Hlavní stránkaBoční panel
3.6.2014 - 21:36 | uno | |
Jak si představujete ´dobrovolnou skromnost´? DramaQueen založila diskusi Kam spějeme?. V souvislosti s ní jsem se zamyslela právě nad "dobrovolnou skromností". Kdyby ji dokázala přijmout ta část lidstva, která žije v nadbytku, byl by to možná zase malý krok k tomu, aby společnost pokročila i duchovně a nepřibývalo stále více lidí, kteří jsou z "běhu života" na zemi nešťastní. |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
Celkem stránek: 2 | ||||
12 |
3.6.2014 - 23:34 | | | |||
Miki | ||||
Něco jako vize komunismu? |
4.6.2014 - 7:56 | | | |||
Glimmer Man | ||||
Tady přemejšlím nad tím, jak by to vypadalo, kdyby to ti "nadbytkáři" fakt udělali. Ale vlastně ani nevím, jak by to měli udělat. Aby společnost pokročila duchovně nebo ubejvání nespokojených s během života, to podle mě nesouvisí s nadbytkem. To je v kebulích... Kde je sociální inteligence srovnatelná s hodnotami zelených a tvrdých hlenů na chodníku, tam s tím nic nenaděláš, ani když tomu dáš nadbytek a nebo tomu všechno sebereš. Nicméně souhlasil jsem s prezidentským kandidátem Franzem, když říkal, že krize není ekonomická, ale morální. To je podle mě pravda. Ekonomická přichází jen jako následek. A taky částečně i jako živitel příčiny. Trochu taky bludnej kruh... Chybí spravedlnost - útočník nebo zloděj má lidský práva větší než okradenej nebo zrubanej. To je pak ta frustrace. Když na tebe naskáče banda s nožema a jednoho s nich odděláš, tak jsi to ty, kdo má problém... A tenhle princip je všude. Vytisknout si pětistovku - dostaneš 10 let (příklad), nakradeš miliony a pro nedostatek důkazů (i když je to jasný jak facka nebo hodně divný) nedostaneš nic nebo při troše smůly podmínku. Tohle pak slušný lidi seje... Ale skromností se to právě napravit nedá. A teď k tomu jak by ji měli ti, kdož jsou v nadbytku přijmout. Nadbytek odevzdat a dál se mu bránit? To podle mě nic nezmění... Příklad: vůči běžnýmu vesnickým afričanovi si já žiju v nadbytku. Takže všechno co mám navíc mu dám a budu dávat až do chvíle, kdy to nastavím tak, že budu mít jen to, co potřebuju. Co se stane potom? Já budu žít v dokonalý harmonii a ten afričan zatím všechno co dostal spotřeboval a teď bude zase padat hlady. O co bude na světě líp? No a jak si představuju dobrovolnou skromnost? Přemýšlím... a vlastně nevím jak to pojmout. Tak počkám na debatu. |
4.6.2014 - 8:07 | | | |||
Freja | ||||
Dokážu si představit,že jednoho dne to nebude DOBROVOLNÁ skromnost,ale nutnost.Až bude planeta natolik zplundrovaná,že bude potřeba se uskromnit tak,aby člověk vytvářel minimální ekologickou stopu....Pak se možná lidi budou divit,že jim stačí v rodině jedno auto nebo vůbec žádný,protože se přeci dá všude dojet vlakem a zbytek už člověk doběhne nebo dojede kolmo ,že není nutný mít narvaný mražáky mrtvýma zvířátkama,protože k vytvoření plnohodnotnýho oběda pro celou rodinu stačí třebas i trochu zeleniny s kouskem rostlinný bílkoviny.....že se dá v jedněch botách odchodit klidně dvě sezóny a pod... ...no a Freja si třeba dá o čtyři fornetti míň,když to jinak nepude (dobrovolně a bez namáčení) |
4.6.2014 - 8:16 | | | |||
Glimmer Man » Freja | ||||
