... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Blog

Hlavní stránkaBoční panel

8. ledna 2018 - PROŽÍVÁNÍ

8.1.2018|Harryeta|Osho Zen karta na každý den

Obrázek k článku

KARTA PRO DNEŠNÍ DEN: 8. ledna 2018
PROŽÍVÁNÍ
 
Cokoliv potlačovat škodí. Neprojevené emoce, obavy, přání a potřeby se plíživě proměňují v toxický odpad, který se v nás ukládá. Čím více ho je, tím větší energii a úsilí nás stojí jej držet v dostatečné vzdálenosti od našeho vědomí, a tím více se cítíme frustrovaní, vyčerpaní a izolovaní.
 
Trojka Ohně symbolizuje naše potřeby a obzvlášť dnes nás inspiruje, abychom dali průchod všemu, co chce ven. Objeví se nejedna příležitost prozkoumat, jaké jsou naše „důvody“ a mechanismy, které používáme, když se snažíme vyhnout sami sobě a potlačit své projevy. Je jedno, jestli mají podobu razantní disciplíny nebo plíživého odkládání, účinky jsou katastrofální, protože to, co je uloženo na později, nikam nemizí. To, že s tímto obsahem momentálně nejsme v kontaktu neznamená, že uvnitř nás není. Naopak, městná se, bublá a jednoho dne se vyvalí ven. A protože se mu odmítáme věnovat, tak sami netušíme, v co se za tu dobu proměnil a co tuhle emoční explozi odstartuje.
 
Buďme obzvláště obezřetní, až se dnes zapleteme do vysvětlování, že něco nemůžeme nebo naopak musíme. Bude to totiž důkaz, že jsme opět ze strachu dali přednost před vlastními pocity a potřebami něčemu bezpečnějšímu. Zdánlivě to vypadá bohulibě, abychom někomu neublížili, raději mlčíme; místo toho, abychom si dopřáli odpočinek, raději něco děláme; místo času pro sebe jej překotně věnujeme někomu nebo něčemu jinému.
 
Dlouhodobé odkládání a nevěnování dostatečné pozornosti tomu, co je pro nás důležité, za nechává nahořklou pachuť a vytváří plíživou dlouhodobou frustraci. Pamatujme, že nemusíme své potřeby za každou cenu naplnit, ale vždy bychom je měli alespoň pojmenovat a dát jim alespoň pár minut vědomého času.
 
Pěkný den.
 
Zobrazeno: 693 ×diskuze (0)

Také můžete...

Napsat článek

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -