... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Jak se rodí svědomí

27.2.2014 - 15:25Freja
Narazila jsem na článek,kde je hezky popsané,jak u dětí vzniká svědomí. :1:

http://psychologie.cz/jak-se-rodi-svedomi/

Dávám sem kousek,co pasuje i na dospělé: :4:
---------------
Rozdíl mezi zdravým a neurotickým svědomím pěkně popisuje psychoanalytička Selma Fraibergová v knize Magické roky: "Neurotické svědomí se v osobnosti chová jako velitel gestapa. Bez milosti vyslídí každou nebezpečnou nebo i potenciálně nebezpečnou myšlenku, dokonce i jejich vzdálené příbuzné. Začne obviňování, vyhrožování, mučení a nekonečné vyšetřování.

Musí se stanovit vina i za triviální přestupky či zločiny spáchané pouze v myšlenkách. Pocity viny uvězní celou osobnost. Pod vlivem tohoto nikdy nekončícího tribunálu začne člověk ztrácet spojení se skutečnými událostmi. Takové pocity viny lze jen málokdy využít ke konstruktivnímu jednání a pozitivnímu vývoji osobnosti."

Rozumné svědomí zrazuje člověka od nevhodného chování. Zároveň je ale tolerantní, bere v úvahu okolnosti. Za vznik dobrého, rozumného svědomí u dítěte jsme zodpovědní zejména my rodiče. Jeho svědomí vzniká zvnitřněním našich reakcí.

Příspěvky v diskuzi (18)

Freja
27.2.2014 - 15:26
0|0

Freja
A co vy,máte tolerantní svědomí? :5: A vaše dětičky? :4:
Pithecanthropus erectus
27.2.2014 - 18:12
0|0

Pithecanthropus erectus » Freja
...no... zajímavý k přemýšlení.....myslím si ale, že svědomí je velmi ovlivněno konvencemi a deformovanými společenskými dogmaty.....tohle jde víceméně po povrchu a zbytečně to svědomí zatěžuje a frustruje.Člověk nikdy v životě neudělá všechno tak jak by si přál, nebo podle nějaký normy.....já bych to rozdělil na prohřešky zlé vůle a prohřešky vynucené situací, mnohdy nevědomé.Ty první ať člověka třeba sežerou, bohužel u těchto případů je většinou svědomí ukryto někde v koutku , a je na periferii zájmu provinilce.
Háňa
27.2.2014 - 18:28
0|0

Háňa » Pithecanthropus erectus
Pokud udělám nějakou botu nevědomě nebo neúmyslně, svědomí mě netrápí - není důvod - od toho jsme tady, abychom se učili. Svědomí by mě hryzalo, kdybych někomu uškodila záměrně kvůli jakémukoli svému prospěchu - to nedělám, takže jsem OK :4:

Ale myslím, že nějaká ta míra nebo hranice svědomí je vrozená .... tisíckrát se ve mně někdo pokusil vyvolat výčitky svědomí z toho, že jsem se nechovala tak, jak chtěl nebo nehlásala jeho "pravdy"... třeba máma, když jsem byla dítě, ale nikdy se jí to nepodařilo ... cítila jsem to, že tady není k výčitkám důvod, že je to jen její hra. Myslím, že tu hranici neurčuje okolí, tu každý v sobě cítí
Upraveno: 27.2.2014 - 19:51, Háňa 
Pithecanthropus erectus
27.2.2014 - 18:34
0|0

Pithecanthropus erectus » Háňa
Však o tom píšu.....jenže řada lidí se cítí zodpovědná i za to, co nemohla ovlivnit.Nebo třeba i za myšlenku, která se vlivem náhod vyplnila v neprospěch někoho.Těch rozličných :1: příkladů je víc.... :1: :4:
Pithecanthropus erectus
27.2.2014 - 18:36
0|0

neřekl bych že neurčuje okolí...je hodně případů, kdy právě okolí vyvolalo v dotyčným takový pocity viny, že si vzal i život....
Háňa
27.2.2014 - 18:39
0|0

Háňa » Pithecanthropus erectus
To je pravda ... ale myslím, že to není jejich svědomí, co se ozývá - že je to jen touha "sloužit lidu", aby měli smysl života - mnoho lidí jiný nemá - chtějí být pořád někomu užiteční za každou cenu - a když nejsou, nebo nedejbože se něco podělá, mají z toho nepříjemný pocit - ale nemyslím si, že je to skutečné jejich svědomí - přece dobře vědí, že za to nemohou

Jinak teda - "okolí vyvolalo", s tím nesouhlasím - pokud k tomu dojde, je něco v nepořádku v tom člověku, ne v okolí - to se může snažit jak chce, když je dotyčný jako osobnost v pořádku
Upraveno: 27.2.2014 - 19:52, Háňa 
Pithecanthropus erectus
27.2.2014 - 19:16
0|0

Jistěže je v nepořádku...o tom ale právě tahle diskuze je.Že se řada lidí nechá ovlivnit vším možným, okolí nevýjímaje, což vede k neúměrnýmu sebebičování......ten kdo má v sobě reálný pořádek, pak ho okolí neovlivní, ale není každej při takový duševní síle, aby mohl čelit těmhle tlakům, který bývají někdy dost drastický.......Já bych to okolí z toho nevyjímal.Dokáže být nesmírně kruté a slabší jedinec mu nakonec dá zapravdu....
Smazaný uživatel27.2.2014 - 19:29
0|0

Smazaný uživatel (silentium) » Háňa
:30:
..."Pokud udělám nějakou botu nevědomě nebo neúmyslně, svědomí mě netrápí"...jsem OK...jakože neúmyslně přejedu dítě a netrápí mě svědomí???...tedy měl jsem dojem, že se tu píše o lidech, ale asi je téma přeneseno na kamení.
Háňa
27.2.2014 - 19:41
0|0

Háňa » Smazaný uživatel (silentium)
Nevím. Nikdy jsem žádné dítě nepřejela. Záleželo by na okolnostech - pokud bych si zrovna zapalovala cígo a nekoukala na cestu, tak určitě ano - jenže to jsem se vědomě nevěnovala řízení, tudíž to nebyl nějaký omyl, ale moje nedbalost, o které předem vím, že může někomu ublížit. Pokud by mi ale někde vyběhlo a nemohla bych tomu zabránit, bylo mi mi to líto, ale výčitky svědomí bych neměla - nebyl by důvod, když za to nemůžu - výčitky by měla mít matka, co své dítě nenaučila správně přecházet nebo neohlídala, když už někdo.

Tvoje hodnocení je tvoje hodnocení = tvoje věc - to je přesně ona, ta snaha o které jsem psala :1: - že se lidi snaží v druhých vyvolávat pocit viny - napíšou DÍTĚ, aby to co nejvíc zahrálo na city .... :10: ... ale u mě s tímhle nepochodíš :4:

Téma je "jak to máte vy" .... nevidím tady, jak to máš ty, vidím jen hodnocení toho, jak to mám já - příspěvek naprosto nic neříkající k tématu :45:
Upraveno: 27.2.2014 - 19:56, Háňa 
Smazaný uživatel27.2.2014 - 20:12
0|0

Smazaný uživatel (silentium)
Lidskost, množství sociálního vnímání, citovost, láska vzpomínky, spoustu dalších projevů člověka, vyrovnání se s životem a hlavně moudrost (stáří) duše...kdosi zjednodušeně pojmenoval a zrodilo se slovo svědomí a z mého pohledu má dnes víc negativních než pozitivních symptomů. Slovo se stává nástrojem vydírání či ubližování. Proč by mělo být hledáno právě u dětí? Děti prožívají svůj čas s daleko menší zátěží okolí a jejich postoje jsou ještě přirozeně rovné. To starší generace se motá v kruhu svých a cizích smyšlenek a dojmů. :34:
Mitea - Timea
2.3.2014 - 13:21
0|0

Mitea - Timea
Zaujímavý clánok.. :44:

Myslím,ze to svedomie sa u nás formuje jednak rodicmi,jednak v puberte,ked chceme zapadnút medzi spoluziakov a spolocnost...vinní a zároven nevinní sme vsetci.
Skor by som povedala,ze robíme chyby,aby sme sa poucili...
Svedomie tvoria ciny,myslienky a myslienky tvoria mnohokrát city...Kto z nás nevie,co je zlé svedomie ? Kazdý z nás robíme chyby vedomé i nevedomé,obe bolia a my to pocítime cez city..aspon u mna to tak funguje...neobvinujem sa,ked urobím nevedomú chybu,rozhodne ma to vsak mrzí...mrzí,ze som nebola dostatocne bdelá.. :4:
10_GOTO_10
2.3.2014 - 22:01
0|0

10_GOTO_10
hmmm...trefné :44:,
vlastně jde "jen" o to, jak se vyrovnáváme s rozpory/konflikty, mezi naší individuální morálkou a našim jednáním/konáním.
Někdo "policejně-destruktivně", někdo "s nadhledem" a následnou snahou o zlepšení :1:.

hihi, mi teď napadlo, že vlastně policie (alespoň tak jak jsem jí poznal já), vůbec nemá snahu pomáhat, ale jen trestat :30: - pokud by tedy získala neomezenou/nekontrolovanou moc, dojde ve společnosti k destrukci. :5:
Smazaný uživatel3.3.2014 - 15:08
0|0

Smazaný uživatel (Libas)
Jak je ta výchova složitá a důležitá .
Měla sem možnost vidět jak mladší generace je vystavená tlaku té starší generace aby vychovávali děti podle zaběhnutého vzoru . A taky když se liší přístup babičky a maminky a dítě je z toho hodně zmatený a časem se naučí oboum přizpůsobovat .
Má pak dvojí svědomí ....podle situace s kým je :38:
samota
9.3.2014 - 10:06
0|0

samota » Pithecanthropus erectus
Hodně dobrý pohled a názor na dané téma :44: .. jak stále říkám-zkušenosti jsou prostě nepřenosné a nepochopí kdo nezažije na vlastní kůži. :48:
samota
9.3.2014 - 10:08
0|0

samota » Smazaný uživatel (Libas)
tak tohle bych už skoro spíš nazvala pudem sebezáchovy. :34:
Mitea - Timea
9.3.2014 - 11:18
0|0

Mitea - Timea » Smazaný uživatel (Libas)
Svedomie má len jedno...Myslela si snád,ze podla toho,s kým je má rozpoluplné pocity...casom si vsak kazdý sám vytriedi vlastné hodnoty...o tom som presvedcená. :4:
Freja
9.3.2014 - 14:19
0|0

Freja » Mitea - Timea
přesně tak :44:
Smazaný uživatel9.3.2014 - 21:07
0|0

Smazaný uživatel (Libas) » Mitea - Timea
Jo tak nějak :4:

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