Hlavní stránkaBoční panel
3.7.2014 - 21:46 | uno | |
Může se dění ve světě posunovat bez toho, že by lidi mezi sebou soutěžili? "Je to pět pět", řekl mi kamarád krátce před třetí hodinou odpolední, když jsem vešla do dveří. Hmmm, mluví asi o fotbale, nějaký se teď hraje, matně se mi vybavilo. "Kdo s kým hraje?" zeptala jsem se jenom tak ze slušnosti. Nechápavý pohled: "Noooo, holky přece hrajou". Teď jsem zase nechápala já: "Jaký holky - myslela jsem, že teď hrajou fotbal kluci". Kamarád se zatvářil zhnuseně a obrátil oči "vsloup" (vždycky se říkalo, že oči "vsloup" obracejí jenom ženy, aby tak daly najevo, co si myslí o tom, jak pomalu muži chápou jejich myšlenky – zkráceně: to je ale blbec). "Mluvím o T E N I S E – hrajou přece Kvitová se Šafářovou!" "Aha....to jsem nevěděla, mě tohle soutěžení nebaví." "Jak - nebaví????!! Bez soutěžení by se svět neposunoval dopředu". A strhla se soutěživá výměna našich názorů na tuto věc. Já argumentovala tím, že i bez soutěže by se svět posunoval, existovala by spolupráce bez soutěživosti - předávaly by se myšlenky a společně vybíraly a uváděly v život ty nejlepší tak, aby z nich měli prospěch lidi, kamarád zase argumentoval tím, že takhle to může fungovat jenom v mé hlavě, ale v praxi NIKDY, protože soutěžit se musí, aby byl pohyb nejenom fyzický ale i duševní…..atd…. |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
3.7.2014 - 22:21 | | | |||
Háňa | ||||
...... ber chlapovi soutěžení ..... osobně si myslím, že bez fotbalu a tenisu by se svět posunoval dopředu úplně stejně jako s ním - pokud by ovšem všichni ti, co tak uznávají soutěžení, nedřepěli u televize a šli soutěžit alespoň v něčem užitečném - třeba kdo první okope řádek brambor .... jinak, taky bych si vsadila spíš na tu spolupráci, ale s chlapem bych se o tom nedohadovala, nemá to cenu - oni jsou jinej druh | ||||
Upraveno: 3.7.2014 - 22:22, Háňa |
4.7.2014 - 6:40 | | | |||
Glimmer Man » Háňa | ||||
Chléb a hry... Když se koukneš na moderní fotbalové stadióny, tak se hodně podobaj Koloseu... I v principu. Prostě to patří k věci. Ona jistá soutěživost nás asi opravdu pohání. A ne jenom sportovní. Touha být technologicky lepší než někdo jinej. |
4.7.2014 - 6:58 | | | |||
gucumatz | ||||
Člověk je tvor ješitnej a proto i soutěživej. Snad každej chce být v něčem lepší,než ten druhej. Já teda,jako mladej jsem třeba ve sportu lepší být nechtěl. Proč bych se potil na hřišti,když si můžu doma číst? Ale tím jsem zase byl lepší v tom,že jsem byl sečtělejší. Soutěživej jsem taky nikdy nebyl.Pak jsem ale poznal HÁDACÍ 2 a soutěžl jsem hned. Ale k otázce. Ano,dění ve světě se může posunovat i bez soutěživosti lídí(můj názor),jen to půjde pomaleji. Nejvíc technických novinek vzniklo díky válečným konfliktům a to je taky soutěživost. |
4.7.2014 - 8:30 | | | |||
Pithecanthropus erectus | ||||
...furt to tu nikdo neřekne furt to tu nikdo neřekne..... Za chlapskou soutěživost můžou ženský...od pradávna.Tak jako se ženský zdobí,tak se chlapi před nimi natřásají a soutěž je na světě.Je jedno jestli sport,technika nebo politika.Holt světovej pokrok nosí ženský pod sukněma.... |
4.7.2014 - 9:03 | | | |||
Háňa » Glimmer Man | ||||
Ano, ano, ano ...... platí pro pro všechny muže - nehádám se s nimi a neberu jim to Tati, předjel tě Trabant http://www.youtube.com/watch?v=dSXCYsHJGFU Jenom škoda, když už se soutěží, že je to častěji o tom kdo dřív, než kdo líp ... a pak to podle toho vypadá, ten "rozvoj" | ||||
Upraveno: 4.7.2014 - 9:11, Háňa |
4.7.2014 - 9:30 | | | |||
kolacek » Pithecanthropus erectus | ||||
No tak to pardoooon,jsem se dívala,a žádnej pokrok pod sukněma nemám jestli to nebude tím,že nosím kalhoty |
4.7.2014 - 9:32 | | | |||
Glimmer Man » kolacek | ||||
Kalhoty nebo sukně... to je fuk. Přiložený obrázek je viditelný pouze přihlášeným uživatelům. |
4.7.2014 - 9:35 | | | |||
kolacek » Glimmer Man | ||||
jestli ovládám,to nevím,ale špatně si nežiju |
4.7.2014 - 16:10 | | | |||
10_GOTO_10 | ||||
hmmm...tak já jsem třeba docela soutěživej, ale sport přenosy přitom (vlastně vůbec) nesleduji ..takže třeba ten fotbal jsem zaregistroval jen díky tomu, že to googl dával do banerů . Sportovní fandění, totiž nemá (podle mne) se soutěživostí vůbec nic společného - jde spíš o projev kolektivní soudržnosti za účelem vyvolat si (záměrně či podvědomě) emoce. Soutěživost je to teprve v momentě, kdy dotyčný po tom hřišti běhá a hraje - tedy soutěží Jinak k tomu "posunu" a soutěžení mezi sebou. Z mého pohledu se jedná jen o jednu z mnoha možných způsobů, jak se vyrovnat se selektivními tlaky z okolí(třeba málo zdrojů). Spolupráce může být pak další způsob. No a jestli "je lepší" použít jeden, druhý, další - už pak zaleží jen na konkrétní situaci. |
4.7.2014 - 21:06 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Vzít soutěžení chlapovi - to by mu toho už moc nezůstalo v tom současném světě. Když se kamarádce narodila dvojčata - holka a kluk - kluk samozřejmě musel být první, řekla památnou větu: "Ti chlapi soutěžej, i když jsou ještě připojený k pupeční šňůře". I když by se to dalo vzít i tak, že vlastně už od "přednarození" projevil velkou galanci, když razil cestu. |
4.7.2014 - 21:08 | | | |||
uno » Glimmer Man | ||||
Ale proč touha být lepší? Touha ano - ale vymyslet cokoliv, co usnadní a zlepší život lidský, bez ambicí být lepší. Prostě jen tak, z dobrého srdce. Jo, je to fantasmagorie. Jinak to Koloseum sedí. |
4.7.2014 - 21:13 | | | |||
uno » gucumatz | ||||
Jo ješitnost = soutěživost - něco na tom je. Být lepší než ten druhý - ale v čem lepší, když každý jedinec má jiné kvality a každý do té vesmírné skládačky zapadne i bez toho soutěžení. Sportovní soutěžení až za hranici lidských možností za pomoci různých podpůrných prostředků je už nepřirozené a vymykající se normálnímu rozumu. Spěchat už není kam, spíše by se mělo zpomalit, technických novinek je tolik, že svět je zahlcený - no, svět - lidi jsou zahlcený a nestačí to pobírat. |
4.7.2014 - 21:16 | | | |||
uno » Pithecanthropus erectus | ||||
No jasně, vždycky vedou ti alfa samci, kteří vlastně ani soutěžit nemusí, prostě to z nich vyzařuje samo. A ženským měknou kolena. A ti ostatní samci potom musí vymýšlet, jak oslnit a soutěží a soutěží. |
4.7.2014 - 21:19 | | | |||
uno » 10_GOTO_10 | ||||
Když ono být soutěživej - vždycky v tom konečném výsledku je jeden ze soutěžících smutnej. A to se mi nelíbí. Jsem pro spolupráci! |
4.7.2014 - 21:53 | | | |||
Pithecanthropus erectus » uno | ||||
všichni jsou alfa samci....teda kromě těch,co jsou beta ( a tu si nejsem jist jestli samci nebo samičky, ale 4 procenta už výsledek nezvrátí.. |
4.7.2014 - 21:59 | | | |||
Ale někteří jsou alfa navenek hodně viditelní, zatímco ti ostatní to tutlají - a jako alfa se projeví, až když se jim chce |
4.7.2014 - 22:05 | | | |||
každýmu se chce, když se objeví ženská.. příklad: chlapi čutají fotbálek, nebo pinkají voliš....nikde nikdo, jen ti chlapi....v okamžiku., kdy třeba jen projde ženská, tak s tou hrou mohou rovnou na olympiádu...... to je onen přírodní princip, bez jakýhokoliv filozofování, tohle funguje naprosto spontánně a spolehlivě |
4.7.2014 - 22:09 | | | |||
Hmmmm, budu se muset zamyslet nad tím, jestli je se mnou všechno v pořádku. Jestli nejsem náhodou chlap. Protože když se projdu kolem čutajících nebo pinakjících chlapů....tak se mi nezdá, že by se jejich hra nějak výrazně změnila k lepšímu. Tempo je stejný, vole přihraj říkají taky stejně, góly nepadají.... |
4.7.2014 - 22:10 | | | |||
hele a víš jistě jestli to nejsou ti Beta? |
4.7.2014 - 22:20 | | | |||
No - dvanáct beta na jednom kurtu....to si myslím, že se moc často přihodit nemůže....na vsi |
4.7.2014 - 22:22 | | | |||
pak je ještě jedna možnost...jdeš kolem v gumclách , šátkem na hlavě a s vědrem v ruce. |
4.7.2014 - 22:32 | | | |||
Vědro nosím zásadně na hlavě - prospívá to páteři |
4.7.2014 - 22:35 | | | |||
pokud z poza plotu kouká jen to vědro, tak jsme doma..... |
5.7.2014 - 14:07 | | | |||
10_GOTO_10 » uno | ||||
jakože je smutnej když prohraje?? ..ale to už záleží čistě na tom, jak celou situaci sám bere, ne? např. může si říct, že "prohrál" (a nestojí za nic), anebo také, že si dobře "zasoutěžil" a skončil na krásném druhém místě ..zatímco ten co "vyhrál" je nakonec předposlední Jinak, ta spolupráce je taky super - spojit se s dalšíma lidma a získat tím výhodu nad oponentem |
7.7.2014 - 15:19 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Pithecanthropus erectus | ||||
Proč ze soutěživosti vynecháváš nás, ženské? Není to diskriminace? |
7.7.2014 - 15:40 | | | |||
Pithecanthropus erectus » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
..nevynechávám....jen nemůžu mluvit za ně.... Tak ven s tím...a´t víme co posouvá dopředu ženský.... |
7.7.2014 - 15:48 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Pithecanthropus erectus | ||||
Osobně s tím soutěžením valné zkušenosti nemám /asi i proto, že už jsem vyhrála, co se dalo/ ale vím jen tolik, že je hafo ženských, které mydlí třeba počítačové hry jak o život a to je stejná kategorie nebo ne? |
7.7.2014 - 16:08 | | | |||
i kdepak...tohle není soutěžení, to je na léčbu..... |
8.7.2014 - 9:21 | | | |||
movvin | ||||
Ono je na obojím trochu pravdy. Chlapi pokud něco funguje, tak nemají potřebu to měnit. Takže k tomu aby se něco někam posunulo a zlešilo je tlačí nespokojené ženy. No a pokud chlap dotlačen něco takového zlepší, tak jiný od vedle to musí mít ještě lepší.. ta soutěživost |
8.7.2014 - 9:38 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » movvin | ||||
Přesně tak. Ono hlavně u soutěživosti, jako u všeho je potřeba jedno - zdravá míra....někdy je těžko se na ní shodnout. Jak se říká: "Každá liška chválí svůj ocas" P.S. Prosím lišáky, aby se zdrželi komentů | ||||
Upraveno: 8.7.2014 - 9:38, |
8.7.2014 - 9:43 | | | |||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Zdržuju se komentů. |
8.7.2014 - 9:46 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Glimmer Man | ||||
Stačí jen k tomu rčení...jinak každý názor je vítán |
8.7.2014 - 10:09 | | | |||
uno » 10_GOTO_10 | ||||
Líbilo se mi, jak jedna maminka říkala, že její synek je zvláštní. Hraje s klukama fotbal, prožívá hru silně, a ať dá někdo gól, nebo gól dostane, on se vždycky raduje. Jednoduše radost ze hry, z pohybu, ze společnosti kamarádů. Tak by to mělo v životě lidském být. |
8.7.2014 - 10:19 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » uno | ||||
hm, ale to je tak trošinku sci-fi...bohužel |
8.7.2014 - 10:21 | | | |||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Pokud to tak má něčí synek, tak to už není sci-fi. |
8.7.2014 - 10:24 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Glimmer Man | ||||
Jo to je pravda. Všechno začíná myšlenkou |
8.7.2014 - 11:14 | | | |||
a vzorem rodičů.... |
8.7.2014 - 15:42 | | | |||
juditadurynska | ||||
No, asi je očekávána odpověď :Ano, pokrok je možný bez toho, že by lidé mezi sebou soutěžili, soupeřili. Celý dosavadní vývoj lidstva v jakékoli oblasti svědčí o opaku. Co se týká mužského a ženského principu vnímání, víceméně se shoduju s Čapkem a jeho chápáním. Mužský princip: dobyvatelský (doplňte si každý sám pro sebe, co vše s tím souvisí), ženský princip:ochranitelský. Řekla bych, že posuny k opačnému pricipu jsou spíše výjimkou. |
8.7.2014 - 15:44 | | | |||
juditadurynska » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Myslím, že všechno ne. |
8.7.2014 - 16:01 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » juditadurynska | ||||
Hm, já tedy nevím....v mém případě ano |
8.7.2014 - 16:48 | | | |||
juditadurynska » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Ty jsi určitě přemýšlivá bytost!! |
8.7.2014 - 18:02 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » juditadurynska | ||||
Máš ohromný postřeh |