No jo, ale když na to kouknem jinak, zjistíme, že podle tvý teorie přijde o práci hodně lidí v automobilkách a návazných odvětvích, a skoro všichni lidi v živočišný výrobě. Ve společnosti vznikne frustrace z přecpaných vlaků. Výrobci a prodejci mrazáků půjdou taky na buben, stejně tak výrobci a prodejci v obuvnictví a módě. Vznikne tak hluboká krize, že vyústí v totální chaos a ještě větší prohloubení problému... Ale teda nevím... jezdit vlakem a cpát se jenom zeleninou... to by teda u mě osobně byla taková frustrace, že si to raději ani nepředstavuju. Ale plnej mražák nemám. Raději kupuju čerstvý. Ale s botama máš pravdu... jen je třeba mít štěstí na boty, který vydržej dvě sezóny. |
4.6.2014 - 8:27 | | | |||
Freja » Glimmer Man | ||||
Ale... To snad ne.Jednak se ta pracovní síla může přesunou právě třeba do těch potřebných odvětví,jen jak bude nutnost,tak se určitě ukáže ,že to jde a že práce je dost pro každýho. Pokud se naučíme využívat tzv.volnou energii,můžou se objevit nové,průmyslopvě využitelné technologie,který zaměstají spoustu lidí... A co týče těch bot,tak dva roky je záruka,to prostě klapnout musí P.S. Já vlaky miluju a zeleninu taky To jsou pro mě malý radosti a vůbec nechápu,jak můžou v někom vzbuzovat frustraci. |
4.6.2014 - 8:39 | | | |||
Tak to nevím, jestli by se to vyrovnalo 1:1. Navíc říkáš "do jinýho". A právě není jasný do jakýho... jestli se právě nějaký najde. Boty - dva roky záruka. Hele, koupil jsem si boty za 150 v albertu, a když jsem v nich o pedál přelomil podrážku a pak je natrhnul sekerou, kterou jsem si zavadil o botu, tak by mi prostě bylo blbý je reklamovat. Tady to beru, že to jsou boty na sezónu. Ale když jsem si koupil Geoxy před asi 8 lety, tehdá asi za 2500, tak je mám dodnes, jediný boty, který jakž tak vydržely celý ty léta a odešly na prochozenou podrážku. To se mi nikdy předtím nestalo, že bych zažil prochozenou podrážku. A taky jsem v nich odchodil pár dovolených, včetně náročné Sicílie, v popelu Etny a síře Vulcana. Ale co nemám rád je taky takový to "móda nade vše". Za to hudruju ženu, že si kupuje boty, který se jí líbí a ladí, místo toho, aby jí sedly. Když já kupuju boty, tak to je trápení. Trvalo mi asi měsíc, než jsem nějaký vybral. Ale teď to je pohoda... a snad vydžej víc než dva roky. |
4.6.2014 - 8:48 | | | |||
No...my,co chodíme ponejvíc pěšky, se halt musíme zajímat spíš o to,jestli se v těch botách dá vůbec někam dojít,než jestli ladí ,což mi připomíná,že se mi taky škubou moje letní botičky,měla bych je asi poslat k ševci - to už si taky spousta lidí odvykla,spravovat boty a oblečení. Si pamatuju ,jak jsme za komoušů tahali ty pytle krásných moderních hadrů ze Západu,kde byly paničky líný i pozašít dírku,natož třeba vyměnit zip...no a tady už je to dneska stejný |
4.6.2014 - 8:55 | | | |||
To mi připomíná, že si musím koupit boty na turistiku, abych na těch pastvinách nešel s úplně novejma a nebo za sociála s oněma naseklejma botama z alberta. A zrovna boty mi připomněly asi jednu definici skutečný skromnosti. Tj. ne falešná skromnost a ne marnost. Takže koupit si kvalitní boty, ale ne uměle nadhodnocené. Falešná skromnost zde není na místě. Nejsem tak bohatej, abych si kupoval boty každej půlrok. |
4.6.2014 - 8:58 | | | |||
Si pamatuju z dětství jednoho klučinu,co běhal v zimě v létě v jedněch kopačkách |
4.6.2014 - 9:01 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » Glimmer Man | ||||
Tak to já mívala prochozenou podrážku pravideně :-) bota vypadala nahoře zachovale ale chodils skoro naboso . To a teď je to i moda a můžeš si takový boty koupit za drahej peníz . Jinak pojem dobrovolná skromnost je kravina . Člověk má snahu splnit si co nejlíp svoje potřeby .A někdo holt dost potřebuje . |
4.6.2014 - 10:05 | | | |||
Freja » Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Cože??? Prochozený boty za drahej peníz? |
4.6.2014 - 10:15 | | | |||
Mysterious » Smazaný uživatel (Libas) | ||||
Můj syn měl vždy drahé značkové botasky, v kterých chodil celý rok a neobul jiné. No ale potom to tak vypadalo. Vždycky podélné prasknutí na boku nad podrážkou. Ono ty boty ze sportovních značkových prodejen také prd vydrží, i když jsou kožené. Mě boty vydrží roky a to je mám ze sekáče. |
4.6.2014 - 10:47 | | | |||
Budd2 » Mysterious | ||||
Jo,kožené - ale jen část,podrážka je z mizerného plastu Kolega v práci je zatíženej na značky,v tomhle případě na nejmenovanou tříproužkovou. Koupil si trekové!! boty a po půlroce mu praskla podrážka.Chodil v nich ponejvíc ve městě,v horách tuším botky vůbec nebyly. Reklamace ? Chacháá...neuznáváme,moc jste v nich chodil .Za 2500,- v akční slevě - no nekupte to | ||||
Upraveno: 4.6.2014 - 11:02, Budd2 |
4.6.2014 - 12:08 | | | |||
juditadurynska | ||||
Otázkou je, co je skromnost a co je nadbytek.To, co je pro tebe naprostou samozřejmostí, je pro mnoho lidí nepředstavitelný luxus. Čeho všeho bys byla ochotna se ve svém životě vzdát TY ve jménu tzv. vyšších ideálů? Myslím tím zcela konkrétní věci..... |
4.6.2014 - 12:19 | | | |||
Glimmer Man » juditadurynska | ||||
To je problém, čí ty vyšší ideály budou. Rozhodně se mi nechce vzdávat se čehokoliv, kvůli ideálům někoho jinýho. Třeba by mi nevadili o malinko vyšší daně, kdyby se za rok ukázalo, jak to bylo prospěšný, co se ušetřilo nebo vybudovalo. Ale vyšší daně proto, aby se za rok bylo zase stejně blbě, jen kvůli tomu, že někdo udělá super kšeftík, to mě nebere. Čili nějakej společnej ideál by musel bejt opravdu dobrej, aby pro něj někdo měl chuť něco obětovat. |
4.6.2014 - 12:38 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » Freja | ||||
No přímo prochozený ne ale s podrážkou kde cejtíš všechno :-D http://www.vivobarefoot-mirak.cz/wp-content/uploads/VB-katalog-2013.pdf |
4.6.2014 - 12:41 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » Budd2 | ||||
Moc ste chodil Tak to bych si nechala dát písemně a s razítkem |
4.6.2014 - 12:49 | | | |||
Smazaný uživatel (Libas) » juditadurynska | ||||
Co jsou to ty vyšší ideály ? Já jsem ochotná přispět na dobrou věc ,třeba na školu pro afriku ,na něco co řeší problém a učí lidi se o sebe postarat ale ne na něčí ideály . |
4.6.2014 - 13:05 | | | |||
uno » Miki | ||||
Vize komunismu v rukách člověčích je odstrašující - to by šlo spíše o skromnost vynucenou. |
4.6.2014 - 13:09 | | | |||
uno » Glimmer Man | ||||
Vždycky je všechno v hlavách. Někdo to tam má uspořádané, jiný si to tam teprve uspořádává. Někdo nevidí štěstí v hromadění majetku, i když na to má třeba díky svým schopnostem (nebo dědictví po tetičce zdaleka) dost peněz, jiný , pokud majetek nemá, je nejnespokojenějším člověkem na světě. Nemá smysl rozebírat, co pro toho kterého jedince znamená pojem "majetek" - pro někoho je to jedna peřina navíc, pro dalšího dvě vily, tři luxusní auta a hromada zlata k tomu. Rozdat majetky potřebným - to asi není řešení. To nikdy nic dobrého nepřineslo, pokud obdarovaní už mentálně nedospěli k tomu, jak s takovým majetkem zacházet. S tím, že krize je morální, nikoliv ekonomická, nelze než souhlasit. Země zatím ještě pořád nabízí všem živým bytostem, které na ní jsou, dostatek toho, co k životu potřebují - vodu, vzduch, úrodnou zem, nerostné suroviny. Ale už je to na hraně. Země není nafukovací, lidé se k ní chovají tak, jako by byla jejich otrokem a bylo její povinností jim sloužit, aniž oni sami jí něco ze sebe odevzdávají. Zmiňuješ to, že chybí spravedlnost. To by bylo na další - velmi dlouhou diskusi. Chybí....a zase se vracíme na začátek - všechno je v hlavách. |
4.6.2014 - 13:12 | | | |||
uno » Glimmer Man | ||||
...nevznikne frustrace z přecpaných vlaků - kam by ti všichni lidi jezdili, když by nemuseli jezdit sem a tam, třeba i do práce?? |
4.6.2014 - 13:13 | | | |||
uno » Freja | ||||
Stejná vzpomínka - a špunty na nich měl už pěkně "ojetý" |
4.6.2014 - 13:32 | | | |||
Háňa | ||||
Skromnost ? To je jako název pro to, vydělávat peníze a rozdávat je těm, co nedělají ? To přece děláme dávno - moje dobrovolná skromnost je tak velká, že vydělávám na sociální dávky pro potřebné a na daně, ze kterých by mělo být postaráno o nemocné, hrazeny důchody vysloužilým, apod. a ani se moc nebouřím - to je na obyčejného zaměstnance až dost podle mě Obrátila bych se s podobnou žádostí na ty, co s našimi penězi, co odevzdáme do společné kasy, hospodaří ... a tam bych byla dokonce pro nastolení nedobrovolné skromnosti, takovej hajzl bych byla | ||||
Upraveno: 7.6.2014 - 20:46, Háňa |
4.6.2014 - 13:33 | | | |||
uno » juditadurynska | ||||
Nevím, co jsou podle tvé představy ony vyšší ideály. Takže nemohu říci, čeho bych se ve svém životě byla ochotna kvůli nim vzdát. Jen vím, že mám svou přítomností na zemi tuto zatěžovat co nejméně. Jíst a pít musím, dýchat musím, nemusím ovšem spotřebovávat jídlo, vodu a hmotné statky v nadbytečné míře. Mám ráda věci, které mi slouží dlouhá léta, na módní trendy se neohlížím, je mi úplně jedno, že mám tzv. "nemoderní" brusle, lyže, kolo, telefon... Dobrovolná skromnost v našich českých podmínkách neznamená askezi, využívám různých věcí, které život zpříjemňují a ulehčují, ale účelně. |
4.6.2014 - 13:35 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Není to o rozdávání těm, co nedělají. Už to tady někdo psal - nedávej hladovému rybu, ale nauč ho rybu ulovit. |
4.6.2014 - 13:36 | | | |||
Háňa » uno | ||||
Učit lovit - haha - ono je pro mnoho z nich pohodlnější nastavit ruku, nestojí o rybaření - při tom se musí těma rukama hýbat totiž Jinak, nevidím důvod, proč bych se měla něčeho jen tak z principu vzdávat, abych měla pocit, že jsem spasitel - co je na tom duchovního ? Žiju život podle toho, jak jsem si sama vybrala a tak, abych byla šťastná. Patří k tomu i materiální zabezpečení, které si zajišťuji svojí prací - to je duchovní dost. Když chci někomu pomoct, něco si, jak se říká, utrhnout od huby, abych jemu přilepšila, udělám to a nikdo o tom ani pořádně neví - a když nechci, mám k tomu své důvody - často velmi duchovní - nejlíp se člověk naučí lovit, když ho okolnosti donutí - když přestane dostávat .... každopádně je to čistě moje věc a s duchovním růstem nemá nic společného. Podat někomu, kdo nemá, kus chleba, je pro člověka na určité úrovni něco tak samozřejmého jako dýchání - fakt by ho nenapadlo o tom psát elaboráty - to dělají ti, co se to uměle učí | ||||
Upraveno: 4.6.2014 - 13:55, Háňa |
4.6.2014 - 13:50 | | | |||
uno » Háňa | ||||
Potom nezbývá, než se řídit heslem: Komu není rady, tomu není pomoci.... Není to o tom, vzdávat se něčeho z principu - to už je takové vynucené - ale proto, že to tak vnitřně cítím - a když to cítím vnitřně, patrně mi to napovídá můj duch...a tím pádem je to duchovní. |
4.6.2014 - 13:54 | | | |||
Háňa » uno | ||||
Aha ... tak to jo |
4.6.2014 - 13:58 | | | |||
10_GOTO_10 | ||||
Asi je třeba si říct "v čem skromnost". Podle mne "všeobecně dobrovolná skromnost" je něco jako hloupost, protože člověk nevyužívá veškerý svůj/vlastní potenciál, anebo za svoje vynaložené úsíli nedostává maximum. Je tedy méně efektivní a vlastně tím ostatním říká: "mám na víc, ale stačí mi jen toto a zbytek ponechám jako "díru na trhu" jinému. Velmi rychle se totiž najde někdo jiný, kdo tuto skromnost (defakto plýtvání) rád využije. Ono je to možná míněno i jinak - ale já mám skromnost zafixovanou takto a pro "dlouhodobě udržitelné rozumné chování" používám raději něco jako "správný hospodář". |
4.6.2014 - 14:07 | | | |||
uno » 10_GOTO_10 | ||||
Ano - to je všeříkající termín - správný hospodář spravuje hospodářství s rozmyslem tak, aby prosperovalo, a dokáže ještě vytvářet rezervy na zlé časy. Ale jako hloupost bych to neviděla - je diskutabilní, zda musí člověk, který využije veškerý svůj vlastní potenciál ochotně, dobrovolně a rád, dostat maximum? Čeho maximum - peněz? Třeba o ně v míře nadbytečné nestojí. |
4.6.2014 - 14:40 | | | |||
10_GOTO_10 » uno | ||||
Ne, tady vůbec nejde o peníze (to je až sekundární). Jde o celkovou efektivitu. Pokud UVĚDOMĚLE nestojí o výsledek svého snažení je to (pro mne) OK...prostě se dobrovolně věnuje charitě. :) - proč, ne. Já tím chtěl poukázat ale hlavně na to, že celý systém jehož jsme teď součástí, je založen na efektivitě a schopnosti co nejlépe akceptovat a využít aktuální zdroje a podmínky v prostředí kde se nacházíme. Tento princip je zakódován už na úrovni mikrosvěta. A každý k tomu pak přistupuje jinak/individuálně. Je třeba zajímavé, že tzv. "západní společnost" se snaží život usnadnit tak, že mění své okolí, aby se mu v něm lépe a "šťastně" žilo. - tj. investuje do vědy, techniky, medicíny, vynálezů, zlepšováků,.. Výsledkem jsou pak dálkové ovladače TV či tak dokonalá regulace ústředního topení, osvětlení a klimatizace, že životní komfort je dnes už opravdu doveden do maxima. Východní společnost zase sází na změnu uvnitř člověka - a defakto změnou svého myšlení dosáhnout stavu, kdy mu tvrdý/nepohodlný život nebude vadit, protože jej buďto nebude vnímat, respektive to pro něj není důležité, či se mu díky své mentální flexibilitě přizpůsobí. Obojí má podle mne něco do sebe, ale obojí může přerůst v extrémy, které pak vyvolají zpětné reakce. |
4.6.2014 - 18:17 | | | |||
Mysterious | ||||
Mě třeba připadá neučelné, když se zabavilo oblečení od Vietnamců na tržištích, že mělo být zlikvidováno (no, ono to stejně pak skončilo v rukách zabavujících a kšeftilo se dál), ale že to třeba nedali, když to bylo dětské oblečení do Dětských domovů. Nebo mě zaráželo, že byly na hromadě na poli tuny české cibule velké jako budíky, ale zemědělci ji už neměli zájem z hromady sklidit, protože v obchodech byla z dovozu a údajně levnější (no a teď máme 20 Kč/kg za prťavce).Kdo byl poblíž vzal káry a odvezl si domů, ale to bylo tolik tun, proč se nesoustředili třeba na nějaké organizace, kde vaří jídlo pro zaměstnance apod.? Nebo nechápu...měli jsme roky plné sýpky obilí, že se rozhodli tím topit. A éjhle, najednou máme stále neúrodu a obilí draží a pekařské výrobky rovněž. |
4.6.2014 - 18:19 | | | |||
Mysterious » Mysterious | ||||
Loni a letos se s námi podělili o nadbytek prý Španělé. S jejich zeleninou máme nyní i my nadbytek...slimáků |
7.6.2014 - 11:57 | | | |||
catibones | ||||
Máš na mysli skromnost jako ve smyslu omezit svoji spotřebu na nějakou úroveň a z přebytku někoho nebo něco sponzorovat? Mě totiž trápí něco podobného ale spíš ve smyslu omezit ničení přírody a planety vůbec,mrhání zdroji energie,likvidace pralesů,moře a chování k živým tvorům skrze přemrštěnou spotřebu. Dodnes jsem třeba nepochopila argumenty odpůrců větrných elektráren.Soláry budiž,zabírají třeba ornou půdu ale vrtule V naší fabrice se vyrábí díly na pekelně drahá auta.Každodenně se expeduje o 106 a vážně mi není jasné kdo všechno v tom jezdí. Češi teda moc ne. Jinak taky jsem zastáncem vlaků,zeleniny a jednoho auta v rodině |
8.6.2014 - 23:35 | | | |||
10_GOTO_10 » catibones | ||||
"Zelená energie" má problém s efektivitou. Krom toho, že z těch vrtulí občas odlétá v zimě "námraza"(půlkilové kroupy), je problém tuhle "nestabilní" energii přenášet dál. V přenosové soustavě se pak totiž musí soustavně tzv. regulovat a to stojí další energii. Je to všechno o efektivitě - na ničem jiném totiž Svět nefunguje a vždy když se někde děje něco neefektivního, někde jinde to je třeba dotovat(z něčeho efektivního), neb perpetuum mobile nikdo nevymyslel a ani (z principu věci) nevymyslí. Třeba i Ty dotuješ každý rok zbytečně onu "zelenou energii" - a to přímo ze své peněženky. Když koukneš na loňské vyučtování - je to ta položka OZE (poplatek/daň na obnovitelné zdroje ) |
9.6.2014 - 11:19 | | | |||
uno » catibones | ||||
....."Mě totiž trápí něco podobného ale spíš ve smyslu omezit ničení přírody a planety vůbec,mrhání zdroji energie,likvidace pralesů,moře a chování k živým tvorům skrze přemrštěnou spotřebu".............. Dobrovolná skromnost s tím souvisí - pokud omezím svoji spotřebu na rozumnou míru - tedy zbytečně "nenadspotřebovávám" věci, vodu, jídlo - podílím se tak na tom, že nemusí být kvůli mé osobě nadměrně drancována příroda a zabíjena zvířata... |
9.6.2014 - 11:26 | | | |||
uno » 10_GOTO_10 | ||||
Nevím sice, jestli existuje opravdu seriózní výpočet efektivity výtěžnosti těchto alternativních zdrojů energie, ale laicky si myslím, že není velká, pokud by se spočítala energie, materiál, lidská síla...atd.. na výrobu kolektorů a podobných věcí... |
9.6.2014 - 12:55 | | | |||
Glimmer Man » uno | ||||
Ono vyhubení druhu a živočišná výroba jsou dvě věci, který by se neměly spojovat nebo zaměňovat. Když přestanu jíst maso nebo začnu šetřit, tak na vymírání druhů to nebude mít žádnej vliv. Když klesne spotřeba vepřovýho, tak sice bude míň prasat umírat, ale taky jich bude míň žít. Problém je ten, že i kdybych se odbouchnul, tak to planeta nebo vesmír ani nezaznamená. A to by moje produkce klesla na nulu. Problém bude v kolektivu. A v tom, že si vládnem ekonomicky. Proto zastávám názor, že vládnout by nikdy neměl ekonom. Jen by měl být poradcem pro odborný názory. |
9.6.2014 - 16:01 | | | |||
10_GOTO_10 » uno | ||||
přesně tak. ..a ani to není nutné počítat - stačilo by ty zelené nesmysly přestat dotovat a "pravda" by se hned ukázala. Prostě by to nikdo neprovozoval, protože by se to nikomu nevyplatilo. |
9.6.2014 - 21:56 | | | |||
uno » Glimmer Man | ||||
Problém je asi opravdu v kolektivu. Takový, že ten kolektiv "dobrovolně skromných lidí" je zatím malý. Nejde přece říci, že když začnu já šetřit, nebo se přestanu nadměrně cpát masem, nebo se odbouchnu, tak to planeta nezaznamená. To je skoro alibismus. Kde má člověk začít, než právě sám u sebe bez ohledu na to, že mu to připadá zbytečné, že přece on toho spotřebuje málo, že to vlastně nemá na nic vliv. Jenomže když si tohle řekne úplně každý, tak to nemůže vést k ozdravění země. Ale když tohle přijme za své velké množství lidí, tak už se to snad někde musí projevit. Zase to známé pořekadlo: kapka ke kapce - a je tu oceán... |
9.6.2014 - 23:49 | | | |||
catibones » Glimmer Man | ||||
Na tohle musím reagovat.Nejsem v žádném případě vegetarián,jen nevím proč mám vždycky pocit,že když se probírá téma"proč se chovat slušně ke zvířatům",ozývají se hlasy..."když přestanu jíst maso" a blablabla Člověk přece je všežravec a tím,že takto reaguje mi připadá,že sám před sebou nemá čisté svědomí To je můj osobní dojem.Mám za sebou jakousi"kariéru"v zemědělství,takže mi nikdo nemusí říkat,že jsem viděla nějaké hlouposti v TV.Jinak to vypadá,když se na vesnici porazí prase nebo kráva a vše se zužitkuje nebo se v zájmu globalizace převáží hladoví a žízniví živí tvorové kolem dokola v zájmu"jen ať máme na pultech z čeho vybírat Možná jsem demagog,nevím-ale příklad:máme panelák o 10 patrech,na každém patře 4 partaje.V každé partaji minimálně 2 pracující lidi takovým způsobem,že si každý může dovolit mít a ufinancovat provoz osobního auta např AUDI nebo BMW.Fakt je nutné a správné aby ho každý měl,když na to má ač to nepotřebuje?A nehledejte za tím prosím závist.Samo,lidé kteří pracují ve výrobnách aut,na vrtných plošinách,na ropných tankerech,v rafineriích,na pumpách,v autoservisech,pneuservisech,STK,autoškolách,myčkách a jánevím kdeještě by přišli o práci.Jenže by taky mohli dělat třeba něco jiného.Možná roztáčet vrtule větrných elektráren,když by zrovna nefoukalo.I když přiznám se,po tom elaborátu už si dělám trochu srandu. To byl jen malý příklad že mi nejde jen o boj proti masožravcům a tuším,že UNO má na mysli něco podobného,ne? Omlouvám se všem,kdo při čtení usnuli |
10.6.2014 - 5:47 | | | |||
movvin » uno | ||||
V ten daný moment to planeta nezaznamená, ale pokud se to stane vytrvalým pravidlem, které nakazí okolí a pomalu se bude daná věc rozšiřovat a stávat se rutinou, tak za jistou dobu to planeta zaznamená. |
10.6.2014 - 6:35 | | | |||
Glimmer Man » catibones | ||||
Jen se snažím prezentovat svůj názor, že žraní masa není příčina různých světových problémů. |
10.6.2014 - 6:37 | | | |||
Glimmer Man » movvin | ||||
Nejdřív to zaznamenaj chovatelé, kteří v zoufalství nad tím, že svou produkci neprodají, své chovy vybijou a nebudou už zakládat nové. Pak si půjdou hodit mašlu, protože nebudou mít na zaplacení pohledávek... |
10.6.2014 - 6:40 | | | |||
Glimmer Man » uno | ||||
No jo, ale to už je v principu zase něco jinýho... Ten kolektiv by musel bejt hodně velkej a je otázka, kde negativně by se to zase projevilo jinde. |
10.6.2014 - 7:31 | | | |||
Freja » uno | ||||
...efekt motýlích křídel |
10.6.2014 - 11:01 | | | |||
Rinada | ||||
Zajímává diskuse, a všichni mají svým způsobem pravdu, ale problém to nevyřeší, dobrovolnou skromnost by možná lidstvo docílilo odstraněním genu chamtivosti a určitě by se ještě pár nadbytečných genů našlo, aby zavládla všeobecná skromnost lidstva. to jen tak na odlehčení diskuse. |
10.6.2014 - 11:45 | | | |||
uno » Glimmer Man | ||||
Negativně by se to snad nemělo projevit - pokud by ti lidé dospěli do stadia, kdy by nenadspotřebovávali, mělo by to souvislost s jejich duševním vývojem. Jejich pohled na svět by se změnil, životní hodnoty by se změnily.... |
10.6.2014 - 12:13 | | | |||
Glimmer Man » uno | ||||
Těžko říct... rozhodně to zní hezky. |
10.6.2014 - 13:23 | | | |||
Rinada » Glimmer Man | ||||
dnes jsem náhodou narazila na tento článek na internetu, docela se k této diskusi hodíhttp://www.novinky.cz/muzi/335962-muz-ktery-zije-bez-penez.html | ||||
Upraveno: 10.6.2014 - 13:25, Rinada |
12 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |