Hlavní stránkaBoční panel
18.3.2014 - 14:35 | Smazaný uživatel (hanka1948) | |
Co vyprávěla babička. Za dlouhých zimních večerů když jsme ještě doma neměli televizi jsme často sedávali u velkého dřevěného stolu. Vyprávěli se různé příhody ke kterým byl i většinou výklad co to si znamená,jestli to není nějaké varovné znamení a podobně.Na tuto příhodu vždy vzpomínám s úsměvem.Byla o mém pradědečkovi. Tak jak to na vesnici bývá rodina spávala v jedné místnosti kde bylo v zimě teplo.Jednou uprostřed hluboké noci se pradědeček posadil na posteli a pěstí praštil do nočního stolku.Zakřičel ,,Hořííííííííííí"..Celá rodina prababička a šest dětí se vyvalilo do mrazivé noci před domek v nočních košilích.Pradědeček v podvlíkačkách za nimi.Venku klid ani známka po plamínku požáru.Všichni se pustili do pradědečka co se děje ,že volal ,,Hoříííííííííí".No co by se dělo Pradědeček měl tak živej sen,byl dobrovolný požárník a nedobrovolně vyhnal sebe i rodinu ven na mráz.Moc ráda vzpomínám na tyto příhody kdy měl člověk k člověku tak nějak blíže a více jsme si povídali. ![]() A co vy? ![]() |
![]() ![]() | 18.3.2014 - 15:06 | | | ||
Háňa | ||||
Hezký. Jo, v každé rodině jsou nějaké takové historky. Mě nejvíc bavilo, když mi vyprávěla babička ... byla už stará, když jsem byla malá - měla tátu ve 43 letech, a tak mi vyprávěla o době svého dětství kolem roku 1900 (narodila se 1899). Tak ... celkově, jak se žilo, jak chodila do měšťanky každý den pěšky 7 km, potom ještě do rodinné školy ... jak býval metr sněhu, jak když projelo auto, měli z toho všichni zážitek, že měli doma 80 králíků, dvě kozy a ... všechno možné. Sice pořádně nevystrčila nikdy nos ze svého okresu, ale o všem něco věděla - o zvířatech v Africe, letadlech, ... o všem - největší radost měla, když dostala televizi - Olivera, to si pamatuju .... říkala jí tak. "Ták, Olivere, teď mi ukaž něco pěkného, má se vysílat o potápěčích, to se těším" .... vždycky si naprosto samozřejmě povídala s věcmi i zvířaty, i sama se sebou, jako to dělám já - to mám asi po ní. Měla tři děti - První syn se jí v 18 zabil na motórce, pak dceru a teprve, když přišla o toho prvního, pořídili si tátu .... vždycky jsem k ní vzhlížela za to, že přišla o syna na motórce a táta potom chodil lítat ve větroních ... musela strachy umírat, ale nikdy nedala na sobě nic znát - prý mu nechtěla kazit, co má rád .... jen prý vždycky říkala "Járo, lítej pomalu a nízko" - ze srandy - když šel na letiště ... byla obdivuhodná - a to už s ním byla sama - jeho otec zemřel v 55 asi, když byl malý a dcera už byla vdaná. Bylo mi s ní moc hezky - tak svobodně. Nikdy mě nepeskovala a nepoučovala, měla pochopení pro všechno - od dupání do louží (prostě to chápala, že je to fascinující, když se ta voda rozstříkne okolo ![]() Máma jí někdy vyčítala, že mi všechno dovolí. A ona ? Prostě řekla : "Kdepak, Jiřinko, já jí nic nedovoluju, jenom jí nic nezakazuju, jen ať ochutnává, co všechno život nabízí .... máma mávla rukou a rezignovala ![]() Jo, a taky mě naučila "píšu píšu patnáct, ještě jednou patnáct .... a jedním tahem namalovat husu ![]() Tak asi tak ![]() | ||||
Upraveno: 12.4.2014 - 15:53, Háňa |
![]() | 18.3.2014 - 15:16 | | | ||
Smazaný uživatel (Libas) » Háňa | ||||
![]() ![]() Omlouvám se babi,mami,tati a teto i strejdo že mě za mlada ty vaše opakovaná vyprávění nebavila . ![]() Dnes bych vás poslouchala ráda ![]() |
![]() ![]() | 19.3.2014 - 8:21 | | | ||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Třeby ti to nebylo vyprávěno proto, aby tě to tehdá bavilo, ale aby jsi dnes ráda vzpomínala... ![]() |
![]() | 19.3.2014 - 11:57 | | | ||
Smazaný uživatel (Libas) » Glimmer Man | ||||
Ale to já ráda vzpomínám ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jen tenkrát jak kdyby mě to od něčeho zdržovalo ![]() |
![]() ![]() | 19.3.2014 - 12:39 | | | ||
Miluška medvídková | ||||
mě to bavilo, držívali jsme s našima a babičkou černou hodinku nebo při draní peří, to jsem ještě fakt zažila! Nás děti to bavilo, povídalo se spousta zajímavého. Dostala jsem od dcery letos ohromnou knihu Babičko vyprávěj, tak jsem spokojená, že můžu sepisovat a lepit fotky. Prý si to jednou vnoučata ráda přečtou, uvidíme. Je fakt, že mě odjakživa baví psát deníky, mám je schované. Nejradši mám ty z doby na střední, z tanečních, to bylo lásek! ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 11:47 | | | ||
Mortina | ||||
Ja si takovy uplny vypraveni nepamatuju...teda myslim od babi co uz neni...spis takovy utrzky pribehu...jak treba dostala jako mala novou nusi a sousedka ji rika "ale Vlasticko, to by ti maminka mela spis koupit peknej klobouk nez nusi" a babicka ji hned odpovedela "ale ja klobouk mam a hezci nez ty"...a pak popisovala jak vypadal ![]() ![]() Pak prej se mezi nima nemohla rozhodnout a jeji maminka ji rikal "musis se Vlasticko rozhodnout dobre, ja mam nasetreno jen na jednu veselku" ![]() Druha babi ta taky vypravi takovy spis utrzky...vzdycky mi ukazuje kam chodila doskoly, kde bydlela pani ucitelka a tak...myslim vzdycky kdyz jedeme okolo. Ale je fakt, ze sepsala "pameti"...je to hezky cteni ale veci co ja pamatuju vim, ze upravila k obrazu svemu, takze kdo vi jak to vsechno bylo.... |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 12:49 | | | ||
juditadurynska | ||||
Mně spíš povídával děda, co se navyváděli jako kluci. Byl ročník 1900.Měla jsem ráda třeba historku o tom, jak s kamarádem Veselíkem hráli karty na pařeze v lese a jak je u těch čertových obrázků načapal neoblíbený katecheta. Měli být za trest po vyučování ve škole. Jeho kamarád si to ve chvíli, kdy katecheta vcházel do třídy, rozmyslel a chtěl utéct. Katecheta ho chytil a chtěl mu dát výprask, pročež byl Veselíkem řádně kousnut do stehna, zařval, pustil ho, nejdřív vyletěl ze školy Veselík, za ním rozzuřený katecheta a naháněli se půl hodiny kolem kapličky. Pointa je, že děda, který zůstal ve třídě, dostal dvojku z mravů, neřád Veselík pětku. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 13:29 | | | ||
Mortina » juditadurynska | ||||
Nerad Veselik ![]() ![]() ...akorat, se ja nevim co je katecheta...jmeno to asi nebude...vyucoval katechismus bo co? ![]() |
![]() | 12.4.2014 - 16:29 | | | ||
Smazaný uživatel (hanka1948) » Mortina | ||||
Nás kateheta učil náboženství. ![]() ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 18:15 | | | ||
gucumatz | ||||
Když jsem byl malej,mívali jsme občas černou hodinku. Hlavně teda v zimě. V televizi bývalo něco kloudnýho až večer,navíc vlastně přes den vysílalo jen rakousko.Naše ČSTV ne. Tak se v podvečer prostě nerozsvítilo a vyprávěli jsme si. Bylo to hezký. ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 19:01 | | | ||
Mortina » gucumatz | ||||
Tak tohle ja nezazila...moje detstvi provazi vecerni televize. Fakt je, ze na chate nebyla ale tam se po vecerech u petrolejky mastili karty ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 19:34 | | | ||
Renata9871 » Mortina | ||||
u nás se taky mastily karty a k tomu máma a babička hulily (teda ne trávu, jely CLEA ) ale historky naší babi si taky pamatuju - ach jo, to byly doby krásná nostalgie ![]() dnes se čučí na TV, nebo si každý vleze ke svému PC a když chci hrát scrable, nebo mastit karty, koukaj na mě jako na UFO |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 19:52 | | | ||
juditadurynska » Renata9871 | ||||
Jestli budeš na Pastvinách, zahrajeme si scrable, aby ti to nebylo líto. ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 19:56 | | | ||
juditadurynska » Mortina | ||||
Morti, učil náboženství, byl to nejobávanější obhájce dobrých mravů široko daleko. A neoblíbený. Taky ho kluci občas pozlobili. Do školky chodili bosi, seděli v lavicích, ve kterých byly vloženy skleněné kalamáře. Museli sedět celou hodinu s rukama za zády....Domluvili se na katechetu, pořídili si světlé koňské žíně, uvázali je za palec u nohy a zespodu za kalamář. A lomozili jenom pohybem palce. ![]() ![]() |
![]() ![]() | 12.4.2014 - 21:27 | | | ||
Mortina » juditadurynska | ||||
Jooo..to byly casy ![]() ![]() |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |