhů (kolem 400 miliónů) konečné číslo. Např. v Mexiku je po hovězím a fazolích hmyz třetím národním jídlem – využívá se takto asi 200 druhů. A ještě jeden neuvěřitelný ale přesto pravdivý údaj – kdybychom zvážili všechny živočichy obývající souši planety Země, desetinu z této váhy by tvořili termiti a mravenci (mimochodem vůbec nejoblíbenější jedlý druh hmyzu). Řád Insecta zahrnuje široké spektrum jedlých druhů: od klasických moučných červů, termitů a mravenců, přes larvy vos a včel až po sarančata, cvrčky a brouky. Mezi nejčastěji pojídané druhy hmyzu patří ty, které žijí ve velkých skupinách a vytvářejí husté populace, které se dají snadno a rychle nasbírat. Málokdo ví, že hmyz je blízký příbuzný humrům a krevetám (patří do stejného kmene) a že je stejně chutný a přitažlivý jako jeho známější a dražší příbuzní korýši. Naprosto chybná je představa, že hmyz je špinavý a přenáší různé nemoci. Ve svém exoskeletu totiž vyrábí antibiotické látky, které nedovolují přítomnost člověku nebezpečných mikroorganismů. Navíc se hmyz upravuje tak jako jiné živ. potraviny tepelně (zasyrova se jí opravdu jen vybrané exotické druhy). |
26.2.2014 - 19:01 | | | |||
marhon » charri | ||||
no já nevim, ale nikdo nikomu nebrání, aby lovil kobylky na louce v parným létě. teda, co se týče mandelinky bramborové, myslim si, že je jedlá asi jako hřib satan, neb když se lapí do pixli, tak zavání hořce a štiplave, takže poživatelnost, včetně vajíček a larev, dočista, dočista nulová. |
26.2.2014 - 19:12 | | | |||
marhon » karamelan | ||||
máš recht. totálně s tebou souhlasím, ale ruku na srdce. já vím, jak to vypadá, když si prdne muj devítiletej černej kocour, teda, stačí to, někdo tady ví, jak to vypadá, když si prdne francouský buldoček nebo nedej bože anglický buldok nebo německá doga. ale kdo tady z přítomných ví, jak to vypadá, když si prdne cvrček, tarantule nebo kobylka. ani nohy si neumyla a vy jí chcete, bez zavraždění, vyvrhování a kruponování péct smažit a pojídat. to mi připomíná tu verzi, jak žralok třikrát obepluje člověka, aby ho mohl sežrat. tááákže, až mi někdo tady poví, jestli ta kobylka, co mi jí nabízejí k jidlu, dostala před smrtí projímadlo, nebo nedej bože trpěla zácpou, pak teprve se budu zajímat o to, co na to já. co na to vegetariáni, to je mi vcelku bagr. téééda, taky je fakt, že člověk je ten kdo pronásleduje cibetku a "loví" její hovna kůli kávě a číhá na to, co kde na pláži zůstane po vorvaňovi, takže proč né cvrčci. | ||||
Upraveno: 26.2.2014 - 19:25, marhon |
27.2.2014 - 3:14 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Jak neni? Sak brouk neni maso |
27.2.2014 - 3:15 | | | |||
Mortina » ila | ||||
Tak tak...pro me velmi vizuelne nepritazlivy jidlo....stejne jako jazyk, nebo chobotnice....jinak sezeru skoro vsecko. |
27.2.2014 - 8:29 | | | |||
Háňa | ||||
Co se týká hmyzu, jsem vegetarián ... asi bych to hodila ... nojo, předsudky ....... ale budu chodit odedneška, a všude rozhlašovat, že je nejím, protože nemůžu přenést přes srdce, aby se kvůli mé sobecké touze najíst se, zabíjeli |
27.2.2014 - 8:30 | | | |||
Háňa » Budd2 | ||||
Neměl by - je to jasná propagace masožravismu |
27.2.2014 - 8:31 | | | |||
Háňa » Freja | ||||
Vítej do klubu přisleplých .... taky mě zaujala ejakulující představa nojo, jaro se blíží | ||||
Upraveno: 27.2.2014 - 8:35, Háňa |
27.2.2014 - 9:08 | | | |||
Mortina » Háňa | ||||
No, tak to se hlasim taky do tyhle skupiny...uvedomely jak si budeme rikat? Eklbroukotariani? |
27.2.2014 - 9:12 | | | |||
Freja | ||||
Takže Kuba pravil,že by hmyza pojedl pouze s jeho souhlasem ,tak nevim... Já bych to asi v opražený podobě,v nejvyšší nouzi,poslepu dala |
27.2.2014 - 9:18 | | | |||
Mortina » Freja | ||||
Obavam se, ze by mu to dotycnej broucinek rozmluvil ...ja bych to asi musela mit nejaky namlety...ale kdyz vidim jak tomu loupou ty krofky a zerou to i s vocima je mi blivno... |
27.2.2014 - 9:25 | | | |||
atraM » Mortina | ||||
Drahá... Nu, kapku mi to připomíná některé hlášky, které si mezi sebou předávají vegetariánské a veganské komunity jako pravdivé černohumorné vtipy ze života... Když pominu, že tu a tam se vyskytuje vegetarián / vegan, který se do toho pustil čistě a jenom ze zdravotních důvodů nebo pouze v rámci navyšování sportovní kondice a jiné souvislosti jsou mu šumafuk, stěžejní věc, o kterou tu vcelku jde, je přece princip NENÁSILÍ, neubližování - na východ od nás tomu říkají AHIMSA. Prostě úcta k životu. Je přece absolutně jedno, jestli se jedná o jakoukoli (a kohokoli) část těla - svalovinu, roh, kůži, ... Prostě když jako musí (?) přijít o život bezbrannej tvor jenom kvůli naší lidské nenasytnosti, hamižnosti, konvencím, předsudkům, podivnejm tradicím..., je to divný a jsou lidé, kteří to vnímají. Spousta toho v naší lidské kultuře se zvrtla v násilí. Kolikrát už to ani nevnímáme (nebo nechceme), zneužívání moci a necitlivost určitého stupně je bohužel celkem běžná součást každodenního života... Možná je to nějaká důležitá součást našeho lidského vybavení duše, co já vím. Ale jako cokoli jiného, má zacházení s tímto fenoménem (co jako je a co není "vpořádku") asi tolik různých pojetí a tak různě vytyčené hranice, co je asi lidí na světě. Vem si to i u nás - zabít prase a sníst ho je v těchto končinách absolutně vpořádku - vždycky se to tak dělalo. Ale udělat to samé se psem.... O kousek dál v Číně už je to zas jinak... U muslimů zas naopak... Prostě věř, že to podstatné není to, co maso ještě je a co maso "už není", ale to, co musíme a co nutné není. | ||||
Upraveno: 27.2.2014 - 9:40, atraM |
27.2.2014 - 9:25 | | | |||
Freja » Mortina | ||||
Aha,tak já to neviděla...tohle se mi taky moc nelíbí |
27.2.2014 - 10:29 | | | |||
karamelan | ||||
prostě začalo hmyzí boom, všude to nabízí, ochutnávky atd, ale jedno vím jistě: do huby bych to nedala hele a jedli vůbec pralidi takový věci? |
27.2.2014 - 10:58 | | | |||
Mitea - Timea | ||||
Jedla som cínske susené chrobáky,ktoré sú súcastou Cordicepsu,ak ten prírodný liek niekto poznáte Obcas na bycikli skoncí nejaká malá muska aj v ústach takze,asi sila zvyku.. Apropó,hmyz má mäso...nevidela si este stehná muchy ??? |
27.2.2014 - 11:00 | | | |||
Háňa » Mortina | ||||
27.2.2014 - 11:03 | | | |||
atraM | ||||
Jo a jinak nevím, jestli prozrazovat to sladké tajemství, ale když se tu mnozí z nás tak bušíme v hruď, jak bychom hmyzáky NIKDY nepozřeli... Jíte jahodové žvýkačky? Jogurty? Pudinky? Porce hmyzáků zaručena! (červené/růžové barvivo hojně používané v potravinářství - karmín, je z ...) No, co očí nevidí srdce nebolí? |
27.2.2014 - 11:05 | | | |||
Háňa » atraM | ||||
O oči ani tak nejde - teda mně konkrétně ... ale chroustat krovky fakt nemám chuť | ||||
Upraveno: 27.2.2014 - 11:05, Háňa |
27.2.2014 - 11:15 | | | |||
atraM » Háňa | ||||
a tak rozemletejch si nevšimnem... ... se s tím počítá |
27.2.2014 - 13:17 | | | |||
atraM » atraM | ||||
... jen aby nedošlo k omylu - to byla ironie. Přidávání brouků do jídla mi přijde vůči lidem i vůči broukům nefér (i když je to třeba v naparáděné voňavé žvýkačce a většinovej spotřebitel o tom vůbec neví). Tak jako mi vadí vepřová želatina v naparáděných barevných "šťastných" gumových medvídkách nebo v jogurtech. Dovedu si představit, že v extrémní situaci, kdy by šlo o přežití, bych brouka určitě vpohodě pozřela a ještě bych za něj děkovala nebesům, tak jako bych určitě byla schopná lovit, kdyby šlo o život. Jenomže situace je jiná. A ta lhostejnost okolo (jako to "co oči nevidí, srdce nebolí" nebo "když ryba neřve, tak asi necítí bolest a můžeme s ní zacházet jako s věcí")... to je jiná... | ||||
Upraveno: 27.2.2014 - 13:17, atraM |
27.2.2014 - 13:25 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Protejnová . Ovšem za mě, jen kdybych padala hlady a ještě radši nějak maskovaný I když se obávám že ty maskovaný už v tý stravě stejně máme . No jak říkala babička ,nikdy nevíš po čem stloustneš |
28.2.2014 - 9:15 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
No...jenze to je pro me prave hodne filozoficky obtizna otazka Kytky sou taky zivi...dokonce vic jak hmyzaci....hmyzak doroste dospelosti a pak uz nic....kytka roste, roste, roste...vlastne skoro bez limitu.... Tak jasne...je to o vnimani ale myslim si, ze existovat na planete aniz bys svym bytim nikomu nezpusobila ujmu na zivote (jenom tech rozslapanejch mravencu ) v podstate nejde...celea planeta je retezec udalosti... Na druhou stranu...takovy jepice treba....sak stejne kazdej den zdechnou, tak kdyz privres oko, tak si prece mrtvolku co umrela sama muzes dat ne ? |
28.2.2014 - 9:16 | | | |||
Mortina » Mitea - Timea | ||||
Ja znam akorat stehna z kapra. |
28.2.2014 - 9:18 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Todle mi nevadi...takovej veci clovek sezere a ani o tom nevi...ale jak uz sem psala, u me je problem ta vizualni stranka... |
28.2.2014 - 9:30 | | | |||
atraM » Mortina | ||||
Určitě jde dost o to, kde a jak a v čem člověk vnímá ty hranice. Pro mě třeba je obrovskej rozdíl trhat cíleně mouchám nožičky a nebo zabít jednu, co mi vleze domů a dva dny prostě nedá a nedá pokoj... Nebo jít a schválně rozšlapat a rozkopat mraveniště či ho někde při procházce nějak nechtě připošlápnout. Taky ani nemám problém s tím, že když spocívám 2 kila třešní, že v nich byla určitě i pěkná dávka skrytých červíků, ale vyhledávat je k jídlu schválně... |
28.2.2014 - 10:54 | | | |||
Mortina » atraM | ||||
Tak mouchu ja sestrelim klidne hned jak vleze za futra od dveri...ale kridlo bych ji teda nikdy netrhala.... Ale jo...sak ja to myslela spis v legraaci.... |
28.2.2014 - 10:59 | | | |||
To je pravda... když jedu na kole a vletí mi něco až do krku, tak je snadnější polknout, než to vykašlávat ven... Jednou jsem někde viděl seznam, co šlověk průměrně za život sní. Bylo to něco jako: 150 pavouků 2800 much 2600 komárů ..... Čísla jsem si teď vymyslel, ale tak nějak to bylo, že to bylo docela hodně. |
28.2.2014 - 14:40 | | | |||
marhon » Mortina | ||||
tak krofky neloupej, aspoň to bude chroupat. a oko vydloubni s tim, ať ti nečumí do huby. |
28.2.2014 - 17:27 | | | |||
Jj, tudle statistiku sem taky kdysi četla... Mě by osobně zajímalo kdy ty zvířata pojídám, páč na kole např. nejezdim. A vim jen o dvou beruškách při koupání...sou hořký. |
2.3.2014 - 14:21 | | | |||
Freja » Mortina | ||||
Tak dneska jsem našla na vrchní straně chleba připečenýho mola,nejspíš se to rozjíždí už i u nás |
2.3.2014 - 16:38 | | | |||
Mortina » Freja | ||||
No a to si představ, co všechno je namletý vevnitř. |
12 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |