Hlavní stránkaBoční panel
27.4.2014 - 21:54 | uno | |
Vkládám příspěvek do kategorie "k zamyšlení", protože tu není kategorie "k nemyšlení" U příležitosti stého výročí narození Hrabala Bohumila (*28.03.1914 - †03.02.1997) jsem v rozhlasovém pořadu věnovanému jeho knize Taneční hodiny pro starší a pokročilé slyšela, že šlo o literární experiment silně inspirovaný surrealismem a automatickou metodou psaní - novela je celá psaná jednou jedinou větou, která se skládá z nejrůznějších pocitů, vzpomínek a asociací, které vypravěči přichází na mysl. Když jsem knihu kdysi četla, moc jsem jí nerozuměla. Také jsem to zkusila psát automaticky - a během krátké chvíle po zavření očí, vypnutí mozku, "zapnutí nemyšlení", se prsty po klávesnici počítače rozběhly samy a ono "nemyšlení" zaznamenaly do písmen ..... "O životě teoretizovat - když jsme ho mohli probrat fakticky prakticky bezprostředně - vedle sebe - proti sobě - sedící - možná i za chůze - stojící - ten život vnější i vnitřní - co proudí kolem nás i v nás - zachytit ho slovy , kterých je na zachycení toho všeho málo, ale fyzická přítomnost pomáhá nevyslovitelné vnímat tak, jako by to bylo vysloveno, předávat si navzájem obrazy a do těch obrazů vstoupit a stát se jejich součástí, cítit teplo i chlad a barvy a hudbu života vnímat všemi smysly bez oněch rušivých slov....nechat kolem kroužit žluté ptáky a motýly s lidskými tvářemi, slyšet na tváři pohlazení větru a vidět ve vzduchu vodu téct....a být spolu...." |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
27.4.2014 - 22:14 | | | |||
šamanka.Janka | ||||
Krásne, jedním slovem bych to pochopila jako bezpodmínečnou lásku. Evidentně psala tvá duše. Co se tyka jinak autonmatického písma, pokud člověk není napojeny na svou duši, nebo na bytosti světla, mohou se napojit různe entity nízkých vibrací. |
27.4.2014 - 22:40 | | | |||
Anad | ||||
Kategorie " k nemyšlení" by mohla být dost zajímavá Ale k tomu co píšeš. Málokdy se mi to podaří nastartovat nějakým příkazem. Stává se mě to většinou při přeplnění emocemi, kdy potřebuju nějak opustit tělo a realitu, a pak sedím třeba do pozdní noci a prsty samy píšou...nazývám to pak úvahami nad něčím a schovávám si to. Je to ta nejpravdivější výpověď o nás samých. Výhoda toho je, že se nějak na papír zformuje něco, co bych neuměla za normálních okolností, tedy za "bdělosti", pojmenovat, natož sepsat. | ||||
Upraveno: 27.4.2014 - 23:04, Anad |
28.4.2014 - 9:08 | | | |||
Freja » Anad | ||||
Si myslím,že takhle nějak sestupuje i Múza... |
28.4.2014 - 14:14 | | | |||
Anad » Freja | ||||
Taky jsem si to říkala, když jsem se nad tím zamyslela. Ale Múza políbí nějak cíleně, vnukne nápad, myšlenku. Tady to psaní je spíš taková ta spontánní zpověď duše. Ona ti diktuje co máš psát, nejde to vůbec přes myšlení. |
28.4.2014 - 14:38 | | | |||
Freja » Anad | ||||
Tak v tom případku asi taky občas píšu automaticky...nevyžádaně. | ||||
Upraveno: 28.4.2014 - 14:39, Freja |
28.4.2014 - 14:45 | | | |||
Smazaný uživatel (alassea) | ||||
28.4.2014 - 14:46 | | | |||
Smazaný uživatel (alassea) » Freja | ||||
takto nejak som tiež napísala všetky básničky takže môj mozog žiadne autorské práva na nemá |
28.4.2014 - 18:47 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » Anad | ||||
Tohle znám ,jen někdy hned nenajdu čím psát ,tak si to dávám do melodie a zvuků. Musí to jít prostě ven |
29.4.2014 - 9:01 | | | |||
uno » šamanka.Janka | ||||
Kdo nebo co je moje duše? |
29.4.2014 - 9:03 | | | |||
uno » Anad | ||||
Příkazem to ani mně nejde. Jen tak si sednu, zavřu oči, odpočítám ..pět..čtyři...tři...dva...jedna....a už to jede. Málokdy, ale o to víc se potom divím, co vzniklo. |
29.4.2014 - 9:08 | | | |||
uno » Anad | ||||
Ano, tak to je. Je vypnutá logika. Musíme se oprostit od všeho toho, co jsme se naučili, že se dělá a dělat má - a že všechno musí být logické a smysluplné....prostě necháme plynout "nemyšlení" a do písmen si ho zaznamenáme. Občas se v tom chaosu objeví něco, co "osloví". |
29.4.2014 - 11:00 | | | |||
uno » Smazaný uživatel (alassea) | ||||
..autorská práva má pravděpodobně centrální mozek lidstva |
29.4.2014 - 11:02 | | | |||
uno » Smazaný uživatel (Libas) | ||||
To je zajímavé. Říká se, že hudba k nám promlouvá... |
29.4.2014 - 14:50 | | | |||
šamanka.Janka » uno | ||||
Napiš mi na email bimbulka.j@seznam.cz |
29.4.2014 - 15:20 | | | |||
Háňa | ||||
Pěkný ... takhle nějak já "přemýšlím" celý život ... stále mi podobné "texty" táhnou hlavou, jenom to nepíšu .... nemám pro koho - mám dojem, že to nikoho nezajímá .. |
29.4.2014 - 21:33 | | | |||
uno » šamanka.Janka | ||||
Děkuji za reakci. On to byl jenom takový můj povzdech.... |
29.4.2014 - 21:36 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Jak to, že nemáš pro koho? Přece je to především určeno pro tebe samou, ty jsi první na řadě, až potom přichází někdo další, koho to může třeba inspirovat, oslovit.... |
29.4.2014 - 23:48 | | | |||
Háňa » uno | ||||
No, to jo, pro mě ... však já o to nepřijdu, když to v sobě mám ... a ostatní ... nevím, nezkoušela jsem ... jen občas, ale když jsem to psala pro jiné, dala jsem tomu hlavu a patu ... ale možná to zkusím, takhle si něco napsat tak, jak mi to jde hlavou, bez úprav | ||||
Upraveno: 29.4.2014 - 23:50, Háňa |
5.5.2014 - 7:28 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Bez hlavy a paty je to ono. To je labyrint, ve kterém se dá hledat Něco z dnešního div(n)ého rána přidám. Den noc světlo tma slunce měsíc hvězdy a my malí nepatrní tančící kankán na hranách mořských vln příbojem zpěněných koupeme se v paprscích mořských řas a hřejeme se odleskem korálů a těl delfínů a velryb, vracíme se zpátky odkud jsme přišli lehcí a plni hřejivých paprsků skutečného života, který nenávratně vyvanul do hlubin věků, hrajeme si sami se sebou, nespoutaní ničím, volní, svobodní, jako alky kroužící nad mořem a zpívající svoji věčnou píseň, píseň, která se věky nezměnila, i my se vracíme do toho zpívajícího ticha, zapomínáme svoji řeč, která už není řečí, je změtí písmen, slov , vět, vracíme se ke zpěvnému mlčení věků.... |
5.5.2014 - 13:07 | | | |||
Freja | ||||
Teď jsem zjistila,jak úžasně relaxační je tzv.intuitivní kresba... Vytáhla jsem starý vodovky a děsně mě to baví... |
6.5.2014 - 18:17 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » uno | ||||
To je hezký a dává to i smysl . To mě tam lezou nesmyslný spojení slov a nebo nějaký divný recepty a vynálezy |
6.5.2014 - 19:15 | | | |||
Háňa » Freja | ||||
Ano - to jo - kresba, tu praktikuju ..... je to relax .... líp vyjádří to, co cítím ... někdy pro mé vnitřní pochody totiž není slov ... ale už jsem dlouho nic nenamalovala ...... | ||||
Upraveno: 6.5.2014 - 19:17, Háňa |
7.5.2014 - 21:32 | | | |||
uno » Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Ale to je přece výzva - najít tam "pozemský" smysl |
7.5.2014 - 21:33 | | | |||
uno » Freja | ||||
Dají se sem vkládat obrázky - podělíš se třeba někdy o některou z "intuicí"? |
7.5.2014 - 21:40 | | | |||
uno » uno | ||||
...no, a tohle mělo ještě automatické básnické pokračování... Delfín na to kouká z vln Zážitků z nás je pln Kroutí hlavou, ocasem mrská, kdyby to uměl, nespokojeností i prská. Co se mi to sem vetřelo za havěť? Tohle vyprodukoval novodobý svět? To se mi nelíbí! řekl sám sobě. Nechci žít s člověkem v téhleté době Do výšky vyskočil a zajel do moře Odplouvám do věků – a vy tu: Žijte v pokoře Potom se vraťte zpět Sami k sobě Nebudete plakat, že žijete Ve špatné době |
7.5.2014 - 21:40 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Proč jsi nenamalovala? |
7.5.2014 - 22:39 | | | |||
Freja » uno | ||||
7.5.2014 - 22:40 | | | |||
Freja » uno | ||||
To bych i mohla,když to vyfotim... |
7.5.2014 - 22:52 | | | |||
Smazaný uživatel (alassea) | ||||
Den noc světlo tma slunce měsíc hvězdy a my malí nepatrní tančící kankán na hranách mořských vln příbojem zpěněných koupeme se v paprscích mořských řas a hřejeme se odleskem korálů a těl delfínů a velryb, vracíme se zpátky odkud jsme přišli lehcí a plni hřejivých paprsků skutečného života, který nenávratně vyvanul do hlubin věků, hrajeme si sami se sebou, nespoutaní ničím, volní, svobodní, jako alky kroužící nad mořem a zpívající svoji věčnou píseň, píseň, která se věky nezměnila, i my se vracíme do toho zpívajícího ticha, zapomínáme svoji řeč, která už není řečí, je změtí písmen, slov , vět, vracíme se ke zpěvnému mlčení věků.... hmmmm,hmmmm,hmmmm a ešte jedno hmmmm |
8.5.2014 - 5:51 | | | |||
Háňa » uno | ||||
Nevím - nezkoumám proč se mi něco chce nebo nechce - prostě to tak je | ||||
Upraveno: 8.5.2014 - 5:51, Háňa |
9.5.2014 - 12:38 | | | |||
Freja » Freja | ||||
býčí energie Přiložený obrázek je viditelný pouze přihlášeným uživatelům. |
9.5.2014 - 12:40 | | | |||
Freja » Freja | ||||
vodní svět Přiložený obrázek je viditelný pouze přihlášeným uživatelům. |
9.5.2014 - 12:41 | | | |||
Freja » Freja | ||||
Přidá někdo něco svého?? |
13.5.2014 - 9:33 | | | |||
uno » Freja | ||||
Pěkné obrázky. |
13.5.2014 - 9:38 | | | |||
uno » Freja | ||||
Pokud někdy "vesmír dá" a dovolí mi namalovat i něco jiného, než to, co jediné zvládám - tj. jednoduché geometrické tvary - přidám. |
13.5.2014 - 9:55 | | | |||
Freja » uno | ||||
No,mě by třeba zajímaly ty jednoduchý geometrický tvary.Všimla jsem si,že to maluje spousta lidí... Já asi nejsem geometrickej typ. |
14.5.2014 - 12:09 | | | |||
uno » Freja | ||||
Nemyslíš ten geometrický tvar - "střed světa" - který se objevuje na různých veřejných místech? Mám dojem, že právě spousta lidí umí jenom tenhle jediný obrazec. |
14.5.2014 - 19:51 | | | |||
Freja » uno | ||||
no,v tom případě teda ZDŮRAZŇUJU,že nejsem geometrickej typ... |
14.5.2014 - 21:54 | | | |||
Budd2 » uno | ||||
světové názory se vyvíjí,zatím máme 3 : 1)geocentrický 2)heliocentrický 3)k....centrický (se musím sám cenzurovat ) | ||||
Upraveno: 14.5.2014 - 21:55, Budd2 |
15.5.2014 - 21:18 | | | |||
uno » Budd2 | ||||
světový názor číslo 3 bych zařadila na první místo |
16.5.2014 - 5:37 | | | |||
movvin » Freja | ||||
Hezký A že je to pěkný relax, viď |
16.5.2014 - 5:38 | | | |||
movvin » uno | ||||
Tak to se mi taky moc líbí Já totiž úplně vidím ten výraz delfína |
16.5.2014 - 7:24 | | | |||
Freja » movvin | ||||
Je,ale teď se k tomu nějak nemůžu přikopnout a dostala jsem za úkol namalovat trauma a pak si s ním povídat |
16.5.2014 - 8:34 | | | |||
Harryeta » Freja | ||||
Chválím!!! To je moc pěkný úkol! | ||||
Upraveno: 16.5.2014 - 8:40, Harryeta |
16.5.2014 - 11:56 | | | |||
Freja » Harryeta | ||||
No,to věřím,že Tobě se to líbí Nechceš mi na to vyložit kartu? |
16.5.2014 - 12:50 | | | |||
Harryeta » Freja | ||||
na co? všechny odpovědi máš v sobě! a karty máš taky! nebuď líná |
16.5.2014 - 13:49 | | | |||
Freja » Harryeta | ||||
Nojo,ale já tam nemám ty pomocný zvížátka...lachtana a rysa a tak |
19.5.2014 - 21:24 | | | |||
uno | ||||
Tahle "automatika" vznikla při poslechu Chopina. Krásná hudba. ..hudba... živá voda pomalu plynoucí...prsty prodírající se klaviaturou jsou jako rybky co z vody skáčou a hebce zajíždějí zpět do hlubin hudby lehce něžně, aby znovu nabyly sílu k dalšímu výboji, z mírných vlnek je najednou bouře hromující a celá hejna ryb se vznášejí vzhůru k obloze, na chvíli se zastaví v mrtvém tichu... a znovu přichází pád do hlubin... ještě pár tónů, kapek osamělých ...a ticho.......... nokturno dechu života |
19.5.2014 - 22:09 | | | |||
Freja » uno | ||||
pěkný...Chopinovo Nocturno miluju... |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |