... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Deprese

26.3.2014 - 21:31Mortina
Mno...tak jak zacit.....moje babicka (83 let), byla vzdycky tak teochu hypochondr...zazila zlaty leta nemocenskejch, kdy nejt s kazdym prdem doba neznamenalo existencialni ujmu, Nema zadny fyzicky potize - respektive vzhledem k veku jako ripa. Trosku cukrovka apod.
Jenze...nejdriv zelenej zakal ( dle doktorky ve stavu kdy na operaci e jeste cas) a k tomu se pridala degenerativni zrakova porucha (nazev presne nevim). Lecit se to neda, da se to drzet pod kontrolou a jen zpomalit prubeh. Strizlivym pohledem a trosku drsne lze rict, ze v tomhle veku se slepotty nedozije.
Jenze, babicka z toho upadla do depresivniho stavu...place, ze bude slepa. Se slzama porad fnuka "nezapomen na me" (mysleno abych si na ni udrzela vzpominku protoze o nezajmu nelze mluvit), "ani neuvidim Honzickovo vysvedcen" (mysleno brachovou maturu) apod. vzlyky. Proste to porad nosi v hlave. Pochopitelne se pridali zdravotni potize. Zatim zazivaci - ovsem v tomhle stavu hned zacala malovat ccerta v podobe rakoviny.
Dostala antidepresiva...vzala si jeden - "nezabira to" a vysadila. S tatou sme na ni "pritlacili" ze to bude dyl trvat, tak je prej ji. Ovsem zmena zadna. Upadla. Ma natluceny zebra ovsem nikomu to nerekla...az nekolik dni po te a opet fnukani "ani sem tu nemela nic k jidlu"..."vynadala sem ji, ze to musi prece nekomu rict...hned obratila, ze vlastne jidlo mela (mrazak atd) ale ze teda nemohla do toho kramu.
Je to vlastne tak jako vzdycky...citovy vydirani, ziskavani pozornosti...to uz za ty roky zname vsichni...jenze ted je jasny, ze "pritvrdilo"...psychicky ji fakt neni ok...co s tim? Zajit za doktorem a nechat vymenit leky? Nebo co? Jsem bezradna...babicka najela na rezim "prodam kravku...nezaseju..."proste nelze normalnima vecma trosku tu jiskricku zas zazehnout....

Příspěvky v diskuzi (34)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Mitea - Timea
26.3.2014 - 22:12
0|0

Mitea - Timea
Ja by som zasla za doktorom a poprosila o rozhovor najprv bez babicky..Babina upadla do depky,lebo má strach,ze oslepne a tam to podla tvojho popisu naskocilo...Takze by bolo dobré a zdravé,aby ju doktor uistil,ze zrak je lepsí a lepsí...Urcite sa pozitívnejsí rozhovor doktora odzrkadlí na babickinej psyché...
Ona zrejme verí tomu,co doktor povie a nie vám...
Morti,a co viac poradit ?? Vsak v :4: jej veku uz má nárok frfotat a vyzadovat pozornost a trocha lásky..s tým nic nenarobís v tomto veku,to je jasné...
Mortina
26.3.2014 - 22:20
0|0

Mortina » Mitea - Timea
No doktorka - ocarka ji rika furt ze je to dobry, ze se to chytlo v zacatku atd....a ze az se odstrani ten zakal, ze to bude v poho...ale babicka proste tohle nechce slyset.
...a co se tyce toho "fnukani"...jako me osobne to sice deprimuje ale dejme tomu...kazda navsteva je pro me na masli a je to babicka...ja bych ji to ani nezazlivala jenze vidim, ze ji to logicky prihorsuje...
Háňa
26.3.2014 - 23:49
0|0

Háňa » Mortina
Adí, je jí 83 .... lepší už to asi nebude :3: . Taky bych byla pro to, trochu jí kecat ... jenže když to nechce slyšet, že to bude dobrý ... no, ona je sice stará, ale zřejmě není blbá - vidí, co vidí, cítí se jak se cítí :30: - a jestli je toho čím dál míň, co vidí, chytá paniku, to je jasný.

Spíš bych jí možná zásobila udělátkami - různé lupy, apod. ... a k tomu jí koupila nějaký časopisy s drby, aby přišla na jiné myšlenky ...... ale jinak, je to těžký, tohle, to chápu :3:
Freja
27.3.2014 - 8:25
0|0

Freja
No,tohle je takovej klasickej případ.V důchoďákách by Ti řekli,že maj polovinu seniorů depresivních.Nejspíš dneska stárneme nějak blbě,protože babiček od Němcový rapidně ubylo...takže nemusí to být jen proto,že se objevil zelený zákal,ale ty choroby na náladě nijak nepřidaj,to je jasný. :4:
Jestli můžu něco radit,zkuste babče koupit Geriavit.Ten ženšen v něm obsaženej má antidepresivní účinky a celkovým složením je jak na míru dělanej právě seniorům a funguje úžasně,nejen jako modulátor nálady. :4:

Dávam odkaz s diskusí:http://www.lekarna.cz/pharmaton-geriavit-100-tobolky/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=B2B-SE-Leky-volne-prodejne_-KAT-ZN-Pharmaton-Pharmaton-Geriavit&utm_content=p
Smazaný uživatel27.3.2014 - 8:35
0|0

Smazaný uživatel (Libas) » Freja
Mě napadlo na návštěvu napíct buchtu s marjánkou .Ale netroufla sem si . A taky to chce jenom trošku aby zas pak nejásala moc .
Vím že kamarádka to tak dělala se svou babičkou .
Ono to stáří a ty oči sou špatný u žen hlavně proto že najednou nemůžou dělat to co je baví a vymyslet co je zabaví je opravdu těžký .
Trpělivost :24: :24:
Pithecanthropus erectus
27.3.2014 - 8:58
0|0

Pithecanthropus erectus
Morti a co tak ji sehnat dědečka...nebo nějakýho ctitele?....to si teď fakt nedělám srandu.......tohle by ji obrátilo o 180 stupňů..... :29: :25:
Háňa
27.3.2014 - 9:15
0|0

Háňa » Smazaný uživatel (Libas)
:10: ... aby zas nejásala moc ... :5: :44:
Upraveno: 27.3.2014 - 9:16, Háňa 
Mysterious
27.3.2014 - 12:18
0|0

Mysterious
Rozchodnice růžová - stimulans CNS u nemocných s neurasteníi, neurózami a depresemi, zlepšuje vnímání, paměť, odstraňuje podrážděnost a nepříjemných pocitů v oblasti srdeční krajiny, rekonvalesce po chirurgických zákrocích, jako pomocný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby, infekčních onemocnění jater, lehké formy cukrovky a pohlavní impotence psychického původu (nedostatečná erekce).

Dále vhodná bylina při stavech vyčerpání a nespavosti z nervozity přípravek z rodioly upraví spánek, chuť k jídlu a navodí i psychické uklidnění.

Preventivně se doporučuje u lidí, jejichž práce vyžaduje zvýšenou psychickou zátěž, nebo kteří jsou vystaveni nadměrnému hluku a teplotě.

Kontraindikace: současná léčba barbituráty (prodlužuje jejich zklidňující a hypnotický účinek).

Použití ve sportu: u výrazně zátěžových tréninků, kde se významně uplatňuje stres a velká potřeba energie.
Mysterious
27.3.2014 - 12:26
0|0

Mysterious » Mysterious
BRAHMI Bacopa Monieri -zlepšuje všechny typy paměti a koncentraci.
Charakteristika:
Brainway BRAHMI mírní poruchy paměti a učení podmíněné věkem mírní poruchy paměti a učení způsobené intoxikací (léky, návykovámi látkami a chemickými toxiny z prostředí) zlepšuje různé mentální funkce bez ohledu na věk či zdravotní stav, zvyšuje duševní svěžest
Určen osobám trpícím: zapomnětlivostí a zhoršením paměti ztíženou schopností se učit zpomalenými reakcemi duševní otupělostí duševní senilitou poškozením mentálních funkcí v důsledku užívání léčiv (antiepileptik, antidepresiv a hypnotik)nebo drog.
Rostliny Bacopa monieri i gotu kola jsou populární byliny, ovlivňující centrální nervový systém, podporující paměť, zmírňující stres, nervové napětí, jsou účinné v léčbě Alzheimerovy choroby a ztráty paměti. Jsou oblíbeným mozkovým tonikem. Někdy jsou označovány jako chytrá droga, oblíbená u studentů. Slovo cola v názvu gotu coly neznamená, že má v sobě kofein, obě ho vůbec neobsahují. Obě otevírají a čistí mysl, posilují paměť a intelekt, podporují koncentraci, zklidňují emoce, podporují noční spánek, podporují zdravou kůži a vlasy. Z ájurvédského hlediska uklidňují Vatu, Pittu a Kaphu. Předávkováním se může zvýšit Vata. Gotu kola je lepší u toho, u koho existují silné náznaky nerovnováhy Pitta.
ila
27.3.2014 - 13:27
0|0

ila
Morti- jako bys popisoval mou babičku před léty ... a zrovna ted skoro to samé prožíváme s manželovou maminkou ( tchýní), která bydlí s námi. Jsem z toho už někdy na palici... týden co týden nová nemoc, se kterou se OKAMŽITĚ musí jet k lékaři , kde ji samozřejmě skoro nic nezjistí ( má 81 let). Ona si prostě usmyslela, že existují léky, které jí vrátí sílu minimálně šedesátnice - a doktor jí je nechce napsat.A zrovna včera nám řekla, že vidí, jak už nám zavazí a že bychom se jí už určitě rádi zbavili.
Je to na zbláznění, horší jak s malým dítětem.
Do toho moje maminka, která mi také neustále předhazuje, že na ni nemám čas. Mám dvě zaměstnání,kolikrát jsem ráda, že se večer dokopu ještě k nějakým domácím pracem ...a do toho babičky, které si myslí,že si užívám radostí života a na ně kašlu.
10_GOTO_10
27.3.2014 - 14:48
0|0

10_GOTO_10
hmmm...to nás asi v určitém věku a zdrav. stavu čeká všechny - nechuť do života :21:.

Ty prášky na "dobrou náladu" (obvykle na bázi Sertralinu) se musí brát dýl, než tzv. zaberou (aspoň co jsem slyšel od známé, která bez nich není schopna skoro fungovat), ale je fakt, že fungují spolehlivě :44:. Jen nevím, co to pak s člověkem udělá, když se najednou vysadí :33: .

Takhle radit, to je dycky těžký - ale jestli má babča zelenej zákal (??opravdu?? není to šedý zákal?? ten se totiž dá operovat), tak "zelený" souvisí s nitroočním tlakem (poškozuje pomalu zrakový nerv) a nitrooční tlak (jak známu) snižuje THC - Tak ať vyzkouší to. :4:

Jsme takhle celkem slušně zhulili babičku, co bydlela u který kámoše(slavil narozky).
Měla dlouhodobě sádru na ruce a moc to nechtělo srůstat (v 80ti už toho vápniku není tolik) - tak o ní už cca půl roku s partnerkou pečovali. Babka byla sice zvídavá a celkem jí to ještě i pálilo, ale přesně jak říkaš, furt si jen stěžovala a "kazila zábavu" :8: - (no, kdo by si v její situaci nestěžoval).
Tak jsme jí dali prdíka :18: a nakonec z toho byl celkem dobrej večírek - babča se rozpovídala, zavzpomínala na mládí, pro mne to bylo také zajímavé - slyšet historky "o dragounech" :5:.. Kamarád pak říkal, že celkově "zregenerovala", narozdíl od nás :10:

Jinak moc doporučuji tuhle knížku,
https://www.kosmas.cz/knihy/102796/plan-umirani/
Napsal ji (již zemřelý) Timothy Leary, jehož motto: "Umíráte? Udělejte párty!" - bych jednou také rád naplnil :1:.
karamelan
27.3.2014 - 15:52
0|0

karamelan
jo taky nás to čeká, kdoví jací budem. Skus ty bylinky a řekni jí že jí to určitě pomůže, psychika dělá divy. ty antidepresiva jsou fakt na dlouhou trať, a musela bys ji hlídat jestli je fakt bere.tak držím pěsti :4:
Mihule
27.3.2014 - 19:00
0|0

Mihule
Já ti nevim, má milá... trochu podobný věci řešim s našim dědou, je teda na tom celkem dobře na svejch 98...ale má takový smyčky...jaxi neví kde je co je kdy je... Asi moc není rada, jestli se rozhodla být stará sešlá umírající, těžko jí přesvědčí někdo o 40 let mladší... Možná by pomohlo kdyby měla nějakou práci...jako zábavu, povinnost, bojovej úkol...
Mortina
27.3.2014 - 19:20
0|0

Mortina
Takže...dnes návštěva u babičky. Nejdřív sem mluvila s tátou...řikal, že AD už začli zabírat a že je potřeba "přitlačit na kartáč" a babičku trošku vyprudit - vzpružit. :14:
Hned mezi dveřma na mě zkusila asi ve třetí větě, že brzo umře...moje reakce : Tak hele, jestli sem sem jela abys mi vyprávěla, že umřeš, tak se hned otáčim na podpatku a jdu do :36: ...lidi, vono to FUNGUJE! Zatrhla sem tim první náznak "fňuku".
Další výslech : bereš ty prášky? jo beru...no takže už je ti líp...ne neni...to je nesmysl, musí ti bejt líp, ty je nebereš...beru...ukaž krabičku...já si musim vyčistit brejle...brejle počkaj, kde máš tu krabičku...Babi, sou tu dva navíc...no, mě bolel žlučník, tak sem si je nevzala...a proč? Hergot jak to souvisí se žlučníkem? Ty AD nějak působěj na žlučník...no to ne, ale když já už beru moc prášků...babi nefer, Kuba jich bere 13 denně...jééé, to je chudák...no, tak vidíš, dneska už sis vzala?...eště ne...no tak dělej, jestli to nebudeš jíst, zavřou tě do blázince a tam ti to budou strkat přímo do krku :14: Hned si ho vem, ať zas nebrečíš....vždyť já nebrečim...ale brečíš...nebrečim, podívej se, že nebrečim a nerozčiluj mě. :10: :10: :10:
Jako babička se fakt chytla...fňukání nebylo, dokonce ani nehekala, kde jí všechno bolí. :6:
Došla sem jí na nákup, umyla záchod, koš, nádobí, umyvadlo a tak...já mám nějakou poštu ve schránce...no, tak si tam dojdi, máš to pár kroků a výtahem a vůbec, měla by ses projít kolem baráku, je tam krásně...no, já pudu radši na balkon abych si nemusela svlíkat košili :2:
Takže jo...stala se ze mě "zlá vnučka" ale babička byla víceméně v poho. :44:
Fakt nefňukala víc než "celoživotně", nebrečela, usoudila, že je na tom vlastně mnohem líp než tátová tchýně, který je 92 a neví moc která bije...takže to asi bude dobrý. :27: :49:
Mortina
27.3.2014 - 19:22
0|0

Mortina » Háňa
Já vim :48: Jasně, že se nedá čekat, že v tomhle věku bude člověk skotačit a tančit po horskejch loukách a vyřvávat, jak je krásnej život...mě spíš vyděsilo to, že eště před vánocema bys při pohledu na ní řekla "sakra, nesmrtelná teta - ta nás všechny přežije"...a najednou? Sešla, zhubla a vedla pohřební řeči....ale jak už sem psala vejš, zdá se, že ty AD konečně zabíraj... :44:
Mortina
27.3.2014 - 19:24
0|0

Mortina » Freja
Geriavit je dobrej nápad. :23: Je fakt, že ty reklamy člověk furt někde "na pozadí" sleduje ale já osobně vlastně ani nevnímám o čem a na co to je. Díky za tip. :6:
Mortina
27.3.2014 - 19:26
0|0

Mortina » Smazaný uživatel (Libas)
No...musim říct, že mě to taky napadlo...ale vzhledem k tomu, že nemám odvahu jít do toho sama za sebe, tak na babi to experimentovat bych se bála určitě. :10:
Aby to nedopadlo takhle. :10:
http://www.youtube.com/watch?v=n5warXmLYcM
Mortina
27.3.2014 - 19:35
0|0

Mortina » Pithecanthropus erectus
No, to by neklaplo...Hele...babička je "počestnou vdovou" už od roku 1983...o tom jak fungovalo manželství do tý doby, bych snad radši ani nemluvila...Má jednoho kamaráda eště z práce - my si z ní utahujeme, že je to novej "děda" - ale to je fakt kamarád...on jí příde naladit kanály na televizi, ona uvaří něco k obědu...nic víc v tom není a ona nikdy neměla zájem někoho mít... :3:
Mortina
27.3.2014 - 19:36
0|0

Mortina » Mysterious
To vůbec neznám...prozkoumám...kdyby to šlo udělat jako čaj, tak by to podle mě klaplo, čaj babička dá ale jiný alternativní věci...no..."za nich to nebylo a ona už je stará na to, si zvykat na novoty" :22:
Mortina
27.3.2014 - 19:40
0|0

Mortina » ila
No, je to těžký...ale zas na druhou stranu, jestli si "usmyslela", že existujou léky, tak by to moh bejt její motor - cíl kterej chce dosáhnout = získat ty léky.
Mě totiž příde, že problém je v tom, že ty lidi už neviděj žádnej ten cíl před sebou...no jo no...je to ošemetný...je to "pár tejdnů" co sem tu psala, jak je babička fit a najedou šlus...ale ono se to teď snad zlepší...před chvílí mi volala, že prej zkouší jestli funguje ta sedmička - sem jí (už asi podesátý :10: ) vysvětlovala rychlou volbu na mobilu...a řikala, že to zejtra zkusí jít ven...že bylo dneska fakt krásně. :34:
Mortina
27.3.2014 - 19:43
0|0

Mortina » 10_GOTO_10
Jj, asi máš pravdu...asi sem ty zákaly popletla :7: Rozhodně má tu operabilní variantu. Zdá se mi nepravděpodobný, že by jí doktorka mazala med kolem huby, že bude operace, když by to nebyla pravda.
Leary by asi pro babičku nebylo to pravý...pochop, že ona je 100% zosobnění rčení "co by tomu řekli lidi" :10:
A taky je teď děsně slepá :11: ...ale když sem dotáhla nákup, tak to studovala ty droboučký písmenka na účtu jako za mlada velebnosti. :2:
Mortina
27.3.2014 - 19:45
0|0

Mortina » karamelan
Já to vim náhodou docela přesně - tohodle věku se nedožiju. :12:
Teď večer sem jí řikala, že jí ty prášky moc prospívaj, že vypadá mnohem líp...potěšilo jí to...na to jak vypadá ona dá, takže myslim, že teď už to bude baštit raz dva. :44:
Bylinky - jak už sem psala - jedině vpašovat do čaje...jinak by to odmítla. :3:
Mortina
27.3.2014 - 19:49
0|0

Mortina » Mihule
No, to má tátová tchýně...taky neví...ale zdá se tak nějak spokojenější...co mě ale zarazilo, ona si uvědomuje, že "blbne"...myslela sem si, že když na člověka, respektive na jeho mozek sedne mlžnej závoj, že je mu prostě dobře a vo tý mlze ví zhola prd. :33:
Práce, zábava - ano, JENŽE...babička je švadlena..šila nám celý rodině komický modely (táta slaví obrovský úspěchy s jejíma trenýrkama, který sme pokřtili na model "Fantocci", legendární sou taky její "chňapky" ze všech možnejch zbytků látek, klidně včetně odstřižků zimního kabátu, takže tuhle chňapku spolehlivě poznáš podle toho, že ani tři magnety jí na tom boku sporáku prostě neudržej a najdeš je vždy až u země. :6: )...a to už teď holt nemůže no...to je právě blbý...háčkování, křížovky, seriály...na to všechno potřebuješ oči...a když už nejsou stoprocentní, tak aspoň takový, který nemusíš "šetřit"...uvidim, zkusim se podivat po nějakejch "seniorskejch" křížovkách...jestli teda už někdo přišel na to, že by bylo fajn, kdyby dělali křížovky obrovskejma písmenama. :23:
Upraveno: 27.3.2014 - 19:51, Mortina 
Pithecanthropus erectus
27.3.2014 - 21:13
0|0

Pithecanthropus erectus » Mortina
no nemyslel jsem že by si hned nějakýho dědka k sobě nastěhovala, ale každej touží mít nějakou tu spřízněnou duši.....třeba jen platonickou....sednout si sem tam s ním na kafe, kytička květin, to vždycky zabere...a hned jsou jiný myšlénky.....

sakra , asi jsem viděl moc takovejch filmů :10: :10: :10: :4: :10:
Háňa
28.3.2014 - 1:55
0|0

Háňa » Mortina
Tak super. Tvoje metóda, jak jsi ji popsala, vypadá dobře ... tak snad se ještě vylepší :44: :4:
movvin
28.3.2014 - 5:30
0|0

movvin
Koupila bych jí ajurvédský čaj na oči. S tím jaké to obsahuje zázračné bylinky. On by se určitě placebo efekt dostavil a psychika by byla taky lepší. nehledě na to, že by jí opravdu mohl pomoct.
movvin
28.3.2014 - 5:32
0|0

movvin » movvin
Jo a ještě mě napadlo.... mojí babičce dělá dobře čaj z trávy :4:
Mysterious
28.3.2014 - 8:18
0|0

Mysterious » Mortina
Brahmi jde koupit v tabletách v lékárně od fa Brainway. Jinak je to i sušená bylina. Rozchodnice růžová je také v tabletách, alkoholovém extraktu i sušená. Gotu cola je Pupečník asijský - sušený a možná už také v tabletách.
Že by měla ty tablety, když je to její cíl? :10:
Freja
28.3.2014 - 8:44
+1|0

Freja » Mortina
Nojo,oni potřebujou občas trochu zpucovat,někdy jsou jak malí... :5:
Já to taky praktikuju a funguje to výborně... :4: :44:
Mortina
30.3.2014 - 4:10
0|0

Mortina » Pithecanthropus erectus
No asi jo....radsi si pust nejakej dokument :10:
Hele nevim...babicka na tohle nikdy nijak nebyla...spis ty kamaradky...jenze v tomhle veku holt ponekud plosne odchazej :3:
Mortina
30.3.2014 - 4:13
0|0

Mortina » Háňa
No moje ani ne...jak sem psala...spis tip od taty...nevim jestli to ma vycteny, s nekym prokonzultovany nebo vyzkouseny z prace ale je fakt, ze kdyz to clovek vezme "logicky", kdyz s tebou vsichni budou jednat jako s nemohoucim jedincem na odpis, asi to povzbuzujici neni....
Mortina
30.3.2014 - 4:15
0|0

Mortina » Freja
Nooo...nakonec se este ukaze, ze ten sadistickej personal po nemocnicich na to vlastne jde psychologicky dobre. :6: :14:
Mortina
30.3.2014 - 4:17
0|0

Mortina
Jinak dekuju za tipy a rady, vlastne je to fajn tip i na ruzny darky, protoze babicka uz ted dostava ruzny vitaminy jako darky, tak aspon bude dostavat nejaky hodnotny a ne jen podle nejlepsi reklamy v bedne :2:

Ps: novyho dedu ovsem kupovat nebudu. :9:
Upraveno: 30.3.2014 - 4:19, Mortina 
Smazaný uživatel1.4.2014 - 8:44
0|0

Smazaný uživatel (Libas) » Mortina
:10: :10: :10: No co babka by to měla i s frajerem .
Hned by měla jiný starosti :6:

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze