Hlavní stránkaBoční panel
8.7.2014 - 11:40 | Harryeta | |
KARTA PRO DNEŠNÍ DEN: 8. července 2014 LAKOMEC Čtyřka Duhy kolem nás staví zdi a my se radujeme, že máme kam ukrýt poklady. Zalezeme si do skrýše, kam za námi nikdo nemůže a tam přebíráme své drahocennosti. Máme jich tolik, že když se jimi ozdobíme, vypadáme jak strašáci. Čím vyšší jsou naše zdi, tím více věříme tomu, že sami sebe a své poklady musíme chránit. Čím vyšší jsou zdi, tím jsme osamělejší a odstřižení od okolního světa. Lakomec není jen ten, kdo lpí na svých statcích a ze strachu, že sám nebude mít dost, nechce se o nic dělit. Lakomec je ten, kdo nechce sdílet ani radost ze svých pokladů. Trestá sebe i své blízké tím, že odmítá ukazovat, kým ve skutečnosti je a co cítí. Zavře se ve své ulitě sebelítosti a vzdoruje jakémukoliv kontaktu. Dnes se objeví nejedna příležitost vejít do kontaktu s naší lítostivou a vzdorovitou částí, která ze strachu, že by byla jakýmkoliv způsobem odmítnuta, raději předstírá nezájem. Val, za kterým se schováváme, nás možná dočasně ochrání, ale každopádně zabrání jakémukoliv přísunu léčivé energie v podobě kontaktů s našimi blízkými a sdílení radosti i smutku. Představa, že si sami se svými poklady vystačíme, je iluze, kterou nejvíce zraňujeme sami sebe. Dovolme si proto dnes odložit své obrany i strnulost. Opatrně vykoukněme zpoza našich osobních hradeb a zamávejme přátelům a blízkým, kteří čekají, až si jich všimneme a přestaneme je odmítat. Pěkný den. |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
8.7.2014 - 12:12 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Panejo, chudák introvert...není to vlastně jen takový lakomec? |
8.7.2014 - 12:39 | | | |||
Freja | ||||
...a nejhorší lakomci se nerozdělí ani o tabák |
8.7.2014 - 12:43 | | | |||
Glimmer Man » Freja | ||||
Hele, tohle chápu... i já jako nekuřák ctím tradici, že kouřit má každej za svý. Taky bych si nekupoval vybranej tabák, aby to pak kouřil kdejakej výhul a ani to neuměl ocenit. |
8.7.2014 - 12:43 | | | |||
Pithecanthropus erectus » Freja | ||||
...natož o ženskou.... |
8.7.2014 - 12:49 | | | |||
Freja » Glimmer Man | ||||
..kdejakej výhul??? To pár lidí potěší... Já si jen vzpomněla,že se tak Haryetka v určitý chvíli sama nazvala |
8.7.2014 - 12:50 | | | |||
Freja » Pithecanthropus erectus | ||||
...a ještě o zubní kartáček |
8.7.2014 - 12:55 | | | |||
Glimmer Man » Freja | ||||
Ti mám někdy pocit, že někteří pálej jen ze zvyku nebo závislosti, že už jim to ani nechutná. To by mě nebavilo. Já se třeba cpu pořád sladkostma a pořád mi to chutná a velice si užívám každej zákusek nebo čokoládu. A taky se nerad dělím. Klidně ale koupím dva, jen nemám rád, když se uždibuje z mýho. |
8.7.2014 - 14:25 | | | |||
Harryeta » Freja | ||||
Tabák nedám!!! |
8.7.2014 - 14:28 | | | |||
Harryeta » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
záleží na vnitřní motivaci...pokud je introvertnost (introvence? jaký se správný význam?) únik od kontaktů a cítění emocí, pak ano.. pokud má introvert na vahách: mohu jít do sebe, stejně jako mohu se ukázat, pak je to v pořádku... |
8.7.2014 - 14:56 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Harryeta | ||||
