... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Kdo se na nás podepsal...

7.5.2014 - 7:31uno
...samozřejmě tím nemyslím situaci, kdy jsme si v euforii na koncertě nechali zpěváka podepsat zlatým fixem třeba ruku nebo odhalenou hruď... :5:

Nějaké vlnění nebo co - v těchto svátečních májových dnech se mi už podruhé zdálo o dědovi - a právě on na utváření mého "já" měl velký vliv.

Děda byl v obou světových válkách. Do té první narukoval jako sedmnáctiletý kluk, dostal se s vojskem do Itálie na Piavu. Bratr babičky , devatenáctiletý, tam zahynul.
O tomto úseku života se děda moc nezmiňoval, když už z něj nějaká vzpomínka musela ven, většinou se potom stáhnul do sebe, zadumaně kouřil a měl smutné oči. Ale jenom chvíli. Brzy se "vrátil" zpátky, oči mu zase začaly blýskat, objevily se v nich jiskřičky.
Měla jsem ho hodně ráda, byl to tvrdý chlap, se smyslem pro humor, rozuměl mi. Když jsem za ním přišla se svými starostmi, které mi připadaly neřešitelné, reagoval opravdu svérázně – vyslechnul sice mé fňukání , ale potom zpravidla řekl jen tři slova, která mě vždycky spolehlivě vrátila do normální reality.
(Jak jsem rostla a chápala více a více, došlo mi, že rozlišoval dvě trojsloví – když mi řekl "jdi do prdele" - poznala jsem, že to, čím se zabývám, je opravdu úplná prkotina. On tohle také vyslovoval jiným tónem – takovým podrážděným, než když řekl: "vyser se na to" (to znělo tak nějak laskavěji)- to mělo větší váhu – záležitost se mu nezdála bagatelní, ale ještě nebylo třeba o ní více mluvit, rozvádět ji zbytečnými slovy.)
A po těch úderných slovech následovalo- ...a dojdi nakrmit králíky....a potom přijď, uvařím čaj. Bez ohledu na můj věk do toho čaje vždycky nalil rum. A seděli jsme v křesle u rádia, pili ten čajový rum, poslouchali řeči - nejraději jsem měla neděle, kdy přesně v jednu hodinu odpoledne začala pohádka...

Postupem času jsem pochopila, že hlavně od dědy jsem se naučila odlišovat banální věci, které nejsou třeba donekonečna řešit, od těch podstatných.
Upraveno: 7.5.2014 - 8:01, uno

Příspěvky v diskuzi (27)

Nastavení filtrů a řazení diskuze

Pouze příspěvky uživatele:

Pouze příspěvky obsahující:

Řazení příspěvků:
Čas:
Hodnocení:
Zrušit všechny filtry
Glimmer Man
7.5.2014 - 7:42
0|0

Glimmer Man
Chytré... teď si budem lámat hlavu nad třemi slovy... a my zvědaví nedáme pokoj, dokud se je nedozvíme... :6: :6: :6:
uno
7.5.2014 - 7:47
0|0

uno » Glimmer Man
Děda byl drsný voják.
V pravidlech jsem zahlédla, že se nesmějí používat vulgarismy.
Pokud dostanu od tvůrce pravidel výjimku, slova doplním.
:6:
Glimmer Man
7.5.2014 - 7:51
0|0

Glimmer Man » uno
Tak jsem s ním mluvil a povolení máš... prej to máš dát do uvozovek jako citaci a pak se uvidí. :2: :11:
uno
7.5.2014 - 8:03
0|0

uno » Glimmer Man
Díky za povolení, bez těch slov to nebyla vzpomínka úplná.
(i ve filmu má nahota své místo...)
:5:
Glimmer Man
7.5.2014 - 8:09
0|0

Glimmer Man » uno
Jo, tak to bych uhádnul...

Ale ono tyhle fráze jsou takový zvláštní. Ona spíš není zásluha, když je někdo řekne, ale když je někdo správně pochopí. Což se asi tobě povedlo a proto tě to směrovalo správně. To každej nedovede...
Freja
7.5.2014 - 12:36
0|0

Freja
To je hezký :44:
Na mě asi z velké části babička,ale myslím,že těch rodinných příslušníků bylo víc,takže takhle jednoznačně bych to podat nemohla... :48:
Smazaný uživatel7.5.2014 - 12:43
0|0

Smazaný uživatel (silentium)
Souhlasím s Frejou - moc hezky napsáno a i myšleno. :49:
Mortina
7.5.2014 - 13:02
0|0

Mortina » Freja
Taky nemuzu upe jednoznacne rict...zatim...protoze mam dojem ze kdo mel jakej vliv se da posoudit az kdyz tu ten clovek definitivne neni. :9:
Jinak kdybych mela "jmenovat" tak deda (zemr. 1986), pak nevllastni otec (zemr.1996) a pak jedna dusicka (zemr.2006)...vsichnni muj zivot krome toho, ze jejich byti bylo pro me zasadni, svym odchodem prevratili vzhuru nohama...co bude v 2016 si snad radsi ani nepredstavuju.... :14:
marhon
7.5.2014 - 19:22
0|0

marhon
sem nejdřív podle nadpisu čekala něco v tom smyslu, jakej sem hroznej chudák a jak za všechno můžou ostatní. :5: no, naštěstí mě zvědavost, nebo možná absence diskutujících, donutila si to přečíst. :6:
moc hezký a ještě líp napsaný.
zvláštní, že u nás doma vždycky "vládla" babička. ale když děda umřel, najednou sem věděla, že tou duší domu, byl vždycky děda.
mě dával zas do čaje svojí slivovici. :5: když sem spala v kuchyni, tak děda ráno vstal, rozdělal v kamnech, odešel "do zadu" a když se vrátil, po kuchyni se rozvoněla tahle úžasná slivovice. a já dělala, že spim abych nemusela vstávat. :5:
uno
7.5.2014 - 21:14
0|0

uno » marhon
Co chceš říct tou absencí diskutujících - to jako že kdyby jich bylo víc, tak bys můj geniální příspěvek přehlédla??...safra, nemůžu najít na klávesnici vykřičník, který bych vsadila za ty otazníky... tak tedy ??? a vykřičník.

Babička mi umřela, když mi bylo šest, takže děda zůstal sám a také byl onou duší domu.
Upraveno: 7.5.2014 - 21:49, uno 
uno
7.5.2014 - 21:17
0|0

uno » Freja
Ono to není jednoznačné...

Kdo se na mě podepsal by bylo na pokračování:
- děda byl první, protože se mi o něm zdálo
- rodiče - přes některé výhrady super (zasloužilo by si to rozvést, ale myšlenky jsou momentálně rozptýlené)
- sourozencí - totéž co rodiče
- domácí zvířata -
- učitelé
- sousedé
- první kluk
- druhý kluk
- třetí kluk

no, to by mohlo stačit... zatím
Smazaný uživatel8.5.2014 - 9:38
+1|0

Smazaný uživatel (silentium)
Jak přibývá prožitý čas, tak ubývá "výčitek", které adresujeme někomu za něco z minulosti. Už většinou, po svých prožitcích víme, že to nebyl úmysl ale spíš dobře míněná snaha.... Vedle výčitek jsou v nás i "díky" - postupně jsme poděkovali skoro všem, ale někomu v duchu děkujeme stále a až nyní s údivem zjišťujeme, jak malinký střípek života v nás dokázal zanechat tak hlubokou stopu (když hluboké a každodenní orbě se nic podobného nepovedlo).
Upraveno: 8.5.2014 - 9:39,  
Anad
8.5.2014 - 13:18
0|0

Anad » Smazaný uživatel (silentium)
To jsi napsal moc hezky. Ta formulace o stopách v nás je mi bližší než kdo se na nás podepsal (to zní trochu drsně). Každopádně opravdu výčitek ubývá a díků přibývá skutečně za každý malý střípek, který v nás poskládal dnešní mozaiku. A své díky bych poslala až někam do daleké minulosti, kde jsem se něco naučila, něco málo pochopila, udělala pár kopanců a dostala se až k tomu jaká jsem dnes. :44:
raduza.s
8.5.2014 - 16:44
0|0

raduza.s
První co mně napadlo,když jsem si přečetla název diskuze-KOMUNISTI!! :10: :10:
Ale jinak hezká diskuz,pěkná úvaha :2:
Pithecanthropus erectus
9.5.2014 - 17:32
0|0

Pithecanthropus erectus » raduza.s
to teda není od věci Radúzko...zcela jistě se těch 40 let na většině lidí podepsalo, zdeformovalo myšlení, hodnoty a morálku.
Je samozřejmé, že se na nás od prvopočátku podepsali hlavně všichni naši nejbližší..je jedno jestli v tom pozitivním, nebo negativním smyslu, protože obojí je v absolutní hodnotě pro každého pozitvní. :4:
Upraveno: 9.5.2014 - 17:33, Pithecanthropus erectus 
Renata9871
9.5.2014 - 18:07
0|0

Renata9871
rodiče, učitelé a komunisti
Freja
9.5.2014 - 22:18
+1|0

Freja
Já osobně teda na sobě nijak zvlášť nepociťuju vliv komunistů... :32:
Mitea - Timea
9.5.2014 - 23:35
0|0

Mitea - Timea
Uno.krásna úvaha :44: Zaspomínala som si na svoju babicku,ktorá ma hodne ovplyvnila..
Háňa
11.5.2014 - 15:34
0|0

Háňa
Na mně kdekdo ... ale já to jednoho krásnýho dne všechno vygumovala, a jedu si dál s čistým štítem sama za sebe :6: :15: ... jenom babičku jsem nechala - ta se na mně nepodepsala, ta jen nakreslila kytičku :48: :4:
Upraveno: 11.5.2014 - 15:36, Háňa 
Glimmer Man
12.5.2014 - 8:32
+1|0

Glimmer Man » Háňa
Třebas to vygumovala právě proto, že se na tobě podepsali... Kdyby ses podepsali jinak, nedokázala bys gumovat.
Háňa
12.5.2014 - 22:21
0|0

Háňa » Glimmer Man
Možná - ale myslím, že ne - řekla bych, že schopnost gumovat je ve mně, ne v nich - a má ji každý :4:
Budd2
12.5.2014 - 22:25
0|0

Budd2 » Háňa
ale hoouby vygumovala - to bys teď vůbec nevěděla o čem/o kom je řeč :5:
Upraveno: 12.5.2014 - 22:27, Budd2 
Háňa
12.5.2014 - 22:39
0|0

Háňa » Budd2
zase nepochopil :5: ... ale já mám vygumováno, takže nemám pocit povinnosti ti to vysvětlovat :46:
Budd2
12.5.2014 - 22:44
0|0

Budd2 » Háňa
už Ti věřim :10:
movvin
13.5.2014 - 5:28
0|0

movvin
Jééé to jsi mě taky vrátila do dětských let :11:

Měla jsem taky nádherný vztah s dědou. Ale spíš takový tvořivý. Pořád jsme spolu něco dělali, bral mě spíš jak kluka a mě to vyhovovalo. Nebavilo mě si hrát s panenkama, ale natřít plot nebo naštípat dříví... joo to byly časy :1:
uno
13.5.2014 - 9:48
0|0

uno » movvin
Také jsme to tak s dědou měli.

Když došlo na volbu - vařit nebo štípat dříví - já jako dítě jsem si mohla vybrat první a děda se vždycky potutelně usmíval, protože přesně věděl, co přijde....on bude vařit, já štípat...
ila
14.5.2014 - 15:30
0|0

ila
Babička se na mě podepsala - krásně :41: Bez ní by moje dětství a dospívání bylo mnohem těžší a složitější.

A těm,kteří moc psát neuměli a kazili, co se dalo,jsem snad už odpustila.

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -