... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Tak trochu pozitivní myšlení

15.4.2014 - 20:39Mortina
Četla sem teď minulej tejden v Reflexu rozhovor s Ditou Krausovou - Knihovnicí z Osvětimi.
Nebudu tady vypisovat co všechno vyprávěla ale zaujala mě v tom rozhovoru poslední "otázka" ...nemůžu jí nikde najít, protože na netu jde najít jen úryvek.
Nicméně myšlenkou tý poslední odpovědi bylo, že lidi vůbec neviděj svět v širším slova smyslu, že ona zaslechla úryvek hovoru dvou žen, kdy jedna popisovala jaký zažila poslední dny peklo, tragédii, hrůzu a na otázku té druhé co tak strašnýho se jí stalo odpověděla, že měla doma malíře.

Mě to ani tak nepřišlo jako vidění světa v širším slova smyslu ale spíš fakt ukázka pozitivního myšlení...ale takovýho ze zkušenosti...protože když nejde o život, jde fakt o :36: .

:48: :48: :48: Jinak teda mimořádně zajímavá paní, musím říct...
http://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/55651/knihovnice-z-osvetimi-pach-spalenych-lidskych-tel-citim-dodnes.html

Příspěvky v diskuzi (63)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Celkem stránek: 2
12
Smazaný uživatel15.4.2014 - 20:58
0|0

Smazaný uživatel (Libas)
Mě teda překvapilo že v Osvětimi byla knihovna . :31:
A na všechno se dá dívat pozitivně .
Já například když du uklízet tak si říkám posiluješ zadarmo :5:
uno
15.4.2014 - 21:32
0|0

uno
Často lidé líčí různé banální události (např. že se na ně nedostalo v obchodě máslo, které bylo v akci, nebo že prší tehdy, když si nevzali deštník) takovým tónem a s takovým nasazením, že si nezasvěcený člověk musí myslet, že se blíží přinejmenším konec světa. Navíc svoje líčení prošpikují slovy „hrůza, strašné, děsné“ . Tahle slova mají jiný význam a mají své místo úplně někde jinde – určitě ve vyprávění paní Krausové. Používat je třeba ve spojení , že „to bylo strašně krásné nebo děsně fajn“ je divné.
Mortina
15.4.2014 - 21:56
0|0

Mortina » uno
Je to fakt...a je fakt, že já to dělám taky... :33:
Mortina
15.4.2014 - 21:57
0|0

Mortina » Smazaný uživatel (Libas)
No ono knihovna...bylo tam asi osm knížek...a víceméně pro děti...mohly si z toho číst ve skupině....byly to nějaký knížky co si někdo vzal s sebou a někde zůstaly ležet...dovolili jim aby si z toho udělali "knihovnu"...
uno
15.4.2014 - 22:02
0|0

uno » Mortina
Mně to taky občas ujede, ale už se kontroluju - ono to zní divně - "hoooolky, to byl tak strašně krásnej chlap!"
No tak, byl strašnej, nebo krásnej? :5:
Anad
15.4.2014 - 22:22
0|0

Anad
Asi bych to nenazvala pozitivní myšlení, spíše žebříček hodnot. Ale každopádně každý řeší to co mu život přináší a taky co přináší okolnosti. Je to hrozně individuální a nedá se to srovnávat. Ten, kdo prožije takovou hrůzu jako je Osvětim a válka vůbec, má navždycky žebříček hodnot jinde než většina ostatních. Rozumný a citlivý člověk, i když to neprožije, má žebříček hodnot i tak postavený správně.A pak je dlouhá řada těch, pro které je důležité jestli musí uklidit po malířích nebo koupit zase novou sedačku do obýváku a myslí to zcela vážně, má to pro ně opravdu vysokou hodnotu. Taky občas mluvím blbosti, ale důležitost pro mě nemají...že je sucho a mělo by pršet, že zas musím vyměnit gumy u auta, že jsem si blbě nechala ostříhat vlasy, atd. Je to takové to každodenní brblání na kdeco, ale v hloubi duše vím, co je důležité a co má smysl a nějakou cenu.
Háňa
16.4.2014 - 6:04
+1|0

Háňa » uno
Mají místo jinde ? A kde ? Kdo to určuje, co je banální a co ne ? Proč má tolik lidí tendenece hodnotit, jestli druhý prožívá něco strašného oprávněně nebo ne - protože je na tom někdo hůř, tak mě nemůže připadat děsný mít doma malíře ? No a co, že je někdo na tom hůř ? Komu bude z čeho strašně, na to přece naprosto nemá vliv, v jaké situaci je někdo druhý - je to jen jeho subjektivní pocit a když ho má, tak ho prostě má - nemá důvod řešit, jestli ho má oprávněně nebo se snad kvůli tomu ještě cítit provinile - prostě ho má a hotovo. Každý jsme někde na své cestě - každý jinde ... někdo, kdo zažil těžké chvíle nebo něco opravdu hodně zátěžového, vidí logicky běžné problémy ostatních jako banality. Ikdyž ten zrovna asi ne, ten už ví své - spíš ti, co je nezažili, nejsou na ně ještě připraveni a cítí zděšení, když o něčem takovém slyší - mají takový strach, že by je mohlo potkat něco podobného, že se jim zdá najednou všechno ostatní menší a banální. Ale pro ně ... ty, "malíře pokojů" to je třeba v to chvíli to nejhorší, co kdy zažili - budiž jim to přáno - to zátěžové je teprve čeká - každého to čeká ... tak ať si užívají strašného malování bytu, dokud mají tu možnost :1:

Taková je moje máma ... řekla by "To byl hrozný týden, jsem úplně vyřízená - měla jsem tu malíře a to víš, to bylo na mrtvici" ...... nevymlouvám jí to. Sama to považuju za pozitivní, že bude mít čistě vymalováno, vůbec mám moc ráda, když se doma něco buduje, mám radost z toho, když si můžu pozvat odborníka, který to udělá dřív a líp, než já - že vůbec na to mám koruny ....... protože vím, co to je se s věcmi peklovat sama a vůbec, být na všechno sama .... máma ne - celý život se o ni někdo stará, malířskou štětku nedržela v životě v ruce, tak je jasný, že netuší, co si ušetřila energie, když si pozve malíře. Pro ni je to hrozné hlavně proto, že mu nemůže nadávat - kdyby to dělal táta, prskala by, že při tom dělá kravál a bordel a tím by se taknějak udržovala ve své přirozenosti ... kdežto před cizím člověkem se musí ovládat - a to je pro ni to strašné. Prostě taková je. Proč, to nevím, ale na hodnocení toho, jak se kdo cítí, by člověk musel prožít život v jeho kůži, takže to nehodnotím, jen jsem se tomu musela přizpůsobit, protože to je věc, se kterou naprosto nesouzním. Beru to jako skutečnost.

Já ta slova používám výjimečně, protože většina záležitostí, co se mi dějí, mi připadají úžasné, ... a co myslíš - jsou lidi, kteří zase kroutí hlavou nad tím ... "jak mi může připadat úžasné ....., když ........ :33: - a protože oni to tak necítí, nazývají to pózou - prostě nevěří, že někdo může vnímat jako prima něco, co jim se nelíbí - nechtějí věřit, možná i závidí, že to někdo "umí" :5: Ale zažila jsem i období, kdy mi úplně bezdůvodně bylo tak zle, že bych ti to nepřála - cítila jsem se strašně, hrozně, úděsně, ... a to v situaci, kterou spousta lidí vidí jako štěstí - měla jsem všechno - práci, šťastné manželství, finanční stabilitu taknějak, zdraví, ... žádné fatální problémy - a prostě to přišlo .... neuděláš nic, kdyby ses na hlavu postavil - můžeš si vyjmenovávat pozitiva, všechno to úžasné, ale prostě svůj vnitřní stav nedokážeš momentálně změnit. A povzbuzování typu "prosímtě, jsou na tom lidi hůř, buď ráda, co máš", míněné dobře, tě akorát ještě dorazí, protože to samozřejmě víš, ale nedokážeš to tak cítit - ke všemu se začneš jestě na sebe kvůli tomu zlobit - za svoji "slabost"..... Ale to byla nemoc, ne běžný můj stav, takže jo, je to trochu něco jiného, než běžný postoj k životu. To jenom, že moc dobře vím, že přeprogramovat se na heslo prostě nejde, i když má člověk 89 argumentů a logických důvodů, proč by to bylo pro něj příjemnější.

Lidi prostě pořád musí něco hodnotit a řešit, jak se mají cítit druzí, aby to bylo správně a v normálu :1: - když to má někdo stejně jako oni, získávají tím totiž "důkaz", že jsou sami normální :1: ... a to někteří potřebují k životu z nějakého důvodu, kterému nerozumím, ale akceptuji to - mají pocit, že to potřebují, tak ať to mají ... budiž jim to přáno :15:
Upraveno: 16.4.2014 - 6:54, Háňa 
Freja
16.4.2014 - 7:37
0|0

Freja » Háňa
:5: :5:
ses nám nějak rozepsala....

Ale myslím,že Uno chtěla spíš říct,že není dobrý spojovat slova s pozitivním a negativním významem,jako třeba strašně krásný a pod....aspoň se to říká :4:
Háňa
16.4.2014 - 8:05
0|0

Háňa » Freja
Nojo - už jsem dlouho nenapsala žádný duchaplný elaborát :2: .... jsem měla absťák :10:

A proč to není dobrý ? Pro koho ? .... ať si každý spojuje, co je mu libo, ne ? Mně osobně to nijak nerozčiluje :18:
Upraveno: 16.4.2014 - 8:08, Háňa 
Mortina
16.4.2014 - 11:20
0|0

Mortina » Anad
Já v tom to pozitivní myšlení trošku cejtim...
Osobně si myslim, že právě ty hrůzy kterejma ty lidi prošli přežili právě díky víře, že to skončí...že to přežijou atd...prostě měli tu víru...mě se zdá, že to prostě je v člověku...
Žebříček hodnot s tim určitě taky má co do činění ale ten pozitivní náboj tam bude taky...
uno
16.4.2014 - 11:54
0|0

uno » Háňa
Ono to často není hodnocení prožívání určité situace někým jiným. Je to prosté konstatování v případech, kdy někdo opravdu banální situaci zbytečně dramatizuje.
Hezky jsi to napsala - "každý jsme někde na své cestě - každý jinde ... někdo, kdo zažil těžké chvíle nebo něco opravdu hodně zátěžového, vidí logicky běžné problémy ostatních jako banality. I když ten zrovna asi ne, ten už ví své - spíš ti, co je nezažili, nejsou na ně ještě připraveni a cítí zděšení..."

Ale to, co jsem napsala, bylo opravdu myšleno tak, jak to upřesnila Freja - že "není dobrý spojovat slova s pozitivním a negativním významem, jako třeba strašně krásný a pod..."

Každé slovo má jeden hlavní význam, a slova "hrozný, krutý, příšerný..." vymysleli tvůrci jazyka patrně proto, že vyjadřovala něco, co souvisí s psychickou i fyzickou bolestí člověka. Akceptuji to, že i při malování může někdo tyto pocity zažívat, ale jaká slova potom použije v situaci, kdy opravdu půjde o život?
Anad
16.4.2014 - 13:07
0|0

Anad » Mortina
Taky cítím, že se nehodí říkat "strašně dobrý jídlo", "hrozně dobrej film" atd. Přesto to tak občas říkáme. Všichni. Dáváme tím svému sdělení trochu dramatičnosti. Myslím, že pokud to je v rozumné míře (nakonec tak jako všechno), tak není třeba to řešit. Jde jen o pojmenování věcí a dějů. Mnohdy to se skutečnými pocity nemá ani co dělat. A když už má někdo víru, neznamená to automaticky, že je pozitivní, i když součástí pozitivního myšlení určitě je i víra.
ila
16.4.2014 - 13:46
0|0

ila » Smazaný uživatel (Libas)
No jo, nejen knihovnu - ale třeba i orchestr, který vyhrával při nástupech - prostě zvrácené myšlení .

Morti,díky za odkaz. Takové zážitky asi navždy změní pohled na svět - a nad tím,při čem se ledaskdo hroutí,dokáže člověk,který má za sebou nějakou životní tragedii či těžkou zkušenost, mávnout rukou. A tím pádem se dokáží tihle lidé na svět dívat opravdu pozitivněji.

Těm slovním spojením - "strašně hezký, hrozně se těším" atd se snažim vyhýbat - páč jednou mě upozornila učitelka že to není po češtinářské stránce správně. A když se nad tím zamyslím, tak to fakt zní blbě - si to jaksi odporuje :5:
Upraveno: 16.4.2014 - 13:49, ila 
Smazaný uživatel16.4.2014 - 13:55
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » ila
Ja se o techto vecech dozvedel uz jako dite.
Háňa
16.4.2014 - 14:28
0|0

Háňa » uno
"Je to prosté konstatování v případech, kdy někdo opravdu banální situaci zbytečně dramatizuje. "

.... pokud někdo KONSTATUJE, že někdo druhý dramatizuje, není to konstatování, ale jeho dojem, pohled, hodnocení - o tom to je, co tu píšu

Ale pořád jsem se nedozvěděla, PROČ to NENÍ DOBRÉ spojovat - pro koho, komu to škodí a čím .... ano "vymysleli patrně proto ..." - no a co ? Že někdo něco vymyslel, to přece neznamená, že se tím každý musí řídit, když cítí něco jiného. Jaká slova použije, když půjde o život, to nevím - pravděpodobně použije slova, která budou vyjadřovat JEHO rozpoložení. Možná, a to je ještě pravděpodobnější, nepoužije žádná, protože v okamžiku, kdy jde o život, není čas na kecání :10: ... Ať je to jak chce, slova jsou přece jen slova, a podstatná a přídavná jména obzvlášť - jsou to jen názvy. Pro někoho je totéž krásné a pro někoho hnusné, příkladně. Jaké je to tedy doopravdy ? To není možné určit ...... není třeba tomu vymýšlet název a hodnotit to - Prostě to JE ..... skutečný život je o slovesech. Podstatná a přídavná jména slouží právě jen pro zařazování do šuplíků. Někdo to potřebuje, někdo ne. Já ne :4:

Ještě o tom spojování - copak jste nikdo nezažil pocit, že něco bylo příkladně tak příjemný, že se to nedalo vydžet ? :2: :6: To je zajímavý - logiku to nemá, podle toho, čemu se obecně říká logika, ale zažila jsem to :4: ... tak proč by někdo nemohl podobně vnímat jiné situace ?
Upraveno: 16.4.2014 - 14:32, Háňa 
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:30
+1|0

Smazaný uživatel (onlooker) » Háňa
mnoho slov :34:
Freja
16.4.2014 - 14:32
0|0

Freja » Háňa
Slova jsou jen slova,myšlenky jsou jen myšlenky....a pak člověk nestačí čumět :5:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:34
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » Smazaný uživatel (onlooker)
Ty by jsi mozna mohl psat na objednavku "ctenarsky deniky"
-se svym postrehem.Dokazes logicky zestrucnit obsahle texty.
Freja
16.4.2014 - 14:37
0|0

Freja » Smazaný uživatel (ohnivykun)
:10: :10: :10:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:37
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » Freja
Vzpomel jsem si na uzasny film "Zivot je krasny"
Je to o diteti zidovskych rodicu v koncentracnim tabore.
Tomu diteti se tam ohrome libilo.Bralo to jako hru.Tesilo se ze na konci hry vyhraje opravdovy tank.

To je hezky priklad positivniho mysleni.
Freja
16.4.2014 - 14:38
0|0

Mám jednu věcnou :14:
Blbě by se rozeznávalo,co je Háňa a co Dostojevský. :31:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:40
0|0

Cesta do skolnich ucebnic je dlouha.
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:43
0|0

Smazaný uživatel (onlooker) » Freja
Blbě se rozeznává i pozitivum od negativa, pokud jedno chybí, ne? :13:
Freja
16.4.2014 - 14:43
0|0

Tak to jsem naštěstí neviděla. :3:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:44
0|0

Takto to otec vysvetlil tomu diteti

http://www.youtube.com/watch?v=NhvXQAiMR2w

Je to uzasny film od zacatku do konce....
Upraveno: 16.4.2014 - 14:46,  
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:49
0|0

Smazaný uživatel (onlooker) » Smazaný uživatel (ohnivykun)
A k čemu dlouhé komentáře? :13:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:51
0|0

Nechci si znepratelit pismena.A chovat se k nim protekcne.
Freja
16.4.2014 - 14:52
0|0

Freja » Smazaný uživatel (onlooker)
k čemu vůbec komentáře??? :5: :33:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:54
0|0

K něčemu se docela hodí. Se tak na okraj zeptám, je lepší mluvit, nebo poslouchat? :18:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:55
0|0

Smazaný uživatel (onlooker) » Smazaný uživatel (ohnivykun)
To tak trochu smrdí alibismem :10: :12:
Freja
16.4.2014 - 14:57
0|0

Freja » Smazaný uživatel (onlooker)
Jak kdy,jak kdo,jak co.... :4:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 14:58
0|0

...za sebe dodám, jak pro koho
Smazaný uživatel16.4.2014 - 15:04
0|0

Je to asi ucelovy alibismus.
Ale urcite nechci pismena vylozene sikanovat a delat s nima spartakiadu .
Renata9871
16.4.2014 - 15:04
0|0

Renata9871
víte vy co ? někdy se něco stane a jsou v tom emoce a tak to vypustíte do světa jako HROZNEJ průser a za pár dní to vydíte jinak.
Já si dnes taky "hrábla" , stala se mi křivda veliká a poplakala si a volala kamarádce jaká se mi stala strašná věc...a je pár hodin po a už to tak černě nevidím.
Jak kdosi napsal, když nejde o život jde o hovno...

Když to shrnu - nemusí být každý , kdo si postěžuje negativista a věčný bručoun a černohlídec (teď ale nemám na mysli ty věčné skuhraly kteří si v negativním vidění světa celoživotně rochněj)
Někdy prostě černě vidíme věci, události, svět díky momentálním emocím.
Smazaný uživatel16.4.2014 - 15:07
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » Renata9871
Treba kdyz mocovou trubici projde velky ledvinovy kamen.
Nejhur na tom musi byt asi cernoch s dlouhou mocovou trubici.
Háňa
16.4.2014 - 15:51
0|0

Háňa » Renata9871
Přesně tak - prostě ses momentálně cítila hrozně a bylo ti v tu chvíli šumafuk, že je na tom někdo hůř - proč to neprojevit ... proto, že někde na světě trpí někdo hlady ? To je přece kravina :4:
Upraveno: 16.4.2014 - 16:00, Háňa 
šamanka.Janka
16.4.2014 - 17:03
+1|0

šamanka.Janka
tím co mluvíme a myslíme to si přitahujem ho života. takže ta paní v pozdější době zažije to o čem mluvila a malíř to nebude.
Anad
16.4.2014 - 18:49
+1|0

Anad » šamanka.Janka
Řekla jsi to za mě. Do pozitivna to má hodně daleko, bohužel. Ale každý máme svou cestu, své úkoly...
Smazaný uživatel16.4.2014 - 19:24
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » Anad
Ja sve ukoly vzdy na posledni chvili opisoval o prestavce na WC.
Upraveno: 16.4.2014 - 19:25,  
Smazaný uživatel16.4.2014 - 20:44
0|0

Smazaný uživatel (silentium) » Háňa
Myslím, že nikde nebylo řečeno, že NENÍ DOBRÉ spojovat výrazy s rozmanitým významem - bylo ale řečeno, že naše myšlenky a i jejich následné vyslovení je zakládáno do "plánu života", ne snad jako fakt, ale jako podnět určitě...a přání jsou nám velmi zodpovědně plněna :12:... V jakémkoli hnutí mysli toho nakecáme vždy dost, stejně jako při klepnutí kladivem do palce, ale to je o něčem úplně jiném :9:
Proč je sloveso víc než podstatné nebo přídavné jméno? - tu teorii tady rozvádíš už poněkolikáté:
Rozbilo se to / rozbité je to
Hněvá se / má hněv v srdci
Zviditelňuje se/chce být viditelná
atd. :2:
Budd2
16.4.2014 - 20:51
0|0

Budd2 » Freja
Tam,kde je všem jasné o co jde,mi to spojování nevadí.
Ale vadí mi zaměňování významů slov tam,kde to jasné není,protože pak to je fakt těžká domluva :22: :33:
Upraveno: 16.4.2014 - 21:01, Budd2 
Budd2
16.4.2014 - 20:59
0|0

Budd2 » Smazaný uživatel (silentium)
Já bych řekl,že z "tvůrčího" hlediska je důležitější co tím chceš říct,případně emoce kterou vyjadřuješ,ne použitá slova.

Mi napadá,že strašně krásný (pro příklad mix psů,tak ošklivý,až už je zase krásný :6:) a podobná spojení se používají tam,kde se podle čínské filozofie mění kvalita.Přechod z extrémního Jang do Jin nebo naopak.A myslím,že většina tomu tak rozumí,pokud nejde o cizince učícího se česky (chudák :22: :5: )
Upraveno: 16.4.2014 - 21:04, Budd2 
Smazaný uživatel16.4.2014 - 21:01
0|0

Chce to eleganci.

Treba:V tamtom krasnem domecku zijou positivni lidickove.

PS:Budova je sanatorium pro leceni HIV.
Upraveno: 16.4.2014 - 21:04,  
Háňa
16.4.2014 - 21:04
0|0

Háňa » Smazaný uživatel (silentium)
Špatně čteš - bylo to řečeno, respektive napsáno, několikrát.

Neříkám, že je sloveso víc nebo míň, než podstatné jméno - je to něco jiného - podstatné jméno je pro mě název a sloveso popis děje. Podstatná jména nežijí .... koukám, že máš fakt s tím čtením nějakej problém :5:

Jinak, pokud se ti moje teorie nezamlouvají, není nic jednoduššího, než aby ses řídil podle svých - nikdo ti je přece nebere. Samozřejmě, že v diskusi se každý vyjadřuje pouze za sebe, co je ti na tom divného ? :5:
Upraveno: 16.4.2014 - 21:07, Háňa 
Budd2
16.4.2014 - 21:05
0|0

Budd2 » Smazaný uživatel (ohnivykun)
děkuju Ti za příklad extrémního pozitivizmu :44: :5:
Smazaný uživatel16.4.2014 - 21:07
0|0

Smazaný uživatel (ohnivykun) » Háňa
Treba zastreleny jelen lezi.

Podstatne jmeno zde nezije,bylo zastreleno

Zastrelenim podstatneho jmena vzniklo sloveso.
Upraveno: 16.4.2014 - 21:08,  
Smazaný uživatel16.4.2014 - 21:18
0|0

Položil jsem diskusní dotaz a odpovídáš hodnocením mého čtení - já ale nejsem "podmětem" této diskuse :8: .
Anad
16.4.2014 - 21:22
0|0

Anad » Smazaný uživatel (ohnivykun)
Vždyť říkám...každý má svou cestu, a to i když vede přes WC .
Háňa
16.4.2014 - 21:23
0|0

Háňa » Smazaný uživatel (silentium)
Nevidím žádný otazník u tvého příspěvku, jen jeden, ale tam se ptáš na nesmysl, který jsem nenapsala - víc a míň sis vymyslel ty, tak si to vysvětli sám :4: . A žádné hodnocení u mého .... ty asi fakt čteš něco jinýho :5: ... nevadí. Už jsme od tématu

- nehodlám tady řešit tvoje dojmy ..
Upraveno: 16.4.2014 - 21:27, Háňa 
Smazaný uživatel16.4.2014 - 21:30
0|0

OK - jen mi tak teď napadlo, kdo z nás dvou nečte úplně nejlépe...Doplněno: ty Tvé stále dodatečné úpravy a doplňky :45:
Upraveno: 16.4.2014 - 21:31,  
12

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022