Na motivaci? K tomu, jaké má člověk povahové rysy a nebo resp. o tom jaké má povahové rysy, o tom rozhoduje jeho motivace? Čí motivace? Pokud je někdo svým založením optimista nebo pesimista, k tomu se rozhodl? Může vědomě pracovat na nějakém posunu, ale bude ten posun ku prospěchu? Jsou introverti horší či lepší než extroverti? A kdo si to troufne říct? Jsou to odlišní lidé, ale to nevylučuje jejich vzájemný respekt ne? |
8.7.2014 - 14:58 | | | |||
Freja » Harryeta | ||||
Myslím,že introverze.... | ||||
Upraveno: 8.7.2014 - 14:58, Freja |
8.7.2014 - 15:02 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Freja | ||||
No ta "introvence" to už se tváří jak diagnóza nebo snad nadávka |
8.7.2014 - 15:28 | | | |||
juditadurynska » Glimmer Man | ||||
Člověče, ty musíš mít dobrý metabolismus, nevypadáš..... |
8.7.2014 - 15:34 | | | |||
Glimmer Man » juditadurynska | ||||
Tak... taky už mi ale za poslední roky přibejvá, ale to je tím, že mi ubylo pohybu. A taky si myslím, že hlavní je nikdy nehladovět a pořád se cpát - tělo pak nemá potřebu ukládat. A do třetice je dobrý se taky řídit tím, že když to nestojí za to, tak nespolknu... |
10.7.2014 - 11:39 | | | |||
Budd2 » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Já bych se nedíval na povahové rysy jako na něco neměnného.To,čemu říkáme povaha, není nic víc než jakýsi soubor vzorců chování.Ty můžeme doplňovat o další,nebo taky upouštět od nepotřebných.To,že s nimi pracujeme,vědomě či podvědomě,je fakt.A další fakt je,že je to námi ovlivnitelné.Záleží na naší vůli jestli to dělat chceme nebo ne.A abychom nějakou změnu chtěli,k tomu musíme mít motivaci. Jestli budeme mít k někomu respekt je jen na nás.Určujeme si to podle vlastních měřítek.I ty se samozřejmě mohou měnit. Psychika je dynamická a jen když ji tak budeme chápat,máme šanci "být v obraze".To ale bez otevřenosti nejde.Otevřeností myslím schopnost přijmout jako možnost i jiný názor (nebo třeba model chování) který nemusí být stejný jako náš.No a kdo to tak dělá,nemusí už řešit otázku respektu | ||||
Upraveno: 10.7.2014 - 13:46, Budd2 |
10.7.2014 - 12:29 | | | |||
Harryeta » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
otázka, co si každá představujeme pod povahovými rysy... jak už řekl Budd2, i já je vnímám jako nějaký soubor osvojeného chování a vlastně kdybych měla být opravdu konkrétní, tak spíše jako strategie emočního přežití... Nevěřím na náhodná založení. Záleží pouze na úhlu pohledu, já se na to dívám z úhlu pohledu primárních zranění a charakterových struktur, někdo jiný z úhlu pohledu rozdělení na introverty, extroverty, pesimisty a podobně. Nikdy bych si nedovolila říci, že něco je lepší než jiné. Je to prostě jen rozmanité. Ovšem otázka zněla: Panejo, chudák introvert...není to vlastně jen takový lakomec? A já znova odpovídám: Pokud je někdo používá masku introverze jako útěk před blízkostí a kontaktem s druhými, před ukázáním emocí či strachem před emocemi někoho druhého, pokud introverzi používá jako únik před jakýmkoliv emočním nepohodlím, pokud nemá jinou volbu a jediná možnost, jak v tu chvíli emočně přežít je únik do sebe, pak ano, v duchu této karty, se chová jako lakomec. Není to dobře nebo špatně, koneckonců každý máme své strategie, když se cítíme ohroženi - někdo se stáhne, někdo útočí, někdo zmrzne a dělá, že neexistuje... Moje povídání ke kartě Lakomec není útok na introverty, je o inspiraci, že pokud nemáme volbu a musíme opakovat pořád jeden typ vzorce chování, stojí za prozkoumání, co tím schováváme a před čím se neustále bráníme... |
10.7.2014 - 13:29 | | | |||
Freja » Budd2 | ||||
...mimochodem,proměna introverta na extroverta není nic neobvyklýho... |
10.7.2014 - 13:39 | | | |||
Budd2 » Freja | ||||
miluju samolepky asi nejlíp by můj názor vyjádřilo tričko s potiskem : vpředu Introvet,vzadu Extrovert (nebo naopak,to je fuk ) |
10.7.2014 - 13:49 | | | |||
Freja » Budd2 | ||||
Jo,to může bejt....momentálně introvertně naladěnej extrovert to tričko by mělo mít z obou stran stejný výstřih,aby se dalo otáčet |
10.7.2014 - 13:52 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Budd2 | ||||
Respektuji a částečně souhlasím. Tričénko je k mání a myslím, že je jen málo skutečných a vyhraněných intro nebo extro.... Přiložený obrázek je viditelný pouze přihlášeným uživatelům. |
10.7.2014 - 13:53 | | | |||
Freja » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
10.7.2014 - 13:53 | | | |||
Smazaný uživatel (ngeru) » Harryeta | ||||
Shrnu to do jedné věty. O "útoku" není řeč, o nějaké masce už vůbec ne, volbu máme vždycky a nechápu, proč by člověk nemohl opakovat pořád jeden typ vzorce chování, když je v tom spokojený..... |
10.7.2014 - 14:12 | | | |||
Budd2 » Freja | ||||
Pro mě za mě....JÁ ho na zádech vytahaný mít nebudu | ||||
Upraveno: 10.7.2014 - 14:22, Budd2 |
10.7.2014 - 14:21 | | | |||
Dobrý,ale zbytečně dlouhý nápis A s čím částečně nesouhlasíš ? |
10.7.2014 - 14:37 | | | |||
Tak třeba od nepotřebného se dá upouštět, ale některé vzorce se myslím dají měnit jen obtížně. I s přispěním vůle je to někdy skoro neměnné. A v neposlední řadě, proč by člověk měnil svůj přístup k životu, když mu vyhovuje? Kvůli vzorcům někoho jiného? |
10.7.2014 - 14:48 | | | |||
V tom nevidím rozpor.Píšu,že abys chtěla něco měnit,potřebuješ motivaci.A když jsi ve stávajícím spokojená,motivaci prostě nemáš.To je nejjasněji vidět třeba u kuřáků nebo alkoholiků - sice můžou říkat,že přestanou,ale vnitřní nastavení je jiné.Pokud něco nezmění v něm,můžou přestávat až do smrti.To pro příklad,platí to i v mnoha jiných věcech,které běžně děláme všichni... |
10.7.2014 - 14:57 | | | |||
Jasně, nemusí se jednat o závislost na cigaretách a alko. Podívej se třeba na otylé. Páreček vychová potěr a koloběh začíná Proti tomu je jeden introvert prd |
10.7.2014 - 15:12 | | | |||
To se zas vracíme zpátky k modelům chování - ale stačí si uvědomit,co je na nich špatně a že je nutně nemusíme přebírat.Konec koloběhu Ale uznávám,že u malého dítěte je tahle možnost minimální.Proto se to s námi táhne ještě hodně dlouho.A často nás až někdo cizí musí upozornit,jakou blbost děláme - je totiž tak zažitá,že jí už bereme jako úplně normální,nebo dokonce hledáme chybu jinde. Jak jsem pochopil,s tímhle pracuje Harryeta a mohla by o tom jistě dlouze povídat | ||||
Upraveno: 10.7.2014 - 15:22, Budd2 |
10.7.2014 - 15:28 | | | |||
Harryeta » Budd2 | ||||
Něco na ten způsob... |
10.7.2014 - 15:31 | | | |||
Budd2 » Harryeta | ||||
A Ty odkud pocházíš ? Přemýšlím,v které zemi se na znamení souhlasu plazí jazyk | ||||
Upraveno: 10.7.2014 - 15:35, Budd2 |
10.7.2014 - 15:39 | | | |||
Harryeta » Budd2 | ||||
Je to vlastně velmi vřelé a zranitelné odhalení sebe sama |
10.7.2014 - 15:46 | | | |||
Budd2 » Harryeta | ||||
toho si cením |
11.7.2014 - 20:54 | | | |||
Pithecanthropus erectus » Budd2 | ||||
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |