Hlavní stránkaBoční panel
23.4.2014 - 23:06 | Freja | |
Pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka. Mimo lidové zvyky se také jedná o druhý největší Satanský svátek. Na tuto noc připadala největší sabat Satanských kultů. Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně sslavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti. Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony oobecně, čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti. |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
23.4.2014 - 23:07 | | | |||
Freja | ||||
Slavíte?A jak? Nebo neslavíte a radši se jdete schovat? |
23.4.2014 - 23:08 | | | |||
Háňa | ||||
Půjdu do skal a řeknu : Horo, horo, otevři se pro člověka poctivýho, a vydej mu málo z bohatství svýho Jinak, není to nic, bez čeho bych nemohla být, ale nic proti tomu. Jako dítě mě bavil víc 1. Máj. Směly jsme k rodičům do práce, svezli nás tam v jeřábu a dali nám balónky zatížené velkými maticemi, aby neuletěly - to mi dávalo víc | ||||
Upraveno: 23.4.2014 - 23:15, Háňa |
23.4.2014 - 23:12 | | | |||
Freja » Háňa | ||||
Chystáš se navštívit sázkovou kancelář? |
23.4.2014 - 23:13 | | | |||
Háňa » Freja | ||||
Ne, půjdu do těch skal, vždyť ti to píšu ... myslím to vážně ... a nebo se alespoň pořádně mrknu po baráku - nějaý pokládek tady cítím už dávno |
23.4.2014 - 23:14 | | | |||
Freja » Háňa | ||||
Tak,původně to tam nebylo....sázková kancelář je možná jistější,než škemrat někde na pískovec ale zas je člověk aspoň v lese |
23.4.2014 - 23:15 | | | |||
Háňa » Freja | ||||
Protože jste hrozně rychlí - však víš, že jsem upravovač ... než mi dojde, co všechno chci napsat, ...... dejte mi pět minut vždycky, a bude to definitivní No právě ... člověk je alespoň v lese | ||||
Upraveno: 24.4.2014 - 9:35, Háňa |
23.4.2014 - 23:25 | | | |||
Mortina | ||||
Kdysi sem se zucastnovala nejakejch tech ohnu...ted uz ne...vlastne si ani nepamatuju, dky naposled? Hm....pro me vlastne den jako kazdej jinej...ale kupodivu nebudu v praci, tak bych asi mela neco podniknout. |
24.4.2014 - 7:26 | | | |||
Anad | ||||
Teda když už jsme u těch tradičních lidových svátků, zeptám se jak je to s těmi poklady. Myslela jsem, že skály s poklady se otevírají o Svatojánské noci zlatým kapradím...ale teď před Velikonoci říkala nějaká osoba v rádiu, že totéž se děje na Velký pátek a teď se dovídám, že i v den pálení čarodějnic...mám v tom trochu chaos. |
24.4.2014 - 8:02 | | | |||
Freja » Anad | ||||
Na Velký pátek a o Svatojánské noci určitě....ale jak je vidět,země má pokladů dost i pro tuhle noc a kdoví jaký další |
24.4.2014 - 8:56 | | | |||
Mysterious » Freja | ||||
V tenhle den je dobré provádět magické rituály, které se splní snadněji, pak ještě na svatojánskou noc. |
24.4.2014 - 9:37 | | | |||
Háňa » Anad | ||||
To chce vyzkoušet obojí a uvidíš, ve který den se ti ta skála otevře ... a nebo nespoléhat na skálu, koukat, hledat a tutově najdeš nějaký poklad každý den Já včera našla .... poupata na kosatcích - vloni totiž nekvetly a já nevěděla proč - ještě jsem to tu na jaře neznala - a teď už vím, že budou fialový | ||||
Upraveno: 24.4.2014 - 9:44, Háňa |
24.4.2014 - 10:37 | | | |||
Freja » Mysterious | ||||
Přemýšlím o nějakým "odhleňovacím" rituálu |
24.4.2014 - 10:57 | | | |||
Mortina » Freja | ||||
Mě pomáhá párek s křenem. Ale musí to hóóóódně pálit...to pak de ven šecko. |
24.4.2014 - 11:45 | | | |||
Anad » Freja | ||||
No tak jo, já jen abych věděla, kdy si nachystat pohorky a batoh |
24.4.2014 - 11:56 | | | |||
Mi povídej, přemýšlím, jestli to bez ATB zvládnu. Ten kašel u mě trvá už 3 týdny. Mám doma květy divizny a dobrý je sléz maurský květy. Potom také eukalyptová silice do aromalampy a vůbec ho pěstovat doma v ložnici, když se odpařují silice listů. Vždycky jsem uvažovala o tisíciletí staré mumiální léčbě. To se v přírodě navrtá zdravý strom, dutina se vykouří dýmem a dovnitř se dávají nemocného nasáklé obvazy z rány nebo prostě to, co je třeba léčit nasáklé výměšky, takže třeba i kapesníky apod. Pak se dutina zacelí včelím voskem. Nemoc vytáhne strom. |
24.4.2014 - 16:01 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Já už dělám generálku koštěte http://www.vendyatelier.cz/image/carodejnicke-koste |
24.4.2014 - 19:27 | | | |||
Curva Cudná Lu | ||||
Čoveče,tu na Moravě se to moc neslaví,teda ne tak jak v Čechách ale já to letos slavit bubu |
24.4.2014 - 21:51 | | | |||
Mitea - Timea | ||||
Ja uz som s Koláckovou prichystaná´..kto sa pridá ?? Přiložený obrázek je viditelný pouze přihlášeným uživatelům. |
25.4.2014 - 8:23 | | | |||
Renata9871 » Freja | ||||
odhlenovací rituál jsem podstoupila nedávno ...stačí vysadit 3B, což jsou 3 bílé jedy - cukr, mléko,bílá mouka (nebo alespoň výrazně omezit) pro mě to sice lehké nebylo (protože jsem závislák na sladkém, kafi s mlíkem a mám ráda pečivo) ale nějaký čásek jsem vydržela a FAKT to funguje - lepší než ATB |
25.4.2014 - 11:08 | | | |||
Freja » Renata9871 | ||||
To je dost blbej rituál na Valpružinu noc ,ale jako rada rozhodně dobrý |
25.4.2014 - 11:10 | | | |||
Freja » Mortina | ||||
Párek....no,tohle já zrovna moc nejim a křen nemám... Asi vyzkouším ten pláč,to je zadara a dneska mám i důvod... |
25.4.2014 - 11:18 | | | |||
Teď jsem se dozvěděla od starých lidí, že za den pro čarodějnice byl důležitý kdysi a všeobecně známý včerejšek Jiřího. Tenkrát na to dbali, aby se nic nedávalo z domu. |
25.4.2014 - 11:20 | | | |||
Freja » Mysterious | ||||
Ještě,že jsem včera nevynesla odpadky |
25.4.2014 - 17:40 | | | |||
Mortina » Freja | ||||
mi napad důvodu proč chceš plakat ale to tu radši nebudu vytahovat. |
25.4.2014 - 18:42 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » Mortina | ||||
Myslíš radostí |
25.4.2014 - 18:51 | | | |||
Budd2 » Mysterious | ||||
Si radši kup rovnou Mumio (Epam) Navrtávat zdravý strom a dávat do něj svinčík je barbarství |
25.4.2014 - 21:31 | | | |||
Mysterious » Budd2 | ||||
Ale to není to, co píšeš. To vím, co je, ale mumiální léčba je naprosto něco jiného. Už dob Paracelsa hermetikové popisují ód jako substanci, která je i ve výměšcích, kterými se dají napustit různé látky a implantovat třeba do stromu. Vlasy a chlupy se implantují např. do kořene léčivé rostliny, která pak léčí tu část těla, z které byly odebrány. |
25.4.2014 - 21:58 | | | |||
Budd2 » Mysterious | ||||
Ale jo,napadlo mě,že to je něco jiného.Ale tohle wůdů se mi vůbec nelíbí. Jestli jsi zahleněná,nemůže za to chudák strom,ale Ty,když do sebe láduješ např. mléčné výrobky nebo lepek. Tím chci říct,že člověk by měl začít řešit příčiny a ne delegovat následky na strom - stejně je to jen dočasné řešení a to ještě jen za určitých podmínek |
25.4.2014 - 22:24 | | | |||
Mysterious » Budd2 | ||||
Tohle bych nedělala kvůli zahlenění, ale kvůli docela jiné vážné nemoci, kde příčina není jasná a vyléčení rovněž. Tato léčba sahá od dob Agrippy,Hippokrata...,Galéna,Magna. Sám Paracelsus tuto celou nauku popsal ve svém díle. Kvůli tomu zpovídal babky kořenářky, katy, cikány. Jsou různé způsoby této léčby a některé jsou krátkodobé a některé dlouhodobé na léta. |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |