Hlavní stránkaBoční panel
18.6.2014 - 9:21 | Freja | |
Našla jsem zajímavý článek http://psychologie.cz/jak-se-rodi-gambler/ Máte nějakou zkušenost ze soužití s gamblerem? Mě napadá,že můj ex popisu typu osobnosti,která je předurčená ke vzniku týhle závislosti vůbec neodpovídá. Ani traumatický dětství,ani sklon k adrenalinovým záležitostem....on prej tím jen kompenzoval pracovní stres ![]() (Kompenzuje dodnes,naštěstí vydělává tolik,že ho ty ztráty zatím finančně neohrožují) |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 9:24 | | | ||
Harryeta | ||||
Moje zkušenost je, že pokud se objevuje takové sebedestruktivní chování, je tam trauma vždy. Všichni jsme na určité úrovni traumatizovaní. A není to o tom, že maminka je alkoholička a otec násilník. Trauma v dětské duši vzniká ve chvíli, kdy má nějakou potřebu a ta není naplněna. Někdy to projde bez následků, ale pokud je to dlouhodobé, vždy se to někde podepíše. ![]() |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 9:39 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
No právě.Všichni jsem na určité úrovni traumatizovaní. Mě to připadá až trochu módní,svalovat všechno na traumata z dětství.To je jako bych si rozložila svůj horskop,našla v něm ty nejhorší aspekty a pak se na ně vymlouvala. Já mám třeba kamarádku,která prožila se svýma dvěma sestrama život s otcem alkoholikem a kriminálníkem. Dvě z holek jsou dneska naprosto suprový,vzorný matky a manželky s celkem úspěšnou kariérou a třetí chlastá.... Jasně,že každý dítě je jiný a každý si svoje trauma zpracovává jiným způsobem,ale ten člověk o kterým mluvím měl dětství harmonický,já jeho rodinný zázemí dobře znám,rodiče se mu věnovali,vyrůstal úplně běžně,od malička hrál fotbal...mám pocit,že tohle se nějak zlomilo až na vysoký... |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 9:47 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
nemyslela jsem to jako svalování...jen jsem reagovala na Tvé hodnoceni "ani traumatický dětství" - protože objektivně ani jedna z nás nemá tucha, co se v jeho duši a energetickým poli ve skutečnosti odehrává... A naše představa o rodinným zázemí a to, co považujeme, že se rodiče dětem věnují, ještě vůbec na energetické úrovni nemusí odpovídat. Pokud se to, jak Ty říkáš, zlomilo až na vysoké, tak to znamená, že v té době se jen objevila příležitost, spouštěč, který otevřel to, co tam už beztak bylo z hlubokého dětství. taktak ![]() | ||||
Upraveno: 18.6.2014 - 9:52, Harryeta |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 9:54 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Tož to máme asi všichni nějakým způsobem našlápnuto na nějakou "pěknou" závislost... ![]() |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 10:01 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
ale my je všichni máme :+) někdo na pozornosti druhých, někdo na masce samostatnosti, někdo na potřebě mít za každou cenu poslední slovo...někdo na alkoholu... není z toho potřeba dělat drama (btw. někdo na tom, dělat ze všeho drama)... jde o to, to jen uvidět a nějak se svým primárním zraněním naložit... někdo na to má, někdo radši chlastá...každej máme svý strategie přežití ![]() |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 10:10 | | | ||
Freja » Harryeta | ||||
Možná je to taky v genech předurčený,jakým způsoběm se člověk s traumatem vyrovnává.Zrovna u opilců je to vidět v rodině často...těžko říct,jestli je to jen okoukaný nebo fakt dědičný ![]() |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 10:38 | | | ||
Harryeta » Freja | ||||
moje verze je, že je více faktorů, že se to nedá říct buď a nebo... všichni toho v sobě máme namíchanýho víc... |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 13:16 | | | ||
10_GOTO_10 | ||||
já to vidím tak, že gambler je ve své podstatě vlastně každej - (nějaké vyjímky budou jistě existovat - já se s nimi, ale zatím nesetkal). Každý z nás totiž v průběhu celého života "hraje a rozhoduje se", protože musí něják reagovat na měnící se okolí - tedy "sází a očekává" nějáký, pro něj pozitivní výsledek. Ten článek se bohužel nezaměřuje na příčiny neúspěchu/selhání člověka/ při hře - tj. v čem mají deficit a proč se nezvládají rozhodovat správně (ty by bylo pro mne zajímavé). Faktickou příčinou neúspěchu "gamblera" je podle mne - (jak jinak ![]() Pokud někomu řeknu, dej mi 100Kč a já Ti vrátím za pět minut zpět 0-60Kč, budete si asi myslet, že se najde málokdo, kdo tuhle nabídku příjme (natož aby ji vyhledával opakovaně ![]() ![]() Míchat gamblerství s hráčskou vášní, tak jak je to v tom člámku, je proto (pro mne) matoucí, spravný hráč zná totiž vždy pravděpodobnost svoji výhry, kterou neustále porovná s rizikem a umí při tom (velmi dobře) pracovat s neurčitost, která mu do těchto úvah zákonitě vstupuje. Takové gamblerství je pak spíše analytický proces založený na statistice, nikoli random kroky typu pokus-omyl. ![]() Takže, pokud Tvuj ex hraje a zatím nijak nekrachuje, vlastně si tím kupuje tu chvilku pohody..a protože si umí spočítat na co ještě má a na co už ne, je to pro něj koníček jako každej jinej - a jako každej jinej koníček může jeho vlastníka povznést, anebo jej také přivést až na dno. | ||||
Upraveno: 18.6.2014 - 13:19, 10_GOTO_10 |
![]() ![]() | 18.6.2014 - 14:00 | | | ||
Freja » 10_GOTO_10 | ||||
A jooo,tak ona je to v podstatě jen taková volnočasová aktivita ![]() Nojo,máš recht,páč některý lidi jsou třeba závislí na posilování,někdo prostě musí jít každej večer běhat... ...jediný co nesedí,je,že z běhání nebo fitka se člověk nevrací s morální kocovinou,strachem,že to praskne a týdenní depresí..... ![]() |
![]() ![]() | 19.6.2014 - 14:24 | | | ||
10_GOTO_10 » Freja | ||||
v (té nejhlubší ![]() PS: možná proto se v hernách podává "alkohol v ceně"...odpadnou zábrany, strach i deprese ![]() Viva LasVegas ![]() https://www.youtube.com/watch?v=ucubLr3ZLbw |
![]() ![]() | 20.6.2014 - 5:33 | | | ||
movvin | ||||
Ten můj si kdysi taky takovým obdobím prošel. A žádné trauma z dětství si nenese. Prostě a jednoduše je hravej a já dodádám jak kotě. A vím po kom to má... po mamince, ta trhá rekordy po internetu v hraní pokru, tedy ne za peníze, ale je taky na tom závislá. Jinak pak přestal, protože uznal, že už to hraničí, že bych ho brzo poslala k šípku, kdyby začal šahat na rodinný rozpočet. No a dnes si občas zahraje karty. |
![]() ![]() | 20.6.2014 - 15:04 | | | ||
Renata9871 » Freja | ||||
ty znáš příběh mé rodiny ? ![]() to je jako u nás.... sice cosi pošramocený máme všechny tři dcery, ale dvě jsme se s tím porovnaly a žijeme relativně normálně a třetí je pablb, průserář, hodně zvláštní matka... ono je totiž strašně lehký říkat - to mám, to dělám atd, protože jsem měla strašný dětství... jenže to měl kdekdo a buď s tím něco děláme, nebo skuhráme a všechny životní průsery na to svedeme... |
![]() ![]() | 22.6.2014 - 14:53 | | | ||
kristinka5 | ||||
Mám ve své blízkosti gamblera.... původní touha byla vyhrát peníze, teď jde o psychickou závislost, když jsme se o tom bavili, říkal, že je to něco, jako droga, s alkoholem se to nedá moc srovnávat - on v té chvíli prožívá okamžik rozkoše, kdy je doslova v rauši - nemusí hrát, ale chce tohle opojení... |
![]() ![]() | 22.6.2014 - 20:21 | | | ||
Mortina | ||||
Co se týče gamblerství, mám mnoho mnoho osobních zkušeností ze všech možnejch úhlů, kromě toho že bych gamblila sama...myslím, že nejde najít "důvod"...on i ten rozptyl charakterů je hodně divokej...vlastně nelze najít snad jedinou věc, kterou by měli zaručeně všichni. ![]() |
![]() | 3.9.2014 - 15:21 | | | ||
Smazaný uživatel (Maly Tajfun) | ||||
Nemusí to být nutně nějaké trauma z dětství.To že někdo má rozvedenou rodinu. Jeho matka je alkoholička a otec je násilník.Není hned člověk do budoucna předurčen pro gamblerství. Záleží na okolí. Jestli má nějaké přátele, jaké přátele, jak se s dětstvím vyrovná, jaká je osobnost, jeho styl života. Tohle všechno člověka k tomu vede. Člověk si tím může doopravdy řešit problémy v praci, stres nebo klidně i vážné onemocnění (V psychologii se tomu říká negativní reakce) Vždyt člověk se k tomu dostane tak snadno a pokud tomu neodolá tak tomu snadno propadne.U hodně lidí taky trvá než si ten problém dokáží připustit. Jinak můžu říct, že pokud máš možnost od takového člověka tak dej ruce pryč. Ikdyž časem přestane s gamblerstvím tak můžu říct snadno se k němu opět vrátí. Samozřejmě existuje možnost s tím člověkem dál žít, ale to znamená hlídání si peněz a spoustu jiných starostí. | ||||
Upraveno: 3.9.2014 - 15:29, |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |